Κατηγορηματικά απορρίπτει το Ισραήλ τις επικρίσεις της επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Άστον για την κατεδάφιση ενός ιστορικού κτιρίου στην καρδιά της αραβικής συνοικίας της κατεχόμενης Ανατολικής Ιερουσαλήμ.

«Το να αποκαλεί κανείς την Ιερουσαλήμ εβραϊκό οικισμό είναι παρανοϊκό, μια προσβολή κατά της ιστορίας της πόλης», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Γιγκάλ Παλμόρ. «Είναι ακατανόητο να συγχέουμε θέματα του ιδιωτικού δικαίου, του διεθνούς δικαίου και της πολιτικής», πρόσθεσε.

Με ανακοίνωσή της στις Βρυξέλλες, η Άστον καταδίκασε την κατεδάφιση του πρώην ξενοδοχείου Shepherd στην παλαιστινιακή συνοικία Σεΐχ Τζάραχ και το σχέδιο κατασκευής ενός νέου παράνομου εβραϊκού οικισμού.

Η Άστον υπενθύμισε ότι «οι εβραϊκοί οικισμοί είναι παράνομοι βάσει του διεθνούς δικαίου». «Οι οικισμοί υπονομεύουν την εμπιστοσύνη ανάμεσα στις δυο πλευρές και αποτελούν εμπόδιο για την ειρήνη», πρόσθεσε η Άστον και υπογράμμισε ότι η Ανατολική Ιερουσαλήμ αποτελεί τμήμα των κατεχομένων από το Ισραήλ παλαιστινιακών εδαφών και ότι η Ε.Ε. δεν αναγνωρίζει την προσάρτησή της.

Η Αίγυπτος καταδίκασε την κατεδάφιση του πρώην ξενοδοχείου στην καρδιά της Ανατολικής Ιερουσαλήμ ενώ σε ανακοίνωσή του το αιγυπτιακό υπουργείο Εξωτερικών προειδοποιεί ότι η συνέχιση από το Ισραήλ της εποικιστικής δραστηριότητας θα οδηγήσει σε νέα έκρηξη της βίας στα παλαιστινιακά εδάφη.