Η διαλειμματική προπόνηση υψηλής έντασης (HIIT) είναι μια προπόνηση που περιλαμβάνει εναλλαγή μεταξύ σύντομων διαστημάτων υψηλής έντασης άσκησης και περιόδων ανάπαυσης. Σύμφωνα με το περιοδικό Women’s Health, αυτός είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να χτίσετε μυς, να κάψετε λίπος και ενδεχομένως να χάσετε βάρος.

Δεδομένου ότι το HIIT είναι μια τόσο ευρεία κατηγορία, μπορεί να εφαρμοστεί στις περισσότερες ασκήσεις καρδιο, συμπεριλαμβανομένου του τρεξίματος, της ποδηλασίας και της κολύμβησης. Ωστόσο, εάν μόλις ξεκινάτε, είναι καλύτερα να επιλέξετε μια άσκηση που σας είναι ήδη γνωστή και να την προσαρμόσετε από μια προπόνηση καρδιο σε σταθερή κατάσταση σε μια προπόνηση HIIT.

Ππροπόνηση hiit

Για παράδειγμα, εάν έχετε συνηθίσει να τρέχετε στον διάδρομο με ομοιόμορφο ρυθμό για 30 έως 60 λεπτά τη φορά, μπορείτε εύκολα να ενσωματώσετε το HIIT στην προπόνησή σας εναλλάσσοντας σπριντ 30 δευτερολέπτων με 30 δευτερόλεπτα ξεκούρασης. Ανεξάρτητα από την ακριβή ρουτίνα προπόνησής σας, ωστόσο, ο στόχος του HIIT είναι να γυμνάζεστε αρκετά έντονα ώστε να ανεβάζετε τον καρδιακό σας ρυθμό. «Πρέπει να πιέζεις πραγματικά στο μέγιστο κατά τη διάρκεια των έντονων διαστημάτων», δήλωσε στο Women’s Health Magazine ο Adam Rosante, πιστοποιημένος personal trainer και συγγραφέας του «The 30-Second Body». «Οι ήπιες προσπάθειες δεν θα έχουν τα ίδια αποτελέσματα με το να τα δίνεις όλα».

Ππροπόνηση hiit

Απώλεια βάρους: Πόσες φορές την εβδομάδα χρειάζεται να κάνετε προπονήσεις HIIT για να χάσετε κιλά

Δεδομένου ότι οι προπονήσεις HIIT μπορούν να σας βοηθήσουν να κάψετε λίπος με ταχύτερο ρυθμό, δεν χρειάζεται να τις κάνετε καθημερινά, σύμφωνα με το Greatist. Στην πραγματικότητα, κάτι τέτοιο θα μπορούσε να επιβαρύνει το σώμα σας. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι ειδικοί συνιστούν να παίρνετε μία έως δύο ημέρες ανάπαυσης μεταξύ των προπονήσεων για να επιτρέψετε στο σώμα σας να έχει χρόνο να «αναρρώσει» πριν από την επόμενη προπόνηση. Ως αποτέλεσμα, πρέπει να κάνετε μόνο δύο έως τρεις φορές την εβδομάδα προπονήσεις HIIT στην περίπτωση που είστε σε διαδικασία απώλειας βάρους.

Ππροπόνηση hiit

«Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να έχετε αποτελέσματα είναι να κάνετε κάποια μορφή διαλειμματικής προπόνησης υψηλής έντασης (HIIT) ολικού σώματος και να εστιάσετε στην προπόνηση δύναμης σε ορισμένα μέρη του σώματος (άνω μέρος, κάτω μέρος του σώματος, κορμός) σε διαφορετικές ημέρες την εβδομάδα», είπε ο εκπαιδευτής φυσικής κατάστασης John Kersbergen στο PopSugar. «Η όλη προπόνηση, συμπεριλαμβανομένης της προθέρμανσης, δεν χρειάζεται να ξεπερνάει τα 45 λεπτά για να είναι αποτελεσματική».