Ο Λοράν Γμπάγκμπο, εις εκ των δύο αυτοανακηρυχθέντων προέδρων της Ακτής του Ελεφαντοστού, δέχεται τώρα υπό όρους να συζητήσει για ειρηνική διέξοδο από το πολιτικό αδιέξοδο, ενώ ετοιμάζεται να άρει τον αποκλεισμό του «αρχηγείου» του Αλασάν Ουατάρα, που αναγνωρίζεται από τη διεθνή κοινότητα ως νικητής των προεδρικών εκλογών της 28ης Νοεμβρίου.

Το «αρχηγείο» είναι το ξενοδοχείο «Golf hotel» ενώ η πληροφορία διέρρευσε την επομένη μέρα της επίσκεψης στο Αμπιτζάν μεσολαβητών της «Αφρικανικής Ένωσης», υπό τον κενυάτη πρωθυπουργό Ράϊλα Οντίνγκα, αλλά και της Οικονομικής κοινότητας των κρατών δυτικής Αφρικής.

Οι μεσολαβητές έδωσαν συνέντευξη Τύπου στην Αμπούζα της γειτονικής Νιγηρίας, σχετικά με τα αποτελέσματα και τις προσδοκίες μετά απ αυτήν την επίσημη επίσκεψή τους στο Αμπιτζάν.

Διαβεβαίωσαν, ακόμη, ότι θα συνεχιστεί η εκ μέρους τους διαβούλευση και με τα δύο μέρη, χωρίς όμως από τούδε να αναφέρεται μία συγκεκριμένη ημερομηνία για τη συνέχεια της διαβούλευσης αυτής.

«Η διαδικασία καθυστερεί», περιορίστηκε να δηλώσει σήμερα ο προεδρεύων της Αφρικανικής Ένωσης, Μπίνγκου βα Μουτχαρίκα, από το Μαλάουϊ, προσκαλώντας δημόσια τον Γκμπάγκμπο να εγκαταλείψει την προεδρία, αμέσως, ώστε να αποφευχθεί μία τρομερή αιματοχυσία.