«Έξι άνθρωποι, ανάμεσά τους ένας δικαστής κι ένα 9χρονο παιδί, έχασαν χθες Σάββατο στην Τουσόν της Αριζόνα τη ζωή τους, ενώ άλλοι 13 τραυματίστηκαν, οι πέντε είναι σε κρίσιμη κατάσταση, από τα απανωτά πυρά ενός περίπου 20χρονου ενόπλου, με άγνωστο κίνητρο, που έχει συλληφθεί», ανακοίνωσε η πυροσβεστική υπηρεσία στο Τουσόν της Αριζόνα.

Στους τραυματίες του μακελειού συγκαταλέγεται η βουλευτίνα των Δημοκρατικών, Γκαμπριέλα Γκίφορντ, 40 ετών, που έχει εμπλακεί στο δημόσιο διάλογο περί μεταναστών. Θεράποντας γιατρός παρά τη σοβαρότητα της κατάστασής της βουλευτίνας εκφράζει «αισιοδοξία» για μελλοντική αποκατάσταση της υγείας της. Υποβλήθηκε ήδη σε εγχείρηση από νευροχειρουργό.

Νοσηλεύεται στη μονάδα εντατικής θεραπείας του «Ιατρικού Κέντρου» της Τουσόν, μαζί με άλλους 10 τραυματίες του συμβάντος. Εξ αυτών, η κατάσταση των πέντε κρίνεται «κρίσιμη».

Ο ύποπτος ως δράστης του μακελειού στην Αριζόνα που τραυμάτισε σοβαρά την βουλευτίνα Γκάμπριελ Γκίφορντς, η οποία παλεύει για τα ζωή της σε νοσοκομείο με τραύμα από σφαίρα στο κεφάλι, και σκότωσε έξι ανθρώπους, είναι «ασταθής» και είχε προβεί σε θανατικές απειλές στο παρελθόν, σύμφωνα με σερίφη στην Τουσόν.

Το FBI ερευνά το κατά πόσον πρόκειται για το ίδιο πρόσωπο που ανάρτησε στον Διαδικτυακό ιστοτόπο YouTube ένα παραληρηματικό «μανιφέστο» περί ελέγχου του νου από την κυβέρνηση και περί της ανάγκης να υπάρξει νέο νόμισμα.

Ο Τζάρεντ Λι Λόουνερ, 22 ετών, κάτοικος Τουσόν, συνελήφθη μερικές στιγμές αφότου άνοιξε πυρ με ημιαυτόματο όπλο σε πολιτική συγκέντρωση στην οποία συμμετείχε η Γκίφορντς, στο χώρο στάθμευσης ενός σούπερ μάρκετ. Εκτός των έξι νεκρών και του τραυματισμού της Γκίφορντς, τα πυρά του τραυμάτισαν άλλα 9 άτομα.

Ο σερίφης Κλάρενς Ντάπνικ της κομητείας Πίμα, όπου σημειώθηκε το αιματηρό επεισόδιο, είπε στους δημοσιογράφους ότι ο συλληφθείς αντιμετώπισε προβλήματα στο παρελθόν. Πάντως όπως μεταδίδει το Reuters πρόκειται για άνθρωπο «ασταθή» και ότι «τρελό»