Εκτός από την πλούσια γεύση και την ευελιξία του ως προς το μαγείρεμά του, ο σολομός ουσιαστικά αποτελεί μια υπερτροφή της θάλασσας και είναι ένα από τα πιο υγιεινά τρόφιμα που μπορείτε να καταναλώσετε, εξηγεί το realsimple.com. «Ο σολομός είναι πραγματικά γνωστός ότι είναι μια πλούσια σε πρωτεΐνες πηγή ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, τα οποία βοηθούν στην καταπολέμηση της φλεγμονής, στη μείωση της αρτηριακής πίεσης και στη μείωση του κινδύνου για ασθένειες», εξηγούν οι αδερφές Tammy Lakatos Shames, RD, CDN, CFT και Lyssie Lakatos, RD, CDN, CFT -γνωστές και ως The Nutrition Twins. «Και αυτή η πρωτεΐνη σας βοηθά να παραμείνετε ικανοποιημένοι και βοηθά το σώμα σας να επουλωθεί μετά από έναν τραυματισμό και να επισκευάσει και να ξαναχτίσει τους μυς».

Σολομός

Το εντυπωσιακό διατροφικό προφίλ του σολομού

Και είτε το πιστεύετε είτε όχι, αυτή είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου όταν πρόκειται για το εντυπωσιακό διατροφικό προφίλ του σολομού, καθώς είναι, επίσης, μια εξαιρετική πηγή βασικών θρεπτικών συστατικών όπως το κάλιο και η ριβοφλαβίνη, δεν είναι γεμάτο με υδράργυρο όπως πολλά άλλα ψάρια και είναι εύκολο να αποθηκεύεται, να μαγειρεύεται και να καταψύχεται.

Εκτός από τις πρωτεΐνες και τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, ο σολομός αποτελεί και μια εξαιρετική πηγή πολλών άλλων σημαντικών θρεπτικών συστατικών που είναι ευεργετικά για τη συνολική υγεία του ατόμου. Επιπλέον, το δημοφιλές και θρεπτικό ψάρι, το οποίο είναι γνωστό για τη ροζ απόχρωση και τη βουτυρώδη γεύση του, είναι σχετικά χαμηλό σε θερμίδες -μια μερίδα 85 γραμμαρίων έχει περίπου 175 θερμίδες.

Σολομός

Ο σολομός είναι γεμάτος με βιταμίνες του συμπλέγματος Β

«Ο σολομός είναι επίσης μια από τις καλύτερες πηγές βιταμίνης Β12 και μια καλή πηγή άλλων βιταμινών Β, οι οποίες βοηθούν να μετατραπεί η τροφή που τρώτε σε ενέργεια», εξηγούν η Tammy και η Lyssie στο realsimple.com. Πιο συγκεκριμένα, μια μερίδα 100 γραμμαρίων σολομού περιέχει περισσότερη από τη συνιστώμενη ημερήσια τιμή βιταμίνης Β12, περισσότερο από το 60% της συνιστώμενης ημερήσιας τιμής νιασίνης και περισσότερο από το μισό της συνιστώμενης ημερήσιας αξίας βιταμίνης Β6, η οποία είναι κρίσιμη για την ανάπτυξη του εγκεφάλου και διατηρεί υγιές το νευρικό σύστημα και το ανοσοποιητικό σύστημα.

Σολομός

Άλλες βασικές βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά

«Ο σολομός περιέχει κάλιο, το οποίο βοηθά στην καταπολέμηση του φουσκώματος και στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης, σελήνιο, που βοηθά στην υγεία των οστών και προστατεύει από τον καρκίνο, βιταμίνη D για γερά οστά, σίδηρο για ανάπτυξη και ένα αντιοξειδωτικό που ονομάζεται ασταξανθίνη, που μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση του εγκεφάλου και να προάγει την υγιή καρδιά, δέρμα και νευρικό σύστημα», μοιράζονται οι αδερφές.

Ο σολομός μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και εγκεφαλικού

Εάν ανησυχείτε για καρδιακή νόσο ή εγκεφαλικό, προμηθευτείτε σολομό καθώς, σύμφωνα με το realsimple.com, έχει αποδειχθεί επιστημονικά ότι είναι μια τροφή υγιεινή για την καρδιά, πράγμα που σημαίνει ότι η συχνή κατανάλωση της μπορεί να μειώσει την πιθανότητα και των δύο ιατρικών συμβάντων. «Ο σολομός μπορεί να μειώσει τη χοληστερόλη και την αρτηριακή σας πίεση, να μειώσει τη φλεγμονή στις αρτηρίες σας και να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων», σημειώνουν οι Nutrition Twins. «Μειώνει, επίσης, τον κίνδυνο να πάθετε καρδιακή προσβολή και εγκεφαλικό».

Σολομός

Ο σολομός βοηθά στη διατήρηση ενός αιχμηρού μυαλού

Θέλετε να διατηρείτε το μυαλό σας αιχμηρό καθώς μεγαλώνετε; Ο σολομός είναι η λύση, καθώς «Έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τον κίνδυνο ορισμένων μορφών καρκίνου, καθώς και τη γνωστική έκπτωση και ασθένειες, συμπεριλαμβανομένου του Αλτσχάιμερ», εξηγούν οι Tammy και Lyssie. Για να αποκομίσετε αυτά τα οφέλη, σας προτείνουν να καταναλώνετε τουλάχιστον δύο μερίδες 110 γρ. την εβδομάδα θαλασσινά που είναι πλούσια σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, όπως ο σολομός.