Ο Γκιγιόμ Σόρο, ο πρωθυπουργός του Αλασάν Ουατάρα, επανέλαβε ότι αν ο Λοράν Γκμπάγκμπο αρνηθεί να αποσυρθεί ειρηνικά από την προεδρία της Ακτής του Ελεφαντοστού, δεν υπάρχει άλλη επιλογή για τη Δυτική Αφρική από το να χρησιμοποιήσει βία για να τον υποχρεώσει να αποχωρήσει.

Ο μεσολαβητής της Αφρικανικής Ένωσης, πρωθυπουργός της Κένυας Ράιλα Οντίνγκα και τρεις απεσταλμένοι της Οικονομικής Κοινότητας των Δυτικοαφρικανικών Κρατών (ECOWAS) θα συναντηθούν σήμερα με τον Γκμπάγκμπο για να του ζητήσουν να παραχωρήσει την εξουσία στον Ουατάρα, που αναγνωρίζεται ως πρόεδρος από τη διεθνή κοινότητα.

«Η εντολή της αποστολής των απεσταλμένων της ECOWAS και της Αφρικανικής Ένωσης είναι σαφής. Έρχονται χωρίς συμβιβασμούς να ζητήσουν από τον Γκμπάγκμπο για τελευταία φορά να παραδώσει την εξουσία ειρηνικά», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Σόρο από το γενικό επιτελείο του στρατοπέδου του Ουατάρα στο Αμπιτζάν, στο οποίο η οδική πρόσβαση έχει αποκλειστεί από τις δυνάμεις που υποστηρίζουν τον Γκμπάγκμπο.

«Αν ο Γκμπάγκμπο αρνείται να φύγει, για την ECOWAS που έχει ήδη υιοθετήσει την αρχή της χρήσης στρατιωτικής βίας, δε θα υπάρχει παρά αυτή η λύση», συνέχισε.

«Η διεθνής κοινότητα δεν έχει άλλη επιλογή απέναντι στην κυριαρχία και τη βούληση που εξέφρασε ο λαός της Ακτής του Ελεφαντοστού», τόνισε πριν από τη συνάντηση μεταξύ των μεσολαβητών και του Ουατάρα.

«Με δεδομένη τη βούληση του λαού, δεν υπάρχει καμία δυνατή παραχώρηση, πρόσθεσε ο Σόρο όταν ο Γκμπάγκμπο πρότεινε μια νέα καταμέτρηση των ψήφων των προεδρικών εκλογών της 28ης Νοεμβρίου

«Αυτό που διακυβεύεται στην Ακτή του Ελεφαντοστού είναι το ζήτημα της δημοκρατίας», τόνισε, διαβεβαιώνοντας ότι «εάν αποτύχουμε στην Ακτή του Ελεφαντοστού, αφήνουμε την πόρτα ανοιχτή για τις ισόβιες προεδρίες στην Αφρική».