Ο χειμώνας αποτελεί ίσως το μεγαλύτερο πειρασμό, κυρίως για όλους εσάς που προσπαθείτε να χάσετε βάρος. Ενισχύει την αίσθηση της θαλπωρής στο σπίτι, των φιλικών ή οικογενειακών συγκεντρώσεων και του χουχουλιάσματος στον καναπέ. Και με τι συνοδεύονται όλα αυτά ιδανικά; Φυσικά με φαγητό!

Τί γίνεται, όμως, στην περίπτωση που κάνετε την προσπάθειά σας για απώλεια βάρους ή έχετε συνειδητοποιήσει ότι με τούτα και με εκείνα έχετε ανέβει νούμερο στα ρούχα σας; Αν θέλετε να ξαναβρείτε τη φόρμα σας, λοιπόν, το eatthis.com μίλησε με τη Melissa Mitri, συγγραφέα διατροφής και ιδιοκτήτρια του Melissa Mitri Nutrition, η οποία αποκαλύπτει πώς μπορείτε να χάσετε ένα νούμερο αν έχετε πάρει περιττό βάρος αυτό το χειμώνα.

Περιορίστε την κατανάλωση αλκοόλ

Γυναίκα πίνει κοκτέιλ

Η Mitri εξηγεί ότι το αλκοόλ είναι γεμάτο ζάχαρη και θερμίδες, τις οποίες μπορεί να μην λαμβάνετε υπόψη σας όταν βάζετε το αγαπημένο σας ποτήρι κρασί ή κοκτέιλ. Το ονομάζει «έναν από τους μεγαλύτερους ενόχους για την αύξηση του βάρους» και προτείνει να περιορίσετε την κατανάλωση όλων των τύπων αλκοόλ όσο μπορείτε, όπως ένα με δύο ποτά την εβδομάδα. «[Αυτό] θα σας βοηθήσει να ξεφουσκώσετε και να χάσετε αυτές τις περιττές θερμίδες», λέει.

Ενισχύστε την cardio άσκησή σας

Γυμναστική σε διάδρομο

Ανεβάστε επίπεδο στις προπονήσεις σας ενσωματώνοντας καρδιοαναπνευστικές ασκήσεις υψηλότερης έντασης. Η Mitri εξηγεί: «Αυτό μπορεί να σας βοηθήσει να κάψετε λίπος και ανεπιθύμητο βάρος νερού σε σύντομο χρονικό διάστημα. Σκεφτείτε διαστήματα τρεξίματος/περιπάτου, γρήγορο περπάτημα ή άλμα με σχοινάκι για να ανεβάσετε πραγματικά τον καρδιακό σας ρυθμό».

Όμως και η ίδια η επιστήμη το υποστηρίζει αυτό! Σύμφωνα με έρευνες, η εκτέλεση διαλειμματικής προπόνησης υψηλής έντασης (HIIT), η οποία είναι μια παραγωγική μορφή καρδιοαναπνευστικής άσκησης, συνδέεται με μείωση του κοιλιακού λίπους και του συνολικού σωματικού λίπους στο μισό χρόνο σε σύγκριση με την άσκηση σταθερής κατάστασης.

Περιορίστε τα επεξεργασμένα τρόφιμα

Ανθυγιεινό φαγητό

Τα επεξεργασμένα τρόφιμα δεν είναι φίλοι σας όταν θέλετε να παραμείνετε υγιείς και σε φόρμα. «Η πλειονότητα των επεξεργασμένων, συσκευασμένων τροφίμων είναι φορτωμένα με κορεσμένα λιπαρά, ζάχαρη και αλάτι», εξηγεί στο eatthis.com η Mitri. «Όλα αυτά μπορούν να σας κάνουν να κρατήσετε το επιπλέον βάρος λίγο περισσότερο. Αντιθέτως, βασίστε τη λίστα με τα ψώνια σας σε τροφές όπως άπαχες πρωτεΐνες, φρέσκα και κατεψυγμένα προϊόντα και δημητριακά ολικής αλέσεως».

Πείτε «όχι» στο αλάτι

Αλάτι στο φαγητό

Εάν παρατηρήσετε ότι η ζυγαριά κινείται προς τα πάνω σε διάστημα μιας εβδομάδας ή μόλις λίγων ημερών, θα μπορούσαν να φταίνε τα αλμυρά τρόφιμα που τρώτε, σύμφωνα με το WebMD.

«Το πολύ αλάτι είναι ένας άλλος λόγος για την αύξηση του σωματικού βάρους», λέει η Mitri. «Ειδικά αν έχετε πάρει βάρος γρήγορα, μεγάλο μέρος αυτού είναι πιθανό να προέρχεται από επιπλέον βάρος νερού που προκαλείται από την πρόσληψη αλατιού. Για να μειώσετε την πρόσληψη αλατιού, κάντε ένα διάλειμμα από αυτό και επικεντρωθείτε αντιθέτως σε ολόκληρες τροφές, βότανα και μπαχαρικά».

Χρησιμοποιήστε μικρότερα πιάτα για τα γεύματα

Απώλεια βάρους

Τελευταίο αλλά όχι λιγότερο σημαντικό, σκεφτείτε να χρησιμοποιήσετε μικρότερα πιάτα για τα σπιτικά γεύματα. Το να απολαμβάνετε χειμερινές συνταγές με τους φίλους και την οικογένεια συνήθως περιλαμβάνει μεγαλύτερα πιάτα και πιατέλες σερβιρίσματος. Αυτό μπορεί να διευκολύνει την υπερκατανάλωση τροφής.