Να ασκήσει πιέσεις για την επανάληψη των απευθείας διαπραγματεύσεων μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων κάλεσε τη διεθνή κοινότητα ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ Αβίγκντορ Λίμπερμαν προειδοποιώντας κατά κάθε μονομερούς απόφασης σε σχέση με τους Παλαιστίνιους.

Αρκετές χώρες της Λατινικής Αμερικής αναγνώρισαν πρόσφατα το παλαιστινιακό κράτος και χθες η Ιρλανδία έγινε η τέταρτη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης που αναβάθμισε σε διπλωματική αποστολή την παλαιστινιακή αντιπροσωπεία στην πρωτεύουσά της.

«Όσον αφορά τις σχέσεις μας με τους Παλαιστίνιους νομίζω ότι είναι πολύ σημαντικό να διατηρηθεί μια θέση πολύ ισορροπημένη σε αυτό το ιδιαίτερα καθοριστικό θέμα», δήλωσε ο Λίμπερμαν μετά τη συνάντησή του με τον Πορτογάλο ομόλογό του Λουίς Αμάντο, του οποίου η χώρα επίσης αναβάθμισε πέρυσι σε διπλωματική αποστολή την παλαιστινιακή αντιπροσωπεία.

«Νομίζω ότι οποιαδήποτε μονομερής απόφαση ή διάβημα θα έβλαπτε σοβαρά τις προσπάθειές μας για την επίτευξη μιας συνολικής συμφωνίας μεταξύ ημών και των Παλαιστινίων», δήλωσε στον Τύπο ο επικεφαλής της ισραηλινής διπλωματίας.

Απέναντι στο πάγωμα της ειρηνευτικής διαδικασίας, οι Παλαιστίνιοι ενέτειναν τις προσπάθειές τους για την αναγνώριση του κράτους τους και υποστηρίζουν σχέδιο που κατέθεσαν στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ καταδικάζοντας την ισραηλινή εποικιστική δραστηριότητα στα Παλαιστινιακά Εδάφη.

«Η διεθνής κοινότητα πρέπει να ασκήσει πιέσεις στους Παλαιστίνιους ώστε να καθίσουν στο τραπέζι και να μπορέσουμε να συζητήσουμε κάθε διαφορετική μας άποψη κατά τις απευθείας συναντήσεις, με μια απευθείας προσέγγιση», τόνισε ο Λίμπερμαν.