Όσον αφορά τις τροφές, η σαλάτα έχει τη φήμη του σούπερ σταρ όταν πρόκειται για την απώλεια βάρους και την υγιεινή διατροφή. Είτε προσπαθείτε να αυξήσετε την πρόσληψη φρούτων και λαχανικών, είτε θέλετε να χάσετε μερικά κιλά, είτε απλά έχετε τη διάθεση για ένα χορταστικό γεύμα που θα περιορίσει τις λιγούρες σας, δεν μπορείτε να κάνετε λάθος με μια σαλάτα.

Τι συμβαίνει, όμως, στο σώμα σας όταν τρώτε σαλάτα κάθε μέρα; Το eatthis.com μίλησε με την Gina Keatley, πιστοποιημένη διαιτολόγο και διατροφολόγο στο Keatley Medical Nutrition Therapy στη Νέα Υόρκη, για να μάθει τα πάντα.

Θα απορροφήσετε πολλές βιταμίνες

σαλάτα Καίσαρα

Εφόσον ενσωματώνετε μια μεγάλη ποικιλία συστατικών (διαφορετικά είδη λαχανικών, φρούτων, φασόλια, όσπρια, ξηρούς καρπούς και σπόρους, πηγές πρωτεϊνών κ.λπ.) και αλλάζετε τακτικά τα πράγματα, αυτή η καθημερινή κατανάλωση σαλάτας μπορεί εύκολα να γίνει μια διατροφική δύναμη που παρέχει πολλές από τις βιταμίνες και τα μέταλλα που χρειάζεται ο οργανισμός σας. Ακόμα καλύτερα, έρευνες έχουν δείξει ότι το ελαιόλαδο στο ντρέσινγκ της σαλάτας σας μπορεί στην πραγματικότητα να βοηθήσει το σώμα σας να απορροφήσει πιο αποτελεσματικά τα λιποδιαλυτά μικροθρεπτικά συστατικά που βρίσκονται στα φρούτα και τα λαχανικά. Αυτά τα θρεπτικά συστατικά περιλαμβάνουν το άλφα και βήτα καροτένιο, το λυκοπένιο, τη λουτεΐνη, τη βιταμίνη Ε, τη βιταμίνη Κ και τη βιταμίνη Α.

Έξτρα συμβουλή: Μπορείτε να φτιάξετε μια σαλάτα για να συμπεριλάβετε χρήσιμες βιταμίνες που ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα. Για παράδειγμα, το σπανάκι, το λάχανο και ο σολομός περιέχουν βιταμίνη C και πολλοί ξηροί καρποί και σπόροι -όπως τα αμύγδαλα και οι ηλιόσποροι- περιέχουν βιταμίνη Ε, και οι δύο είναι βιταμίνες που έχει βρεθεί ότι βοηθούν στη διατήρηση του ανοσοποιητικού σας συστήματος υγιούς.

Μπορεί να χάσετε βάρος ως αποτέλεσμα της κατανάλωσης λιγότερων ανθυγιεινών τροφών

Σαλάτα λαχανικών

Ένας από τους λόγους για τους οποίους η σαλάτα θεωρείται υγιεινή επιλογή όταν στοχεύετε να διατηρήσετε το βάρος σας ή να χάσετε κιλά είναι ότι συνήθως είναι γεμάτη φυτικές ίνες -οι οποίες θεωρούνται χρήσιμες για την υποβοήθηση της απώλειας βάρους. Σύμφωνα με μια μελέτη από το The Journal of Nutrition, μια δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες βοήθησε ενήλικες που θεωρούνταν υπέρβαροι ή παχύσαρκοι να χάσουν βάρος.

Το όφελος των φυτικών ινών στην απώλεια βάρους είναι πολύπλευρο. Πρώτον, μπορεί να βοηθήσει στην επιβράδυνση του ρυθμού της πέψης και να σας κάνει να αισθάνεστε χορτάτοι πολύ περισσότερο από ό,τι τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε εξευγενισμένους υδατάνθρακες ή πρόσθετη ζάχαρη. Αυτό μπορεί να σας βοηθήσει να περιορίσετε τις λιγούρες και να σταματήσετε την υπερβολική κατανάλωση σνακ με υψηλή θερμιδική αξία. Ένας άλλος τρόπος που μπορεί να βοηθήσει στους στόχους σας για απώλεια βάρους είναι η προώθηση ενός υγιέστερου μικροβιώματος του εντέρου, το οποίο έχει συνδεθεί με μεγαλύτερη απώλεια βάρους.

Όσον αφορά την κατανάλωση σαλάτας συγκεκριμένα, μια μελέτη του 2004 διαπίστωσε ότι όταν οι άνθρωποι έτρωγαν μια μικρή σαλάτα στο πρώτο πιάτο πριν από το υπόλοιπο γεύμα τους, κατανάλωναν 7% λιγότερες θερμίδες, ενώ όταν έτρωγαν μια μεγάλη σαλάτα πριν από το γεύμα, κατανάλωναν 12% λιγότερες θερμίδες. Έτσι, ξεκινώντας πάντα το γεύμα σας με μια σαλάτα, μπορεί να αποφύγετε την υπερκατανάλωση άλλων πιο θερμιδοφόρων τροφών.

Θα διατηρήσετε τον εγκέφαλό σας νέο

Σαλάτα

Ο στόχος να τρώτε σαλάτα κάθε μέρα είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να βεβαιωθείτε ότι ο εγκέφαλός σας παραμένει σε άριστη κατάσταση. Στην πραγματικότητα, μια μελέτη του 2018 διαπίστωσε ότι η καθημερινή κατανάλωση μίας σαλάτας βελτίωσε τη μνήμη των ηλικιωμένων κατά 11 χρόνια. Ακόμη και μισό φλιτζάνι σαλάτα ήταν αρκετό για να επιβραδύνει το ρυθμό της γνωστικής παρακμής. Αλλά, να έχετε αυτό κατά νου: Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όσοι έτρωγαν συγκεκριμένα φυλλώδη λαχανικά είχαν τη λειτουργία της μνήμης ανθρώπων σημαντικά νεότερων. Έτσι, λοιπόν, πάρτε λίγο λάχανο, σπανάκι ή μαρούλι και φτιάξτε την ιδανική σας δημιουργία σαλάτας για καλύτερη υγεία του εγκεφάλου.

Μπορεί να ζήσετε περισσότερο

Σαλάτα κινόα με αβοκάντο

Σύμφωνα με το Harvard Health, ενώ «κανένα φρούτο ή λαχανικό» δεν μπορεί να παρέχει όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται ο οργανισμός σας, μια ποικιλία προϊόντων μπορεί να αποτρέψει πλήθος ασθενειών. Αυτό καθιστά τη σαλάτα μια εξαιρετική επιλογή για να ζήσετε μια μακρά, υγιή ζωή. Χρειάζεστε αποδείξεις; Μια μετα-ανάλυση του 2016 που δημοσιεύθηκε στο JRSM Cardiovascular Disease καθόρισε ότι η κατανάλωση περισσότερων πράσινων λαχανικών σχετίζεται με σημαντικά χαμηλότερο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.

Επιπλέον, μια μελέτη του 2017 πρότεινε, επίσης, ότι το να απολαμβάνεις λαχανικά κάθε μέρα μπορεί να αποτρέψει τον πρόωρο θάνατο. Διαπίστωσαν ότι η κατανάλωση 10 μερίδων την ημέρα σχετίζεται με 24% μειωμένο κίνδυνο καρδιακής νόσου, 33% μειωμένο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου, 28% μειωμένο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου και 13% μειωμένο κίνδυνο συνολικού καρκίνου. Αυτός είναι αρκετός λόγος για να τρώτε μια σαλάτα κάθε μέρα, αν μας ρωτάτε.