Ο Τζάρεντ Λόχνερ, 22 ετών, προσήχθη χθες για πρώτη φορά ενώπιον της δικαιοσύνης στο Φίνιξ της Αριζόνα, όπου του γνωστοποιήθηκαν οι κατηγορίες που αντιμετωπίζει και οι οποίες επισύρουν μέχρι και τη θανατική ποινή.

Κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας που διήρκεσε λιγότερο από ένα τέταρτο της ώρας, ο κατηγορούμενος, με ξυρισμένο το κεφάλι , χειροπέδες και αλυσίδες στα πόδια, φαινόταν να έχει πλήρη επίγνωση της κατάστασης.

Απάντησε ήρεμα και συγκεντρωμένα στις διαδικαστικές ερωτήσεις του δικαστή. Οι φωτογραφίες του δείχνουν έναν άνδρα χαμογελαστό, με διαπεραστικό βλέμμα.

Κατά τη διάρκεια του πρωινού, οι Αμερικανοί τήρησαν ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των έξι θυμάτων, ανάμεσά τους και ένα κορίτσι 9 ετών, της βουλευτού του Δημοκρατικού Κόμματος Γκαμπριέλ Γκίφορντς που παλεύει να κρατηθεί στη ζωή και των 13 ακόμη τραυματισμένων του Τουσόν.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα θα φθάσει αύριο στο Τουσόν για να παρευρεθεί στην τελετή μνήμης για τα θύματα.

Νωρίτερα, ο Μπαράκ Ομπάμα επανέλαβε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και ο ίδιος προσωπικά τελεί υπό το σοκ της επίθεσης και είναι εξαιρετικά θλιμμένος.

Ο Μάικλ Λεμόλ, νευροχειρουργός του πανεπιστημιακού νοσοκομείου του Τουσόν επανέλαβε ότι διατηρεί την αισιοδοξία του για την κατάσταση της Γκάμπριελ Γκίφορντς, η οποία συνεχίζει να αντιδρά σε απλές εντολές.

Τα κίνητρα του Τζάρεντ Λόχνερ, σαφής στόχος του οποίου ήταν η Γκαμπριέλ Γκίφορντς, παραμένουν άγνωστα.