Αγρύπνια για τα θύματα της αιματηρής επίθεσης που σημειώθηκε πριν ένα χρόνο στο Τουσόν της Αριζόνας, όπου είχε πυροβοληθεί και η βουλευτής Γκάμπριελ Γκίφορντς, έγινε χθες στην περιοχή.

Η Γκάμπριελ Γκίφορντς παραβρέθηκε μαζί με το σύζυγό της αστροναύτη Μαρκ Κέλι στις εκδηλώσεις για την πρώτη επέτειο του δράματος, μαζί με περίπου χίλιους ανθρώπους.

Η 41χρονη τραυματίστηκε σοβαρά στο κεφάλι στη διάρκεια πολιτικής συγκέντρωσης, όπου έξι άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους ανάμεσά τους και ένα εννιάχρονο κορίτσι.

Ο δράστης Τζάρεντ Λάφνερ, που υποβάλλεται σε θεραπεία για σχιζοφρένεια, κρίθηκε από δικαστήριο ανίκανος να δικαστεί εξαιτίας της ασθένειάς του.

Ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα επικοινώνησε με την Γκάμπριελ Γκίφορντς και της εξέφρασε τον θαυμασμό του για το θάρρος και την αποφασιστικότητά της σε όλη τη διάρκεια της ανάρρωσής της. Όπως τόνισε οι σκέψεις του ίδιου και της οικογένειάς του, καθώς και όλων των Αμερικανών βρίσκονται κοντά στην Γκίφορντς και τους συγγενείς των θυμάτων, ενώ επισήμανε πως η βουλευτής αποτελεί παράδειγμα για όλη τη χώρα.