Μια πρώην αναλύτρια της JP Morgan πήρε αποζημίωση ύψους 35 εκατομμυρίων δολαρίων, επειδή γυάλινη πόρτα ενός κτιρίου στο Μανχάταν έσπασε ξαφνικά πάνω της, πριν από σχεδόν μία δεκαετία, αφήνοντάς της μόνιμη εγκεφαλική βλάβη.

Σύμφωνα με την The Post, η απόφαση υπέρ της 36χρονης Μέγκαν Μπράουν πάρθηκε μετά το τέλος μιας δίκης τριών εβδομάδων, στην οποία έδειξαν στους ενόρκους συγκλονιστικά πλάνα από κάμερες ασφαλείας, από τη στιγμή που η πόρτα του λόμπι ύψους σχεδόν δύο μέτρων φαινόταν να καταρρέει καθώς η γυναίκα περνούσε από το σημείο, ενώ έφευγε από ένα ραντεβού φυσικοθεραπείας το 2015.

«Θυμάμαι ότι είδα γυαλί παντού, στο λόμπι, δίπλα μου», είπε η Μπράουν στους ενόρκους στο Ανώτατο Δικαστήριο του Μανχάταν. Το συγκλονιστικό περιστατικό στο 271 Madison Ave. προκάλεσε τραυματική εγκεφαλική κάκωση στην τότε 27χρονη, οδηγώντας στο τέλος της πολλά υποσχόμενης καριέρας της στην επενδυτική τράπεζα.

«Λοιπόν, ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που έχω με τον εγκέφαλό μου είναι ότι δεν μπορώ να τον εμπιστευτώ», είπε κατά τη διάρκεια της συγκλονιστικής μαρτυρίας της στις 12 Μαρτίου, σύμφωνα με κείμενο που έχει στα χέρια της η Post.

Χρειάστηκαν περίπου τρεις ημέρες διαβουλεύσεων για να αποφασίσει ομόφωνα η εξαμελής κριτική επιτροπή υπέρ της Μπράουν, διαπιστώνοντας ότι η αμέλεια του ιδιοκτήτη του κτιρίου 271 Madison Company ήταν «ουσιαστικός παράγοντας στην πρόκληση» των τραυματισμών της, σύμφωνα με την ετυμηγορία των ενόρκων.

Η Μπράουν είπε στους ενόρκους ότι οι τραυματισμοί της στοίχισαν τελικά τη δουλειά της ως αναλύτρια υψηλού επιπέδου, επηρέασαν αρνητικά την ικανότητά της να εκτελεί καθημερινές εργασίες και έβλαψαν ακόμα και την ερωτική της ζωή.

Σε βίντεο παρακολούθησης από τις 2 Φεβρουαρίου 2015, η Μπράουν φαίνεται να περπατά μέχρι την πόρτα και να ακουμπάει πάνω της για να τη σπρώξει για να ανοίξει, όταν ένας άνδρας ακουμπά το χέρι του στην πόρτα κρατώντας ένα κινητό τηλέφωνο. Το τζάμι φαίνεται να κομματιάζεται στη στιγμή και η Μπράουν φαίνεται να σκοντάφτει μέσα από τη βροχή των θραυσμάτων. Ο άντρας βοηθά την Μπράουν να περπατήσει πίσω από το κατώφλι καθώς κρατά το κεφάλι της με τα χέρια της πριν σταθεί κοντά σε έναν τοίχο και καταρρεύσει στο πάτωμα. Η Μπράουν είπε στους ενόρκους ότι δεν θυμόταν τη στιγμή που η πόρτα έπεσε πάνω της, αλλά μπορούσε να θυμηθεί ότι «ήμουν μέσα και ήμουν στο πάτωμα. Σε εκείνο το σημείο υπήρχαν άνθρωποι που με βοηθούσαν».

Η Μπράουν είναι πλέον κάτοικος της Νάπολης της Φλόριντα και διευθύνει μια επιχείρηση παγωτού. Έμεινε εκτός δουλειάς μετά το ατύχημα για έναν χρόνο, προτού επιστρέψει στην JP Morgan, αλλά η καριέρα της σιγά σιγά κατέρρεε και τελικά απολύθηκε το 2021. «Τελικά έφυγε οριστικά και έκτοτε δεν έχει εργαστεί σε αυτό το είδος επενδυτικής τραπεζικής», είπε ο δικηγόρος της, Tom Moore, στην «The Post». «Συνεχίζει να προσπαθεί αλλά απλά δεν μπορεί να αποδώσει», πρόσθεσε.

Η εγκεφαλική κάκωση της Μπράουν προκάλεσε πολλά προβλήματα, συμπεριλαμβανομένων κάποιων ασυνήθιστων, όπως η απώλεια της αίσθησης της όσφρησης και της γεύσης και έχει ξεχάσει τελείως τα ισπανικά, μια γλώσσα που κάποτε μιλούσε άπταιστα, όπως είπε στους ενόρκους.

Διαγνώστηκε με PTSD, η εκτελεστική της λειτουργία έχει επιβραδυνθεί και η μνήμη, η εστίαση και το λεξιλόγιό της έχουν εξασθενήσει, όπως κατέθεσε. Είναι επίσης τώρα πολύ ευαίσθητη στο φως, έχει μόνιμους πονοκεφάλους και πόνο στον αυχένα, προβλήματα με την αντίληψη του βάθους της και αντιμετωπίζει ίλιγγο και προβλήματα ισορροπίας. Στην πραγματικότητα, η Μπράουν απέκτησε έναν ειδικά εκπαιδευμένο σκύλο που τη βοήθησε, όπως είπε ο δικηγόρος της, προσθέτοντας, δυστυχώς, ότι ο σκύλος πέθανε λίγες μέρες πριν από τη δίκη.

Η Μπράουν αναγκάστηκε να αναζητήσει ιατρική περίθαλψη και έχει δει πολλούς διαφορετικούς τύπους ειδικών, καθώς προσπαθεί να αντιμετωπίσει τη νέ;α κατάσταση.

Συνάντησε έναν άντρα μετά το περιστατικό, αλλά τελικά εκείνος διέκοψε τον αρραβώνα τους όταν συνειδητοποίησε ότι δεν μπορεί να έχει μια κανονική ζωή μαζί της, όπως κατέθεσε η γυναίκα.

Ο δικηγόρος της Μπράουν είπε στους ενόρκους κατά τη διάρκεια των τελικών συζητήσεων στις 25 Μαρτίου ότι «δεν υπάρχει καμία πτυχή της ζωής της που να έμεινε ανεπηρέαστη από τις εγκεφαλικές κακώσεις της».

Αλλά ο Thomas Sofield, ο δικηγόρος των ιδιοκτητών του κτιρίου, προσπάθησε να περιγράψει το περιστατικό ως ένα φρικτό ατύχημα που δεν μπορούσε να αποφευχθεί από τον ιδιοκτήτη. Υποστήριξε επίσης στην κριτική επιτροπή ότι η Μπράουν δεν θα μπορούσε να έχει υποστεί εγκεφαλικό τραύμα από τον τρόπο που έσπασε το γυαλί.

«Είχε κρύο έξω και ζέστη μέσα και η πίεση στο γυαλί ήταν μεγαλύτερη από ό,τι μπορούσε να αντέξει», είπε ο Sofield. Υποστήριξε, επίσης, ότι το γυαλί έσπασε ακριβώς όπως έπρεπε – δηλαδή σε αμέτρητα μικρά κομμάτια αντί να πέσει σαν ένα τζάμι.

«Η αλήθεια είναι ότι οι εγκαταστάσεις ήταν αρκετά ασφαλείς. Ο εν λόγω κατηγορούμενος δεν ήταν αμελής και η Μέγκαν Μπράουν δεν υπέστη διάσειση ή ήπιο τραυματικό τραυματισμό στον εγκέφαλο σε αυτή την περίπτωση», υποστήριξε. «Ο μόνος τραυματισμός που υπέστη ήταν ένα κόψιμο στο χέρι της που απαιτούσε ράμματα, τα οποία αφαιρέθηκαν μόλις πέντε ημέρες αργότερα». Ισχυρίστηκε ότι η μαρτυρία της Μπράουν ήταν ασυνεπής και αναξιόπιστη. Αλλά ο δικηγόρος της Μπράουν υποστήριξε ότι τυχόν προβλήματα με την κατάθεσή της ήταν σύμπτωμα του εγκεφαλικού της τραύματος – και ότι οι κατηγορίες ότι επινόησε τα συμπτώματά της για μια πληρωμή ήταν παράλογες. Η πλευρά της Μπράουν είπε ότι το κτίριο είχε ιστορικό προβλημάτων, καθώς σε δύο ακόμα περιπτώσεις υπήρξε θραύση της γυάλινης πόρτας -μία το 2010 και μία το 2014- και υποστήριξε ότι υπήρχε μια ρωγμή στην πόρτα που οδήγησε στο συμβάν. «Δεν υπάρχουν στοιχεία για ρωγμή στην πόρτα», απάντησε ο Thomas Sofield.

Τελικά, οι ένορκοι επιδίκασαν στην Μπράουν 35.184.208 δολάρια ως αποζημίωση την Πέμπτη. Η JP Morgan δεν συμμετείχε στη δίκη. Αφού αναγκάστηκε να αποχωρήσει από την JP Morgan, η Μπράουν εργάστηκε σε μια εταιρεία κρυπτονομισμάτων για λίγο, αλλά απολύθηκε και από αυτή τη δουλειά. Άνοιξε μια μικρή επιχείρηση gelato, την οποία τώρα διευθύνει. «Σαφώς, η Μέγκαν δεν είχε καμία απολύτως προειδοποίηση ότι βάδιζε προς μια τραγική παγίδα», είπε ο δικηγόρος της στην «Post». «Ούτε και η εναγόμενη 271 Madison Company, η οποία απέτυχε να επιληφθεί του θέματος, ώστε να μη συμβεί ποτέ αυτός ο τραυματισμός». Ο Sofield δεν απάντησε σε αίτημα για σχόλιο την Τρίτη.