Ότι η δικομματική υποστήριξη από τις Ηνωμένες Πολιτείες είναι απίστευτα ενθαρρυντική για την Ουκρανία και τους στρατιώτες της, διαμήνυσε ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι μετά από τηλεφωνική συνδιάλεξη που είχε με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν.

Ο Τζο Μπάιντεν, ο οποίος συζήτησε το θέμα της στρατιωτικής υποστήριξης του Κιέβου με τον Ζελένσκι στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν χθες, Πέμπτη (19/10), θα ζητήσει από το Κογκρέσο 100 δισεκ. δολάρια για νέες δαπάνες, περιλαμβανομένων 60 δισεκ. δολαρίων για την Ουκρανία και 14 δισεκ. δολαρίων για το Ισραήλ, δήλωσε πηγή που γνωρίζει για το σχέδιό του.

Οι ΗΠΑ είναι η μεγαλύτερη πηγή βοήθειας από μόνες τους προς το Κίεβο αφότου η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία πέρυσι τον Φεβρουάριο. Το μισό ποσό των 60 δισεκ. δολαρίων που ζητάει ο Μπάιντεν για την Ουκρανία θα κατευθυνθεί για αντικατάσταση και εκσυγχρονισμό των αποθεμάτων αμερικανικών όπλων, ανέφερε η πηγή.

«Η ακλόνητη δικομματική υποστήριξη για την Ουκρανία στις Ηνωμένες Πολιτείες είναι απίστευτα ενθαρρυντική για όλους τους μαχητές μας και για ολόκληρο το έθνος μας», έγραψε σήμερα ο Ζελένσκι στην πλατφόρμα X (πρώην Twitter).

«Η επένδυση της Αμερικής στην άμυνα της Ουκρανίας θα διασφαλίσει μακροπρόθεσμη ασφάλεια για όλη την Ευρώπη και τον κόσμο» συμπλήρωσε.

Στο Ροστόφ ο Πούτιν

Στο μεταξύ, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν μετέβη την Πέμπτη στο στρατηγείο του ρωσικού στρατού για τις επιχειρήσεις στην Ουκρανία, στο Ροστόφ επί του Ντον (νότια), όπως δήλωσε σήμερα το Κρεμλίνο.

Ο Πούτιν επισκέφθηκε το αρχηγείο των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων στο Ροστόφ επί του Ντον κατά την επιστροφή του από την Περμ στα Ουράλια όπου ο Ρώσος πρόεδρος πέρασε ολόκληρη τη χθεσινή ημέρα, διευκρίνισε το Κρεμλίνο σε μια ανακοίνωση.

Κατά την επίσκεψή του αυτή, ο Ρώσος πρόεδρος, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, συναντήθηκε με τον αρχηγό του επιτελείου και διοικητή των στρατιωτικών επιχειρήσεων στην Ουκρανία, Βαλέρι Γκεράσιμοφ, ο οποίος παρουσίασε την κατάσταση στην οποία βρίσκεται η ρωσική επίθεση, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Βλάντιμιρ Πούτιν

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε καθώς η Ουκρανία ανακοίνωσε την Τρίτη πως χρησιμοποίησε με επιτυχία για πρώτη φορά πυραύλους ATACMS που έχουν εμβέλεια έως 165 χιλιόμετρα και τους οποίους οι Ηνωμένες Πολιτείες παρέδωσαν με άκρα μυστικότητα.

Από την πλευρά του, ο Βλαντίμιρ Πούτιν εκτίμησε την Τετάρτη πως οι παραδόσεις αυτές δεν θα επηρεάσουν την εξέλιξη της σύγκρουσης και το μόνο που θα καταφέρουν είναι να παρατείνουν “την αγωνία” της Ουκρανίας.

Το Ροστόφ επί του Ντον, που βρίσκεται κοντά στην Ουκρανία, έγινε επιχειρησιακό κέντρο των ρωσικών δυνάμεων στην Ουκρανία. Η προηγούμενη επίσκεψη του Πούτιν στο στρατηγείο του στρατού στην πόλη αυτή έλαβε χώρα τον Αύγουστο. Το είχε επισκεφθεί επίσης τον Μάρτιο.

Η πόλη υπήρξε επίσης τον Ιούνιο το θέατρο μιας θεαματικής ανταρσίας μισθοφόρων της Βάγκνερ που κατέλαβαν για λίγο το αρχηγείο του στρατού προτού να σταματήσουν την ανταρσία τους.