Ο πρωθυπουργός της Σλοβακίας, Ρόμπερτ Φίτσο, ο οποίος τραυματίσθηκε σοβαρά προχθές, Τετάρτη, από σφαίρες, «υποβλήθηκε σε νέα επέμβαση» και εξακολουθεί να βρίσκεται σε σοβαρή κατάσταση, αλλά έχει τις αισθήσεις του, όπως δήλωσε σήμερα ο υπουργός Άμυνας και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Ρόμπερτ Κάλινακ, ο οποίος τον επισκέφθηκε.

«Υποβλήθηκε σε επέμβαση σχεδόν δύο ωρών», διευκρίνισε ο Κάλινακ στη διάρκεια ενημέρωσης δημοσιογράφων στο νοσοκομείο της Μπάνσκα Μπίστριτσα (κεντρική Σλοβακία). «Η κατάστασή του εξακολουθεί να είναι πολύ σοβαρή. Θα χρειαστούν αναμφίβολα μερικές ημέρες για να δούμε πώς θα εξελιχθεί».

Μεταξύ ζωής και θανάτου 

Ο Ρόμπερτ Φίτσο βρίσκεται μεταξύ ζωής και θανάτου δύο ημέρες μετά την απόπειρα δολοφονίας του που συγκλόνισε την Ευρώπη, όπως δήλωσε νωρίτερα σήμερα ο ούγγρος πρωθυπουργός, Βίκτορ Ορμπάν.

«Προσευχόμαστε για τον πρωθυπουργό και στηρίζουμε ηθικά τη Σλοβακία», σημείωσε και πρόσθεσε: «Του ευχόμαστε ταχεία ανάρρωση και επιστροφή στη δουλειά».

«Ακόμα κι αν αναρρώσει, ο Φίτσο θα μείνει εκτός εργασίας για μήνες σε μια κρίσιμη στιγμή ενόψει των ευρωεκλογών που θα διεξαχθούν στις αρχές του ερχόμενου μήνα», σημείωσε επίσης ο ούγγρος ομόλογός του.

Η απόπειρα δολοφονίας του σλοβάκου πρωθυπουργού ήταν η πρώτη ευρωπαίου πολιτικού ηγέτη που συνέβη τα τελευταία τουλάχιστον 20 χρόνια και καταδικάστηκε από τη διεθνή κοινότητα.

Πολιτικοί αναλυτές και βουλευτές δηλώνουν ότι εξέθεσε ένα όλο και πιο έντονο και πολωτικό πολιτικό κλίμα τόσο στη Σλοβακία όσο και σε όλη την Ευρώπη.

Στο μεταξύ σλοβάκοι ιατροί θα συνεδριάσουν τη Δευτέρα για να εκτιμήσουν την κατάσταση της υγείας του Φίτσο και να συζητήσουν το ενδεχόμενο να μεταφερθεί για νοσηλεία από την Μπάνσκα Μπίστριτσα στην πρωτεύουσα Μπρατισλάβα, όπως μετέδωσαν σλοβακικά μέσα ενημέρωσης χωρίς να επικαλεστούν πηγές για την πληροφορία αυτή.

Η κατάσταση της υγείας του Φίτσο παραμένει σοβαρή, αλλά είναι σταθερή και μπορεί να μιλήσει λίγο, σύμφωνα με δηλώσεις που έκανε χθες, Πέμπτη, μια ημέρα μετά την απόπειρα δολοφονίας κατά του σλοβάκου πρωθυπουργού, ο νεοεκλεγείς πρόεδρος της Σλοβακίας, Πέτερ Πελεγκρίνι.

Πηγή: ΑΠΕ