Στο TikTok, όπου οι τάσεις γεννιούνται με ιλιγγιώδη ταχύτητα, ένα διαφορετικό άρωμα γίνεται viral κάθε εβδομάδα. Δεν χρειάζεται να ψάξετε περισσότερο από το Baccarat Rouge 540 του Maison Francis Kurkdjian, το οποίο έχει συγκεντρώσει πάνω από 286 εκατομμύρια προβολές στο TikTok μέχρι σήμερα.

Οι λάτρεις των αρωμάτων, αναφέρει το Bustle, παρακολουθούν τώρα προσεκτικά τα νέα λανσαρίσματα του οίκου για να εντοπίσουν την επόμενη μεγάλη επιτυχία. Όμως, όλα αυτά σημαίνουν ότι συλλογές αρωμάτων όλων των οίκων παγκοσμίως αυξάνονται -αλλά πόσο καιρό διαρκεί πραγματικά το άρωμα πριν λήξει;

Πόσο διαρκεί ένα άρωμα

Ο David Seth Moltz, αρωματοποιός και ιδρυτής της D.S. & Durga, προσφέρει ελπίδα στους απανταχού λάτρεις των αρωμάτων καθώς δηλώνει στο Bustle πως «Μπορείς να πεις ότι ένα άρωμα διαρκεί συνήθως 24 μήνες».

«Στην πραγματικότητα, τα αρώματα διαρκούν πολύ περισσότερο όταν αποθηκεύονται σωστά. Μερικές από τις κορυφαίες νότες, όπως τα εσπεριδοειδή, μπορεί να σβήσουν ή το αλκοόλ να πάρει αρώματα ακετόνης -αλλά αυτά διαρκούν για 10-20 δευτερόλεπτα αφού ψεκάσετε και δεν επηρεάζουν τόσο πολύ το άρωμα κατά τη γνώμη μου».

Υπάρχουν αρώματα που λήγουν νωρίτερα από άλλα

Άρωμα

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα εκχυλίσματα αρωμάτων ωριμάζουν μέσω μιας διαδικασίας εκχύλισης πριν φτάσουν στο μπουκάλι. Σύμφωνα με τον Aurelien Guichard της Matiere Premiere, «χρειάζονται αρκετές εβδομάδες, μεταξύ ωρίμανσης και εκχύλισης, για να φτάσει το άρωμα στην τέλεια έκφραση και αρώματα. Αυτή η λειτουργία εξασφαλίζει ότι το άρωμά σας θα παραμείνει σταθερό για αρκετά χρόνια».

Τα νέα, όμως, σύμφωνα με το Bustle, δεν είναι και τόσο ευχάριστα για όσες λατρεύετε τα αρώματα εσπεριδοειδών και λευκών λουλουδιών, καθώς είναι εκείνα που τείνουν να χάνουν πρώτα τη γοητεία τους. «Συνήθως οι νότες κορυφής είναι αυτές που εξαφανίζονται ή αλλάζουν πρώτες μετά από μερικά χρόνια. Τα αρώματα εσπεριδοειδών και λευκών λουλουδιών δεν είναι πιθανό να παλαιώσουν τόσο καλά όσο τα ξυλώδη ή τα αμπεροειδή αρώματα» εξηγούν η αρχι-αρωματοποιός Ruth Mastenbroek και ο αρωματοποιός Nic Mastenbroek.

«Αυτό συμβαίνει επειδή οι πιο πτητικές νότες εσπεριδοειδών θα εξαφανιστούν πιο γρήγορα». Το χρώμα είναι ένας άλλος παράγοντας που επηρεάζει την ηλικία. «Τα gourmand αρώματα είναι επιρρεπή σε μια σημαντική αλλαγή στο χρώμα, η οποία μπορεί να μην αρέσει σε όλους».

Αν σας ελκύει η πιο βαριά πλευρά του αρωματικού φάσματος με νότες κεχριμπαριού, ξύλου, ρητίνης, πατσουλί και άλλα παρόμοια, τότε η γήρανση μπορεί να έχει ακόμη και θετική επίδραση. «Τα ξυλώδη και κάποια πράσινα, ελαφρώς γλυκά αρώματα είναι πιθανό να παλαιώσουν καλύτερα. Ακόμα μου έρχονται πελάτες που έχουν αγοράσει το άρωμά μου Signature και επικοινωνούν μαζί μου μετά από 10 χρόνια για να μου πουν ότι το μπουκάλι του αρώματός τους μυρίζει ακόμα καταπληκτικά», λέει η Ruth Mastenbroek. «Το Signature είναι ένα chypre- είναι βαρύ με τριαντάφυλλο, πατσουλί και βρύα, γι’ αυτό και διαρκεί τόσο καλά». Ο Moltz συμφωνεί και προσθέτει ότι αρώματα όπως το πατσουλί και το σανταλόξυλο θα μυρίζουν καταπληκτικά και μετά από 20 χρόνια.

Πώς να αποθηκεύετε τα αρώματα

Γυναίκα κρατάει μπουκαλάκι με άρωμα

Ωστόσο, πολύ σημαντικό ρόλο για την μεγαλύτερη διάρκεια ζωής των αρωμάτων παίζει και η σωστή αποθήκευσή τους.

Ο Guichard λέει ότι το χειρότερο μέρος για να φυλάξετε το μπουκάλι με το άρωμά σας είναι δίπλα σε παράθυρο, όπου θα είναι εκτεθειμένο σε υψηλές θερμοκρασίες. Ο Nic και η Ruth Mastenbroek προσφέρουν σε όσους έχουν σοβαρά πολύτιμα αρώματα μια άλλη διάσταση που πρέπει να εξετάσουν: «Φυλάξτε τα πολύτιμα αρώματά σας σε ένα σκοτεινό (και κατά προτίμηση δροσερό) σημείο. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ορισμένοι άνθρωποι καταφεύγουν στο να κλειδώνουν τα αρώματά τους στο ψυγείο τους -αυτό μπορεί να βοηθήσει ειδικά με τα πιο φορτωμένα με εσπεριδοειδή αρώματα».