Η σιλικόνη είναι ένα απίστευτα δημοφιλές υλικό που έχει βρει πολλές χρήσεις στα νοικοκυριά όλου του κόσμου. Και γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι υπάρχει παντού στις σύγχρονες κουζίνες, ειδικά σε αντικείμενα όπως σπάτουλες και σκεύη ψησίματος.

Η δημοτικότητά της στην κουζίνα οφείλεται κυρίως στην ευελιξία, την ανθεκτικότητα και την ικανότητά της να αντέχει σε υψηλές θερμοκρασίες. Παρόλο που αυτό το υλικό είναι αρκετά χρήσιμο, τείνει να λερώνεται και να κολλάει με την πάροδο του χρόνου, αν δεν καθαρίζεται σωστά.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι τα σκεύη κουζίνας από σιλικόνη είναι σχετικά εύκολα στη χρήση, επειδή τα τρόφιμα γλιστρούν κατευθείαν από αυτά. Ωστόσο, είναι εξίσου εύκολο να καθαριστούν; Τα καλά νέα είναι ότι υπάρχουν διάφοροι τρόποι καθαρισμού των υλικών σιλικόνης στο νοικοκυριό σας.

Γιατί η σιλικόνη κολλάει;

σκεύη σιλικόνης

Μία από τις θεμελιώδεις ιδιότητες της σιλικόνης που την καθιστούν ιδανικό υλικό για την κουζίνα είναι η αντικολλητική της φύση -τα τρόφιμα θα γλιστρήσουν από μια επιφάνεια σιλικόνης επειδή είναι γενικά μη απορροφητική. Ωστόσο, αυτό σημαίνει ότι τα έλαια και τα λίπη μπορεί να παραμείνουν στην επιφάνεια, δημιουργώντας ένα κολλώδες υπόλειμμα που συχνά παραμένει μετά τον καθαρισμό. Αυτό συμβαίνει συνήθως όταν ένα συγκεκριμένο αντικείμενο μένει για μεγάλα χρονικά διαστήματα χωρίς καθαρισμό ή όταν δεν έχει καθαριστεί σχολαστικά.

Ένα κολλώδες υπόλειμμα στην επιφάνεια ενός αντικειμένου είναι συνήθως μια καλή ένδειξη ότι θα πρέπει να εξετάσετε το ενδεχόμενο ενός βαθύ καθαρισμού. Παρόμοια με κάθε άλλο υλικό που χρησιμοποιείται στο νοικοκυριό σας, η τακτική συντήρηση είναι απαραίτητη για να διατηρήσετε τα προϊόντα σιλικόνης σας σε άριστη κατάσταση. Φροντίστε λοιπόν να τα καθαρίζετε τακτικά, κατά προτίμηση αμέσως μετά τη χρήση. 

Ζεστό νερό και απορρυπαντικά

σκεύη σιλικόνης

Μία από τις πιο αποτελεσματικές μεθόδους καθαρισμού της σιλικόνης απαιτεί μόνο ζεστό νερό και απορρυπαντικό. Το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι να φέρετε λίγο νερό σε βρασμό πριν προσθέσετε το καθαριστικό. Επειδή η κολλώδης ουσία που ταλαιπωρεί τη σιλικόνη συχνά αποτελείται από λάδι ή λίπος, φροντίστε να χρησιμοποιήσετε ένα προϊόν που περιλαμβάνει ένα απολιπαντικό, καθώς αυτό θα προσφέρει καλύτερα αποτελέσματα. Βυθίστε τα αντικείμενα στο ζεστό, σαπουνόνερο και αφήστε τα να μουλιάσουν για τουλάχιστον 30 λεπτά, ώστε να δώσετε αρκετό χρόνο στο διάλυμα να κάνει τα μαγικά του. Στη συνέχεια, χρησιμοποιώντας ένα μαλακό πανί, τρίψτε την επιφάνεια της σιλικόνης

Το MarthaStewart.com συνιστά τη χρήση ενός μαλακού σφουγγαριού ή μιας στεγνής πετσέτας πιάτων για να διατηρηθεί η ακεραιότητα της αντικολλητικής ιδιότητας της σιλικόνης. Μόλις τελειώσετε, ξεπλύνετε χρησιμοποιώντας ζεστό νερό και ψηλαφίστε την επιφάνεια του αντικειμένου. Εάν η κολλώδης ουσία έχει ξεπλυθεί, στεγνώστε τη σιλικόνη με ένα μαλακό πανί. Ωστόσο, αν κάποια σημεία εξακολουθούν να επηρεάζονται, μπορείτε να κάνετε το συγκεκριμένο αντικείμενο ένα ακόμη μούλιασμα.