Αν απολαμβάνετε τα δροσιστικά αποτελέσματα της μενθόλης ή γνωρίζετε ήδη ότι το έλαιο μέντας βοηθά στην ανακούφιση των πονοκεφάλων, ίσως αναρωτιέστε αν αυτό το θαυματουργό έλαιο μπορεί να χρησιμοποιηθεί και στο τριχωτό της κεφαλής σας. Όπως φαίνεται, και σύμφωνα με όσα αναφέρει το thelist.com, η απάντηση είναι «ναι».

Ιδιαίτερα ευεργετικό για όσους έχουν λιπαρά μαλλιά, το έλαιο μέντας λειτουργεί ως εξαιρετικό διεγερτικό στο τριχωτό της κεφαλής σας. Εάν ανησυχείτε για την αραίωση των μαλλιών ή τις φαλακρές κηλίδες, αυτό το αιθέριο έλαιο θα πρέπει να αποτελεί μέρος της ρουτίνας περιποίησης των μαλλιών σας.

Επίσης, μπορεί να ξεπλυθεί πολύ εύκολα από τα μαλλιά, κάτι που σημαίνει ότι δεν χρειάζεται να τα λούζετε δύο φορές για να απομακρύνετε τη λιπαρότητα από αυτά. Όμως, τα πλεονεκτήματα του ελαίου μέντας δεν είναι μόνο αυτά.

Το έλαιο μέντας προάγει την ανάπτυξη των μαλλιών

Αναφερόμενη σε μια μελέτη που έγινε σχετικά με αυτό το αιθέριο έλαιο, η πιστοποιημένη από το συμβούλιο παθολόγος Sunitha Posina δήλωσε στο Byrdie: «Έχει αποδειχθεί ότι το έλαιο μέντας μπορεί να διεγείρει την ανάπτυξη των μαλλιών λόγω της αγγειοδιαστολής των αιμοφόρων αγγείων και να βοηθήσει στην τριχόπτωση. Υπήρξε μια μελέτη που έγινε σε ποντίκια, όπου η μινοξιδίλη συγκρίθηκε με το έλαιο μέντας για τις επιδράσεις της στην ανάπτυξη των μαλλιών και τα αποτελέσματα ήταν συγκρίσιμα και παρόμοια με τη μινοξιδίλη όσον αφορά την ανάπτυξη και το πάχος των μαλλιών».

Επιπλέον, το έλαιο μέντας είναι δροσιστικό. Πιθανότατα το γνωρίζετε ήδη αυτό αν επιλέγετε το συγκεκριμένο αιθέριο έλαιο όταν ο πονοκέφαλός σας δεν λέει να σας αφήσει να ησυχάσετε. Αυτή η καταπραϋντική επίδραση του ελαίου μπορεί, επίσης, να κάνει θαύματα στο τριχωτό της κεφαλής σας, αν αυτό ερεθίζεται από καταστάσεις όπως η θυλακίτιδα.

Το έλαιο έχει, επίσης, αντιβακτηριδιακές ιδιότητες που βοηθούν στην καταπολέμηση του σμήγματος, της πιτυρίδας, του ιδρώτα και των νεκρών κυττάρων του δέρματος. Ένας από τους λόγους για ένα λιπαρό τριχωτό της κεφαλής είναι η ανισορροπία στα επίπεδα pH και το έλαιο μέντας είναι μια εξαιρετική επιλογή για όσους έχουν ιδιαίτερα λιπαρά μαλλιά και θέλουν να εξισορροπήσουν τα πράγματα.

Ωστόσο, όπως συμβαίνει με όλα τα έλαια για τα μαλλιά, το έλαιο μέντας συνοδεύεται από τις δικές του οδηγίες εφαρμογής.

Πώς να εφαρμόσετε το έλαιο μέντας σας μαλλιά σας

έλαιο μαλλιών

Μπορεί να έχετε ακούσει για αυτόν τον κανόνα με τα αιθέρια έλαια γενικά, και το έλαιο μέντας ανήκει στην ίδια κατηγορία. Μπορείτε να επιλέξετε οποιοδήποτε λάδι φορέα της επιλογής σας, με το λάδι καρύδας και το ελαιόλαδο να είναι δύο από τις πιο συνηθισμένες επιλογές. Το έλαιο jojoba, το έλαιο σπόρων σταφυλιού ή το αμυγδαλέλαιο λειτουργούν, επίσης, καλά.

Ξεκινήστε αναμειγνύοντας το έλαιο μέντας με το έλαιο φορέα –15 ml αιθέριου ελαίου με 200 ml ελαίου φορέα είναι μια καλή αναλογία, φροντίζοντας το έλαιο μέντας να παραμείνει μεταξύ 0,5% και 2% του μείγματος που πρόκειται να εφαρμόσετε στα μαλλιά σας. Μόλις προετοιμάσετε το έλαιο, ξεκινήστε κάνοντας απαλό μασάζ στο τριχωτό της κεφαλής και στη συνέχεια στις άκρες των μαλλιών σας, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στις ρίζες.

Για όσες δεν ανησυχούν για το ενδεχόμενο να λεκιάσουν με λίγο λάδι τη μαξιλαροθήκη ή το πρόσωπό τους κατά τη διάρκεια της νύχτας, μπορείτε να κοιμηθείτε με το έλαιο μέντας στα μαλλιά σας και να το ξεπλύνετε την επόμενη μέρα. Οι υπόλοιπες, αφήστε απλώς το λάδι για τουλάχιστον 30 λεπτά έως μία ώρα πριν λούσετε τα μαλλιά σας.

Εναλλακτικά, μπορείτε να αναζητήσετε προϊόντα που περιέχουν έλαιο μέντας για να τα προσθέσετε στη ρουτίνα περιποίησης των μαλλιών σας.