Αντιμέτωποι με την ξηρασία είναι εκατομμύρια κάτοικοι της κολομβιανής πρωτεύουσας, Μπογκοτά, που αναγκάζονται να περιορίσουν τη χρήση του νερού λόγω της μεγάλης έλλειψης.

Το κλιματικό φαινόμενο Ελ Νίνιο ωθεί τη στάθμη των δεξαμενών στο χαμηλότερο σημείο των τελευταίων δεκαετιών, με τους αξιωματούχους να έχουν χωρίσει την περιοχή γύρω από την πρωτεύουσα σε εννέα ζώνες – κάθε ζώνη διακόπτει εναλλάξ τις υπηρεσίες ύδρευσης για 24 ώρες.

Εξαιρούνται τα νοσοκομεία και τα σχολεία. Ο δήμαρχος της πόλης αποκάλεσε την κατάσταση τραγική, όπως αναφέρει το BBC.

Οι περιορισμοί που ανακοινώθηκαν νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα τέθηκαν σε ισχύ την Πέμπτη. Οι Αρχές θα επανεκτιμούν την κατάσταση κάθε δύο εβδομάδες στο πλαίσιο του σχεδίου χορήγησης νερού.

«Ας μην σπαταλήσουμε ούτε σταγόνα νερό στην Μπογκοτά αυτή τη στιγμή», δήλωσε ο δήμαρχος, Κάρλος Φερνάντο Κάλαν, σε συνέντευξη Τύπου για την ανακοίνωση του μέτρου και συνέχισε: «Αυτό θα μας βοηθήσει, ώστε αυτοί οι περιορισμοί να αρθούν πιο γρήγορα ή να μειωθούν».

Η έλλειψη βροχής και η ασυνήθιστη ζέστη έχουν οδηγήσει στην ξηρασία των αποθεμάτων της Κολομβίας με ανησυχητικό ρυθμό.

Ο δήμαρχος δήλωσε ότι αυτό είναι το χαμηλότερο σημείο των τελευταίων 40 ετών.

Ο πρόεδρος της Κολομβίας, Γκουστάβο Πέντρο, έγραψε στο Twitter/X την Πέμπτη ότι διέταξε «μια ουσιαστική αλλαγή» για την προστασία των υδάτινων πόρων για τα επόμενα 30 χρόνια.

Προειδοποίησε επίσης κατά της «απρόσκοπτης αστικοποίησης» και επέκρινε τη «λεηλασία» των φυσικών υδροφόρων οριζόντων από τη γεωργία και τις κατασκευές.