H ακριβής αιτία έναρξης του τοκετού παραμένει άγνωστη. Υπάρχουν όμως σημεία και συμπτώματα που υποδεικνύουν την έναρξή του. Tα σημάδια αυτά εμφανίζονται με ακανόνιστη σειρά και δεν είναι απαραίτητο πως θα τα νιώσετε όλα.

1. Ρυθμικές συστολές: Νιώθετε την κοιλιά σας να πετρώνει, καθώς η μήτρα ξεκινάει να συστέλλεται. Οι πρώτες συστολές είναι άτακτες και σύντομες. Κάποια στιγμή οι ακανόνιστες αυτές συστολές αντικαθίστανται από άλλες, πιο συχνές, πιο επώδυνες, πιο ρυθμικές και μεγαλύτερης διάρκειας. Όταν έχετε μια συστολή ανά 10λεπτο, θα πρέπει να ξεκινήσετε για το μαιευτήριο.

2. Ρήξη το θυλακίου («σπάνε τα νερά»): Nιώθετε μια μικρή ή μεγάλη απώλεια υγρού από τον κόλπο. Αυτό οφείλεται στο ότι ο αμνιακός σάκος με το υγρό που περιβάλλει το έμβρυο ρήγνυται. Αν σπάσουν τα νερά σας, θα πρέπει να επικοινωνήσετε με το γυναικολόγο ή τη μαία σας, ακόμα και αν οι συστολές δεν έχουν αρχίσει και να τους αναφέρετε τη σύστασή τους (αν ειναι πυκνά ή όχι και το χρώμα) καθώς και την ώρα που συνέβη. Αν μέσα στα υγρά που χάνετε δείτε πολύ αίμα ή δείτε φρέσκο, κόκκινο αίμα που συνεχίζει να τρέχει πρέπει να πάτε επειγόντως στο μαιευτήριο.

3. Βλεννοαιματηρές εκκρίσεις: Καθώς ο τράχηλος ωριμάζει, μαλακώνει και διαστέλλεται, αποβάλλεται μια πηκτή, βλεννώδης ουσία, που σφράγιζε τον τράχηλο καθ’ όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σας. Συχνά η έκκριση αυτή συνοδεύεται από μια μικρή ποσότητα αίματος.

Όποια από τα παραπάνω συμπτώματα κι αν σηματοδοτήσουν την έναρξη του τοκέτού σας, μην πανικοβληθείτε. Παραμείνετε ήρεμη, ακολουθείστε προσεκτικά τις συμβουλές του γιατρού ή της μαίας σας και θυμηθείτε πως στο μεγαλύτερο ποσοστό των τοκετών, το 1ο στάδιο διαρκεί αρκετές ώρες. Επομένως θα έχετε πολύ χρόνο, ώστε να φτάσετε στο μαιευτήριο.

Πηγή: mother.gr