Η αύξηση των τιμών των τροφίμων και η προβλεπόμενη επιστροφή στο Νότιο Σουδάν περίπου 400.000 προσφύγων μετά το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία, απειλούν τη διατροφική ασφάλεια της χώρας, τονίζουν σε ανακοίνωση που εξέδωσαν σήμερα στη Ρώμη δυο υπηρεσίες του ΟΗΕ.

«Η κατάσταση όσον αφορά τη διατροφική ασφάλεια βελτιώθηκε σημαντικά το 2010 σε σχέση με το προηγούμενο έτος, σε μεγάλο μέρος χάρη στις βροχές», εκτιμά ο περιφερειακός διευθυντής του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος (ΡΑΜ) για το Σουδάν Αμερ Ντάουντι στην κοινή ανακοίνωση της ΡΑΜ και του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας (FAO).

«Αυτό σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να δημιουργήσει υπέρμετρη αισιοδοξία. Πάνω από ένα εκατομμύριο άνθρωποι έχουν ακόμα ανάγκη από τρόφιμα και η κατάσταση μπορεί να επιδεινωθεί γρήγορα», τονίζεται στην ανακοίνωση.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η παραγωγή δημητριακών το 2010 υπολογίζεται στους 695.000 τόνους, δηλαδή περίπου 30% και πλέον σε σχέση με το 2009, πράγμα που σημαίνει ότι το 2011 θα πρέπει να καλυφθεί ένα έλλειμμα 291.000 τόνων με τις εμπορικές εισαγωγές και με τη βοήθεια σε τρόφιμα.

«Ωστόσο, ενόψει της επιστροφής στο Νότιο Σουδάν 400.000 προφύγων, το έλλειμμα μπορεί να φθάσει τους 340.000 τόννους», σύμφωνα με τον Μάριο Τζαπακόστα, οικονομολόγο του FAO.