Πέπλο μυστηρίου καλύπτει τον θάνατο της Τζοβάννα Πεντρέτι, μιας 59χρονης σεφ και ιδιοκτήτριας πιτσαρίας στην Ιταλία, που βρέθηκε νεκρή στην όχθη του ποταμού Λάμπρο την Κυριακή 14 Ιανουαρίου. Η γυναίκα είχε γίνει πρωτοσέλιδο για την απάντησή της σε ένα ομοφοβικό σχόλιο για το εστιατόριό της, αλλά είχαν προκύψει αρκετές αμφιβολίες για την ακρίβεια της κριτικής. 

Πριν από το θάνατό της είχε ανοίξει φάκελος για την υπόθεση, προκειμένου να εντοπιστεί ο συντάκτης της ομοφοβικής ανάρτησης, με τους κατοίκους να σημειώνουν πως: «Δε χρειαζόταν διαφήμιση». Σύμφωνα με τα ιταλικά μέσα, για τον θάνατο της γυναίκας ξεκίνησε έρευνα από την εισαγγελία του Λόντι. Η σεφ κατηγορήθηκε ότι δήθεν έστησε επεισόδιο με «πελάτη», που διαμαρτυρήθηκε για την παρουσία στο διπλανό του τραπέζι στο εστιατόριο ενός ζευγαριού γκέι και ενός παιδιού με αναπηρία.

«Με έβαλαν να κάτσω δίπλα σε δύο γκέι άνδρες. Δεν το πρόσεξα αμέσως, γιατί ήταν σεμνοί, και σε ένα αγόρι σε αναπηρικό αμαξίδιο, που έτρωγε με δυσκολία. Συγγνώμη, αλλά δεν ένιωσα άνετα» έγραφε η ανάρτηση, την οποία ακολούθησε η απάντηση της σεφ: «Το μαγαζί μας είναι ανοιχτό σε όλους και το μόνο που ζητάμε από τους πελάτες μας είναι να σέβονται τους πάντες. Τα λόγια περιφρόνησης, που χρησιμοποιήσατε για άλλους πελάτες που δε σας ενόχλησαν, μου φαίνονται αχρείαστα και κακά. Δεν επιλέγουμε τους πελάτες μας βάσει του σεξουαλικού προσανατολισμού τους, πολύ περισσότερο δε βάσει του αν έχουν ή όχι κάποια αναπηρία. Σας παρακαλώ να μην έρθετε ξανά, εκτός αν βρείτε την ανθρωπιά που σας λείπει. Σας παρακαλούμε ευγενικά να μην επιστρέψετε σε εμάς», ήταν η απάντηση στο σχόλιο.

Η υπόθεση πήρε μεγάλες διαστάσεις, με την είδηση να μεταδίδεται σε εφημερίδες και τηλεόραση, αλλά και από την υπουργό αναπηρίας Αλεσάντρα Λοκατέλι. Κάποιοι υποστήριξαν πως πρόκειται για fake ανάρτηση, καθώς η γραμματοσειρά ήταν διαφορετική από το πρότυπο της Google και πολύ παρόμοια με άλλες, που είχαν γίνει viral πριν από λίγο καιρό, υποθέτοντας ότι όλα αυτά έγιναν για το μάρκετινγκ.

Εκείνη την περίοδο ξεκίνησαν ατελείωτες διαδικτυακές συζητήσεις, βάζοντας την πιτσαρία και τους ιδιοκτήτες της στο επίκεντρο των media. Λίγο μετά τον πολύ θόρυβο, ήρθε η εξαφάνιση της γυναίκας και η ανακάλυψη της σορού της.

Το αίμα στο αυτοκίνητο της Giovanna Pedretti

Εν τω μεταξύ, η εισαγγελία του Λόντι κατέσχεσε το αυτοκίνητο της Τζοβάνα Πεντρέτι. Μέσα και έξω από το αυτοκίνητο, που ήταν σταθμευμένο κοντά στην περιοχή του ποταμού απ’ όπου οι δύτες έβγαλαν τη σορό της γυναίκας, υπήρχαν πολλά ίχνη αίματος. Ειδικά σε καθίσματα και στα πατάκια. Η σορός της 59χρονης εξετάστηκε επιτόπου από τον ιατροδικαστή, αλλά μόνο η νεκροψία-νεκροτομή θα διευκρινίσει τα αίτια του θανάτου της. Οι ερευνητές θα εξετάσουν το τηλέφωνο και τον υπολογιστή της Pedretti, τόσο για να δουν πτυχές της προσωπικής της ζωής όσο και για να ρίξουν φως στην ιστορία της ομοφοβικής επίθεσης και κατά της κριτικής των ατόμων με ειδικές ανάγκες.  

«Ήταν πολύ καλός άνθρωπος»

Οι κάτοικοι του Sant’Angelo Lodigiano δεν μπορούν να το πιστέψουν: «Ήταν πολύ καλός άνθρωπος», είπαν όσοι συγκεντρώθηκαν στην καφετέρια του κέντρου. «Σε ένα μικρό χωριό όπως αυτό, τέτοια νέα είναι πραγματικά ανησυχητικά». Η υπόθεση της αυτοκτονίας, που κρίνεται αυτή τη στιγμή ως η πιο πιθανή, εκπλήσσει τους πάντες. «Είναι αλήθεια ότι ο αδερφός της πέθανε με τον ίδιο τρόπο, αλλά το να αυτοκτονήσει η Τζοβάννα δεν θα το πίστευε κανείς».

Ο πρώην αντιδήμαρχος: «Εκείνο το εστιατόριο ήταν πάντα γεμάτο»

Οι κάτοικοι της περιοχής θεωρούν ότι δεν είχε νόημα η γυναίκα να δημοσιεύσει την κριτική αυτή, για να κερδίσει δημοσιότητα και να γίνει ντόρος. Αντίθετα, υποστηρίζουν πως «η Giovanna και ο σύζυγός της είναι πολύ ευγενικοί άνθρωποι». Σύμφωνα με την πρώην αντιδήμαρχο, «το εστιατόριό της ήταν πάντα γεμάτο. Ως εκ τούτου, θεωρώ απίστευτο να υποθέσω ότι θα μπορούσε να είχε εφεύρει αυτή την κριτική. Σε όλους άρεσαν τα σπιτικά ζυμαρικά της και οι σάλτσες της, τις οποίες είναι λίγο να χαρακτηρίσεις εξαιρετικές. Και της Τζοβάννα της άρεσε να έρχεται στην τραπεζαρία, για να χαιρετάει και να περιποιείται τους πελάτες της. Ο κόσμος της ήταν το εστιατόριο, όπου έμενε από το πρωί μέχρι το βράδυ. Πριν από 10 χρόνια και ο αδερφός της αυτοκτόνησε».  

Πώς πέθανε η Giovanna Pedretti;

Ήταν ο σύζυγός της που ανέφερε την εξαφάνισή της, επικοινωνώντας με την αστυνομία. Τα πλάνα από τις κάμερες του σπιτιού δείχνουν τη γυναίκα να φεύγει από το σπίτι της, πάνω από το εστιατόριο, στις 4 το πρωί και μετά να μην εμφανίζει ίχνη ζωής. Η αστυνομία του Λόντι άρχισε να ψάχνει και βρήκε πρώτα το αυτοκίνητό της, ένα μπεζ Panda, και μετά το σώμα της.

Τα ρολά της πιτσαρίας έχουν πλέον κατέβει και έχει αναρτηθεί ανακοίνωση, που καλεί τον κόσμο «να μην αφήνει αντικείμενα και λουλούδια μπροστά στα παράθυρα». Θα γίνει νεκροψία – νεκροτομή, αλλά το πιθανότερο σενάριο είναι αυτό της αυτοκτονίας. Σύμφωνα με όσα προκύπτουν, η Giovanna Pedretti και η οικογένειά της δεν είχαν ιδιαίτερα οικονομικά προβλήματα.