Στον 22χρονο Λόουνερ απαγγέλθηκαν επισήμως κατηγορίες για τη δολοφονία του Γκάμπριελ Ζίμερμαν, βοηθό της βουλευτού Γκάμπριελ Γκίφορντς, και για τη δολοφονία του ομοσπονδιακού δικαστή Τζον Μ. Ρολ. Κατηγορίες απαγγέλθηκαν επίσης για απόπειρα δολοφονίας της βουλευτού των Δημοκρατικών Γκίφορντς, η οποία τραυματίστηκε σοβαρά στο κεφάλι και εξακολουθεί σήμερα να βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση, της Πάμελα Σάιμον και του Ρον Μπάρμπερ, και οι δύο μέλη του περιβάλλοντος της Γκίφορντς, όπως ανακοίνωσε ο ομοσπονδιακός εισαγγελέας της Αριζόνας Ντένις Κ. Μπερκ.

Οι αμερικανοί αξιωματούχοι που διερευνούν την υπόθεση δήλωσαν ότι βρήκαν ένα έγγραφο στην κατοικία του δράστη, το οποίο αναφερόταν σε σχέδια δολοφονίας. Πιο συγκεκριμένα ένας φάκελος που βρέθηκε σε χρηματοκιβώτιο στο σπίτι του περιείχε ένα χειρόγραφο στο οποίο αναφέρεται «Σχεδιάζω για το μέλλον» και «Η δολοφονία μου» και το όνομα «Γκίφορντς».

Ο διευθυντής του FBI Ρόμπερτ Μίλερ είχε δηλώσει νωρίτερα ότι ο Λόουνερ είχε παρακολουθήσει δημόσια εκδήλωση που είχε πραγματοποιήσει η Γκίφορντς το 2007.