Η γενική κατάσταση της υγείας της Γκάμπριελ Γκίφορντς που πυροβολήθηκε στο κεφάλι από πολύ μικρή απόσταση στο Τουσόν της Αριζόνα «είναι όσο καλή, όσο το επιτρέπει ένα τέτοιο περιστατικό» δήλωσε ο θεράπων γιατρός της.

Η 40χρονη Γκίφορντς νοσηλεύεται στη μονάδα εντατικής θεραπείας αφού υποβλήθηκε σε πολύωρη εγχείρηση από νευροχειρουργούς. Είναι τώρα διασωληνωμένη και παραμένει «σε κατάσταση ηπίου κώματος», σύμφωνα πάντα με το γιατρό της.

«Συγκρατημένη αισιοδοξία» εκφράζει το ιατρικό επιτελείο που την παρακολουθεί.

Την ώρα που ο ένοπλος πυροβολούσε την Γκίφορντ πάνω του ρίχτηκε μία γυναίκα καταφέρνοντας να του αποσπάσει ένα γεμιστήρα από τα χέρια για να τον εμποδίσει να συνεχίσει να πυροβολεί εναντίον του πλήθους, σύμφωνα με τον Σερίφη της κομητεία.

Την ασυνήθιστη γενναιότητα της Πατρίσια Μέις εξήρε ο σερίφης Κλάρενς Ντάπνικ. «Μια καταστροφή τεράστια» θα είχε συμβεί αν η γυναίκα αυτή δεν είχε δράσει, είχε διαβεβαιώσει νωρίτερα.

Ο ένοπλος, ο 22χρονος Τζάρεντ Λι Λόφνερ, είχε ήδη αδειάσει ένα γεμιστήρα με 31 σφαίρες πάνω στη βουλευτή Γκάμπριελ Γκίφορντς και τα πρόσωπα που την περιέβαλαν, χρησιμοποιώντας ένα πιστόλι Glock διαμετρήματος 9 χιλιοστών.

Αρπάζοντάς του ένα γεμιστήρα από τα χέρια, η άγνωστη ηρωίδα τον εμπόδισε να ρίξει και πάλι στο πλήθος.

Μερικά μοντέλα του Glock μπορούν να πυροβολούν αυτόματα για να αυξάνεται ο ρυθμός βολών και χρειάζονται μόνο λίγα δευτερόλεπτα για να αδειάσουν ένα γεμιστήρα από τριάντα σφαίρες.

Ο Λόφνερ έβγαλε από την τσέπη του έναν άλλο γεμιστήρα, όμως ένα ελατήριό του δεν λειτούργησε σωστά και δεν κατάφερε να πυροβολήσει, αφηγήθηκε ο σερίφης.

Δύο άνδρες επενέβησαν τότε και έθεσαν υπό έλεγχο τον ένοπλο περιμένοντας να φτάσει η αστυνομία.