Το Κρεμλίνο καταδίκασε σήμερα τα αμερικανο-βρετανικά πλήγματα εναντίον των Χούθι στη διάρκεια της νύχτας στην Υεμένη, χαρακτηρίζοντάς τα «παράνομα» με βάση το διεθνές δίκαιο.

«Τα καταδικάζουμε. Γνωρίζετε ότι υιοθετήθηκε ένα ψήφισμα των Ηνωμένων Εθνών. Εμείς απείχαμε, και οι χώρες που πραγματοποίησαν το πλήγμα επιχείρησαν να παράσχουν μια διεθνή νομική βάση για τις ενέργειές τους. Η απόπειρα αυτή ήταν αποτυχής, γιατί το ψήφισμα που υιοθετήθηκε δεν παρέχει κάποια δικαίωμα για την πραγματοποίηση επιθέσεων και, επομένως, από την πλευρά του διεθνούς δικαίου είναι παράνομα», είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ στους δημοσιογράφους.

Η Ρωσία, η οποία έχει δεχτεί επικρίσεις για τον παράνομο, σύμφωνα με τη Δύση, πόλεμο στην Ουκρανία, δήλωσε ότι η επίθεση στην Υεμένη πραγματοποιήθηκε χωρίς εντολή από τα Ηνωμένα Έθνη. Μαζί με την Κίνα η Ρωσία απείχαν την Τετάρτη από την ψηφοφορία στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, το οποίο με απόφασή του απαίτησε να σταματήσουν «αμέσως» οι επιθέσεις των Χούθι εναντίον πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα, καλώντας ταυτόχρονα όλα τα κράτη-μέλη να τηρήσουν το εμπάργκο όπλων σε βάρος των υποστηριζόμενων από το Ιράν ανταρτών της Υεμένης. Το κείμενο, το οποίο καταρτίστηκε από τις ΗΠΑ και την Ιαπωνία, υιοθετήθηκε με 11 ψήφους υπέρ και 4 αποχές (Ρωσία, Κίνα, Αλγερία, Μοζαμβίκη).

Όπως είπε η Ρωσία σήμερα, μοιράζεται τις ανησυχίες της Σαουδικής Αραβίας και άλλων χωρών στην περιοχή για τα πλήγματα. Το Ριάντ έκανε έκκληση για αυτοσυγκράτηση και ζήτησε «να αποφευχθεί η κλιμάκωση» μετά τις επιθέσεις, προσθέτοντας ότι παρακολουθεί την κατάσταση με μεγάλη ανησυχία.

«Μοιραζόμαστε τις ανησυχίες, που εξέφρασαν οι περιφερειακοί μας εταίροι, κυρίως η Σαουδική Αραβία», δήλωσε νωρίτερα η Μαρία Ζαχάροβα, η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, καταγγέλλοντας σφόδρα τις επιθέσεις των ΗΠΑ και των συμμάχων τους και χαρακτηρίζοντας τες ανεύθυνες περιπέτειες, που κινδυνεύουν να σπείρουν το χάος σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή.

«Μια ευρείας κλίμακας στρατιωτική κλιμάκωση στην περιοχή της Ερυθράς Θάλασσας κινδυνεύει να ακυρώσει τις θετικές τάσεις που προέκυψαν πρόσφατα στη διαδικασία διευθέτησης της κρίσης στην Υεμένη αλλά και να αποσταθεροποιήσουν την κατάσταση σε όλη τη Μέση Ανατολή», είπε η Ζαχάροβα, ζητώντας την έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Η συμμαχική χώρα της Ρωσίας, το Ιράν καταδίκασε, επίσης, τα αμερικανο-βρετανικά πλήγματα, χαρακτηρίζοντάς τα παράνομα, που οδηγούν σε κλιμάκωση.