Η Tesla αύξησε τους μισθούς των εργαζομένων σε εργοστάσια στις ΗΠΑ τον περασμένο μήνα και τα εσωτερικά έγγραφα που δίνει στη δημοσιότητα το «Business Insider» αποκαλύπτουν ποιες είναι οι αμοιβές των εργαζόμενων στο εργοστάσιο του Έλον Μασκ.

Σύμφωνα με τις νέες κατευθυντήριες γραμμές για τις αμοιβές που ανακοινώθηκαν τον Δεκέμβριο και
τέθηκαν σε εφαρμογή στις 8 Ιανουαρίου, οι εργαζόμενοι στο εργοστάσιο στην Tesla αμείβονται με 22 έως 39 δολάρια την ώρα. Η εταιρεία έχει χωρίσει τα επίπεδα αμοιβών σε τρεις περιοχές με βάση το κόστος ζωής σε κάθε περιοχή, με τα εργοστάσια της Tesla στο Ώστιν του Τέξας και το Σπαρκς της Νεβάδα να παίρνουν τη χαμηλότερη αμοιβή ενώ αντίθετα οι εργαζόμενοι στις εγκαταστάσεις της εταιρείας στο Φρεμοντ και το Πάλο Άλτο της Καλιφόρνια, λαμβάνουν την υψηλότερη αμοιβή.

Η Tesla χωρίζει τους εργάτες του εργοστασίου της σε επτά επίπεδα, ενώ οι επικεφαλής χωρίζονται σε δύο επίπεδα. Για παράδειγμα, οι εργαζόμενοι του επιπέδου 1 στο εργοστάσιο Φρεμόντ λαμβάνουν 25,25 δολάρια την ώρα σύμφωνα με τη νέα δομή αποζημίωσης, ενώ οι εργαζόμενοι του επιπέδου 7 αμείβονται με 35,50 δολάρια. Εν τω μεταξύ, οι εργαζόμενοι επιπέδου 1 στις περιοχές με τις χαμηλότερες αμοιβές παίρνουν 22 δολάρια την ώρα.

Συγκριτικά, ο μέσος εργαζόμενος στον τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας, έβγαζε πέρυσι περίπου 28 δολάρια την ώρα, σύμφωνα με το Γραφείο Στατιστικής Εργασίας των ΗΠΑ. Σύμφωνα με το νέο συμβόλαιο της United Auto Workers, οι πιο καλοπληρωμένοι εργαζόμενοι στο χώρο του αυτοκινήτου θα αμείβονται με περισσότερα από 40 δολάρια την ώρα μέχρι τη λήξη του συμβολαίου το 2027.

Το ωρομίσθιο της Tesla στις ΗΠΑ

Η Tesla απασχολεί περισσότερους από 140.000 εργαζόμενους, η πλειονότητα των οποίων εδρεύει στις ΗΠΑ. Η αυτοκινητοβιομηχανία ενημέρωσε το προσωπικό τον Ιανουάριο ότι δίνει στους συνεργάτες παραγωγής και τους επικεφαλής μια «αύξηση μισθού προσαρμοσμένη στην αγορά», σύμφωνα με φυλλάδια στα εργοστάσια της Tesla, τα οποία ανέφερε πρώτο το Bloomberg.