Το 2021, η Selene Da Silva δούλευε σε μια ανεξάρτητη ξενοδοχειακή εταιρεία, όπου ένιωθε σαν μέλος μιας οικογένειας. Ωστόσο, είχε άγχος να πει στον εργοδότη της ότι, αφού εργαζόταν εκεί από το 2017, θα έφευγε για να επικεντρωθεί στη δική της επιχείρηση. Αλλά, αντί να χαλάσει τις μεταξύ τους σχέση, ανέλαβε το ξενοδοχείο, ως πελάτη της.

Ενώ η Da Silva εργαζόταν ως υπεύθυνη μάρκετινγκ για την ξενοδοχειακή εταιρεία, είχε και μια ξεχωριστή δουλειά: Διηύθυνε την επιχείρησή της Selene Art & Design, η οποία προσφέρει υπηρεσίες, όπως φωτογραφικές και γραφιστικές εργασίες, και έπαιρνε δουλειές μέσω ενός ιστότοπου ελεύθερων επαγγελματιών. Σήμερα, κερδίζει περισσότερα από τον μισθό της στην ξενοδοχειακή εταιρεία, και εκπλήρωσε τον στόχο της ζωής της να είναι το δικό της αφεντικό.

«Μου άρεσε πολύ να ταξιδεύω και πάντα ήθελα να είμαι εντελώς ανεξάρτητη, αλλά ως κάποια που είχε μετακομίσει πρόσφατα στις ΗΠΑ, αυτό δεν ήταν δυνατό για μένα», είπε, σύμφωνα με το businessinsider.com, προσθέτοντας ότι μετακόμισε από τη Βενεζουέλα, εκεί, το 2017. «Δεν ήξερα πώς να βρω πελάτες». Τώρα, ο πρώην εργοδότης της είναι μόνο ένας από τους πελάτες της.

Οι εταιρείες μπορεί να συνεργαστούν με ελεύθερους επαγγελματίες και άλλους ανεξάρτητους εργαζόμενους, εάν χάσουν ταλέντα μετά από απολύσεις ή χρειάζονται βοήθεια σε περιόδους αιχμής. «Τον τελευταίο χρόνο, ίσως και δύο χρόνια, γίνεται όλο και πιο συνηθισμένο το γεγονός ότι πολλοί άνθρωποι παίρνουν τον αμέσως προηγούμενο εργοδότη τους και χρησιμοποιούν αυτόν τον εργοδότη για να ξεκινήσουν το ταξίδι τους ως ελεύθεροι επαγγελματίες», δήλωσε ίδιο μέσο η Trisha Diamond, ανώτερη διευθύντρια επιτυχίας πελατών. «Οπότε, υπάρχουν πολλές ευκαιρίες που ίσως δεν τις σκέφτονται όλοι όταν κάνουν αυτό το βήμα».

Η ποιοτική εργασία μπορεί να βοηθήσει να μετατραπεί ένας προηγούμενος εργοδότης σε πελάτη

Για όσους θέλουν να μιμηθούν τη στρατηγική της Da Silva, η ίδια προτείνει, πριν παραιτηθείτε, να μιλήσετε με τον εργοδότη σας για τη μετάβαση σε ένα μοντέλο ελεύθερου επαγγελματία. Το να είστε καλός εργαζόμενος, είναι ένα σημαντικό χαρακτηριστικό για κάποιον που ελπίζει να μετατρέψει έναν προηγούμενο εργοδότη σε πελάτη, δήλωσε η Diamond.

«Εάν η απόδοσή σας είναι εξαιρετική, η ποιότητά σας είναι εξαιρετική, η επικοινωνία σας είναι άριστη, αυτό είναι κάτι που θα σας βοηθήσει όταν κάνετε την πρόταση να απομακρυνθείτε από την εταιρεία και να γίνετε ανεξάρτητος εργαζόμενος», δήλωσε η Diamond.

Η ανεξάρτητη εργασία σας δεν χρειάζεται να είναι ένα μεγάλο μυστήριο πριν εγκαταλείψετε τη δουλειά σας. Η Diamond είπε ότι μπορείτε να είστε ξεκάθαροι σχετικά με αυτό στον εργοδότη σας, εκφράζοντας παράλληλα πόσο πολύ σας αρέσει να εργάζεστε εκεί. Στη συνέχεια, αν φύγετε για να ακολουθήσετε το παράλληλο επάγγελμά σας, μπορεί να μην αιφνιδιαστεί. Εάν μια εταιρεία απορρίψει την προσφορά σας, η Da Silva προτείνει να ρωτήσετε το γιατί, ώστε να λάβετε ανατροφοδότηση.

Όταν απευθυνθείτε σε έναν πρώην εργοδότη, «προσεγγίστε τον πρώτα με φιλικό και ενδιαφέρον τρόπο», δήλωσε η Diamond. Για παράδειγμα, ρωτήστε τον πώς τα πάει η εταιρεία, προτού αρχίσετε να παρουσιάζετε τον εαυτό σας.

Συνολικά, η Da Silva πιστεύει ότι υπάρχουν οφέλη όχι μόνο για τα άτομα που αναζητούν εργασία με σύμβαση, αλλά και για τους μελλοντικούς εργοδότες. «Ο εργοδότης δεν θα χρειαστεί να πληρώσει για παροχές, ενώ θα συνεχίσει να εργάζεται με κάποιον που ήδη γνωρίζει την εταιρεία, τον τρόπο λειτουργίας της και ξέρει ότι είναι ικανός να κάνει τη δουλειά», είπε. «Ο πρώην εργαζόμενος θα αποκτήσει ευελιξία και τη δυνατότητα να αναλάβει περισσότερα έργα, καθώς δεν θα εργάζεται από το γραφείο».