Στο τραπέζι των συνομιλιών με αντικείμενο το επίμαχο πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης κάθονται σήμερα στην Κωνσταντινούπολη οι έξι μεγάλες δυνάμεις, με μια μικρή ελπίδα να εξομαλυνθούν οι διαφορές τους, όπως ανακοίνωσαν οι τούρκοι διοργανωτές.

Οι διαβουλεύσεις της επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν ‘Αστον ως μεσολαβητή της ομάδας 5+1 και του επικεφαλής της ιρανικής διπλωματίας Σαΐντ Τζαλιλί χαρακτηρίζονται καθοριστικής σημασίας, με την Τεχεράνη να έχει ήδη δηλώσει ότι δεν τίθεται θέμα να κριθεί στην Κωνσταντινούπολη για τις πυρηνικές της δραστηριότητες.

Οι μεγάλες δυνάμεις της ομάδας των 5+1 (τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ: ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Γαλλία και Βρετανία συν τη Γερμανία) επιθυμούν αντίθετα να προχωρήσουν στην ουσία του θέματος κατά τις εργασίες σήμερα και αύριο.

Το θέμα του εμπλουτισμού ουρανίου είναι στο επίκεντρο της διαμάχης που διχάζει εδώ και χρόνια το Ιράν και τη διεθνή κοινότητα. Οι χώρες της Δύσης τρέφουν υποψίες ότι η Τεχεράνη επιδιώκει να αποκτήσει ατομικά όπλα υπό το πρόσχημα του πυρηνικού προγράμματος για μη στρατιωτική χρήση που εκπονεί.

Οι προηγούμενες συνομιλίες μεταξύ των ενδιαφερόμενων πλευρών ήταν στις αρχές Δεκεμβρίου στη Γενεύη. Είχαν ολοκληρωθεί χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα αλλά με τη βούληση να συνεχιστεί ο διάλογος.