Βίαιες διαδηλώσεις ξέσπασαν στο Δουβλίνο μετά την επίθεση άντρα με μαχαίρι, που οδήγησε στον τραυματισμό δύο ενηλίκων και τριών μικρών παιδιών. Σύγχυση επικράτησε με την ταυτότητα του δράστη. Πληροφορίες ανέφεραν πως είναι αλγερινής καταγωγής, ωστόσο η ανακοίνωση της αστυνομίας κάνει λόγο για Ιρλανδό πολίτη, που ζει 20 χρόνια στη χώρα, χωρίς να διευκρινίζει ή να επιβεβαιώνει κάτι άλλο για την ταυτότητά του.

O άνδρας επιτέθηκε με μαχαίρι κατά παιδιών που έβγαιναν από δημοτικό σχολείο. Τραυμάτισε τρία παιδιά, ένα κορίτσι πέντε ετών που νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση, ένα κορίτσι έξι ετών που νοσηλεύεται με πιο ελαφριά τραύματα και ένα αγόρι πέντε ετών που πήρε εξιτήριο. Τραυματισμένη βαριά είναι και μια γυναίκα περίπου 30 ετών που εργαζόταν στο σχολείο.

Σύμφωνα με την αστυνομία, ο δράστης είναι ένας 40χρονος Ιρλανδός πολίτης, που ζει στη χώρα τα τελευταία 20 χρόνια.

O άνθρωπος που τον αφόπλισε ήταν ένας Βραζιλιάνος μετανάστης. Ο «ήρωας» που έβγαλε νοκ άουτ τον δράστη είναι ένας 43χρονος από τη Βραζιλία, ο οποίος περνούσε με τη μηχανή του, όταν είδε μια νεαρή κοπέλα να δέχεται επίθεση από έναν άνδρα με μαχαίρι και «χτύπησε τον δράστη με το κράνος του», μεταδίδει το δίκτυο TheJournal.ie.

O οδηγός είπε πως είδε έναν άντρα να μαχαιρώνει αθώα παιδιά έξω από ένα σχολείο του Δουβλίνου χθες και έτσι πήδηξε από το μοτοποδήλατο του και τον χτύπησε στο έδαφος με το κράνος του.

«Κανένα ενδεχόμενο δεν αποκλείεται για το κίνητρο της επίθεσης»

Ο αρχηγός της αστυνομίας της Ιρλανδίας δήλωσε ότι δεν έχει αποκλείσει κανένα ενδεχόμενο, ούτε αυτό της τρομοκρατίας, όσον αφορά το κίνητρο της επίθεσης. «Ποτέ δεν απέκλεισα κανένα πιθανό κίνητρο για αυτήν την επίθεση. Όπως είπα εξαρχής, εξετάζονται όλες οι πιθανότητες», τόνισε ο Ντριου Χάρις.

«Δεν θα κάνω περαιτέρω εικασίες όσον αφορά το τρομοκρατικό κίνητρο. Μέχρι να σιγουρευτούμε για το ποιο είναι το κίνητρο (του δράστη) θα πρέπει να είμαστε ανοιχτοί σε όλα τα ενδεχόμενα», πρόσθεσε ο Χάρις.

«Οι ζωές των Ιρλανδών μετρούν, πετάξτε έξω τους μετανάστες»

Λίγη ώρα μετά το περιστατικό ξέσπασαν σφοδρά επεισόδια. Ένα περιπολικό της αστυνομίας πυρπολήθηκε, βανδαλίστηκαν καταστήματα και το κέντρο της πόλης μετατράπηκε σε ένα πεδίο συγκρούσεων. Φωτιά σημειώθηκε και σε ξενοδοχείο, όπου η κυβέρνηση φιλοξενεί ανθρώπους που έχουν κάνει αίτηση για τη χορήγηση ασύλου.

Στη συνοικία της επίθεσης, όπου ζει μεγάλος αριθμός μεταναστών, συγκεντρώθηκαν εκατοντάδες ακροδεξιοί που κρατούσαν ιρλανδικές σημαίες και πλακάτ με το σύνθημα «Οι ζωές των Ιρλανδών μετρούν» και φώναζαν «Πετάξτε τους έξω» (σ.σ. εννοώντας τους μετανάστες).  

Η αστυνομία έκανε λόγο για «ακροδεξιούς χούλιγκαν», που βρίσκονται πίσω από τα επεισόδια. Τα επεισόδια προκλήθηκαν από «παρανοϊκούς χούλιγκαν, που τους καθηδηγεί η ακροδεξιά» δήλωσε επιθεωρητής της αστυνομίας, ενώ στο ίδιο μήκος κύματος η υπουργός Δικαιοσύνης είπε ότι «Αλήτες» χρησιμοποιούν το περιστατικό «για να προκαλέσουν χάος».