Καθώς τόσο ο πατέρας του, ο βασιλιάς Κάρολος, όσο και η σύζυγός του, Κέιτ, απουσιάζουν από τα δημόσια καθήκοντα, αφού υποβάλλονται σε θεραπεία για καρκίνο, ο πρίγκιπας Oυίλιαμ έχει βρεθεί στο επίκεντρο των μέσων ενημέρωσης και της δημοσιότητας όσο ποτέ άλλοτε.

Ως διάδοχος του θρόνου και ως γιος της αείμνηστης πριγκίπισσας Νταϊάνας, ο 41χρονος είναι συνηθισμένος στη «στενή παρακολούθηση». «Από τη στιγμή που η γιαγιά του, η βασίλισσα Ελισάβετ, πέθανε τον Σεπτέμβριο του 2022, είχε πλήρη επίγνωση της “τρομακτικής” πραγματικότητας του πεπρωμένου του», λέει η Άννα Γουάιτλοκ, καθηγήτρια ιστορίας της μοναρχίας στο City του Λονδίνου.

«Γνωρίζει ότι πρέπει να είναι έτοιμος να γίνει βασιλιάς», τονίζει στο Reuters.

«Όταν ανακοινώθηκε η διάγνωση του καρκίνου (του βασιλιά), η πρώτη του αντίδραση φυσικά ως γιος ήταν η ανησυχία για τον πατέρα του. Αλλά υπάρχει, επίσης, αυτό το μεγάλο βάρος ευθύνης που ξαφνικά αρχίζει να πέφτει στους ώμους του. Και είναι βέβαιο ότι έχει πολύ μεγάλη επίγνωση αυτού», επισημαίνει.

Ο Oυίλιαμ βρέθηκε στο επίκεντρο των «χρυσών χρόνων» για τη βασιλική οικογένεια την τελευταία δεκαετία, με δημόσιους εορτασμούς αλλά και την τεράστια υποστήριξη στον γάμο του με την Κέιτ, τις γεννήσεις των τριών παιδιών τους και τα ορόσημα της βασιλείας της γιαγιάς του, Ελισάβετ.

Αλλά τα τελευταία χρόνια υπήρξε επίσης μια διαμάχη -μεγάλης προβολής- με τον πρίγκιπα Χάρι, μετά την αποχώρηση του μικρότερου αδελφού του από τα βασιλικά καθήκοντα μαζί με τη σύζυγό του, Μέγκαν, και την κριτική τους στον θεσμό. Υπήρξε, επίσης, το σκάνδαλο σχετικά με τη φιλία του θείου του, πρίγκιπα Άντριου, με τον εκλιπόντα Τζέφρι Επστάιν, ο οποίος ήταν κατηγορούμενος για σεξουαλικά εγκλήματα.

Ο θάνατος της Ελισάβετ και του συζύγου της Φίλιππου την προηγούμενη χρονιά άφησε τη μοναρχία να φαίνεται αισθητά μικρότερη, κάτι που επιδεινώνεται από την τρέχουσα απουσία του 75χρονου Καρόλου και της Κέιτ.

«Είναι απολύτως συντετριμμένος και ανησυχεί για τη σύζυγό του, για τα παιδιά του και για τον πατέρα του, πέρα από όλα τα προβλήματα που είχε με τον αδελφό του», δήλωσε η βασιλική βιογράφος, Claudia Joseph.

«Νομίζω ότι είναι πολύ δύσκολο. Αλλά… είναι φτιαγμένος από σκληρό υλικό. Αντιμετωπίζει τα πάντα πολύ στωικά», σημείωσε.

Ο Ουίλιαμ θα σταθεί στο ύψος των περιστάσεων

«Είμαι βέβαιος ότι όταν έρθει η ώρα, ο πρίγκιπας Ουίλιαμ θα αναλάβει τα καθήκοντά του», δήλωσε ο Ρόμπερτ Χάρντμαν, συγγραφέας της πρόσφατης βιογραφίας «Κάρολος Γ».

«Είδαμε πως μετά τον θάνατο της Ελισάβετ Β’ -της μακροβιότερης βασίλισσας που είχαμε ποτέ- ο κόσμος σκέφτηκε “Πώς θα το ακολουθήσεις αυτό;”. Λοιπόν, η απάντηση είναι ότι η μοναρχία συνεχίζει».

«Ενώ ο ρόλος του μονάρχη προορίζεται στο να μένει εκτός… πολιτικής, ο Ουίλιαμ θα δυσκολευόταν πολύ να περάσει τον χρόνο του ως βασιλιάς μόνο φορώντας τα βασιλικά ράσα και κόβοντας κορδέλες», αναφέρει. Πολλοί θα καλωσόριζαν «έναν πιο παρεμβατικό μονάρχη», πρόσθεσε.

Ο πρίγκιπας δεν έχει διστάσει να πει τη γνώμη του και να επικρίνει τους παγκόσμιους ηγέτες για το περιβάλλον. Τον Φεβρουάριο, εξέφρασε την ανησυχία του για τον πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς στη Γάζα, λέγοντας ότι σκοτώθηκαν πάρα πολλοί άνθρωποι: μια ασυνήθιστα άμεση παρέμβαση από έναν βρετανό πρίγκιπα.

«Νομίζω ότι η βασιλική οικογένεια πρέπει να εκσυγχρονίζεται και να αναπτύσσεται, καθώς προχωρά, και πρέπει να παραμένει κοντά στον κόσμο», δήλωσε ο Ουίλιαμ το 2016, όταν ρωτήθηκε από το BBC για το μέλλον του ως βασιλιάς.