Κατά την διάρκεια των καλοκαιρινών διακοπών σας πάντα πρέπει να βρίσκετε λίγο χρόνο για την περιποίηση του δέρματός σας, γι’ αυτό μην ξεχνάτε ποτέ να πάρετε μαζί σας τα απαραίτητα προϊόντα για την ρουτίνα περιποίησης της επιδερμίδας σας. Ωστόσο, ένα από αυτά σύμφωνα με τους ειδικούς, δεν πρέπει να συμπεριληφθεί στο νεσεσέρ σας.

Ρετινόλη: Γιατί πρέπει να την αποφεύγετε πριν την έκθεση στον ήλιο

Περιποίηση δέρματος

Σύμφωνα με το Healthline, η ρετινόλη μπορεί να βοηθήσει με την ακμή, την υπερμελάγχρωση, τις λεπτές γραμμές και τις ρυτίδες. Στην αρχή, μπορεί να προκαλέσει κάποια ξηρότητα και ερεθισμό, ενώ μπορεί, επίσης, να κάνει το δέρμα σας πιο ευαίσθητο στον ήλιο. Όταν πηγαίνετε διακοπές, μπορεί να περνάτε περισσότερο χρόνο στον ήλιο ή σε εξωτερικούς χώρους, οπότε μπορεί να μην εφαρμόζετε ξανά το αντηλιακό όπως χρειάζεται.

Η Rita Nandi, αισθητικός γιατρός στην The Bloom Clinic, αναφέρει στο Real Simple ότι καλό είναι να παραλείψετε τη ρετινόλη «λίγες ημέρες πριν και μετά από τις καλοκαιρινές διακοπές ή τη μέρα στην παραλία» για να μειώσετε τις βλάβες από τον ήλιο. Η Dr. Nandi πρόσθεσε, επίσης ότι, αν σκοπεύετε να περάσετε περισσότερο χρόνο στον ήλιο, είναι καλύτερα να αποφύγετε τη ρετινόλη «μία έως δύο εβδομάδες πριν και μετά».

Κλίμα και υγρασία επηρεάζουν τη δράση της ρετινόλης

Ορός ρετινόλης

Ένας άλλος παράγοντας που πρέπει να λάβετε υπόψη σας είναι ότι ένας νέος προορισμός μπορεί να έχει διαφορετικό κλίμα με διαφορετικό νερό και υγρασία. Το σκληρό νερό και ο ξηρός αέρας μπορεί να κάνουν το δέρμα σας πιο ξηρό και η χρήση ρετινόλης σε τέτοιες συνθήκες μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό, καθώς το δέρμα σας χρειάζεται χρόνο για να προσαρμοστεί σε αυτό, σύμφωνα με το Mind Body Green.

Η πιστοποιημένη δερματολόγος Loretta Ciraldo δήλωσε πιο συγκεκριμένα πως «Αν κάνετε ένα σύντομο ταξίδι σε μια περιοχή που μπορεί να εκθέσει το δέρμα σας σε κλιματικές μεταβολές, συνιστώ να σταματήσετε τη ρετινόλη, καθώς το δέρμα σας μπορεί να χρειαστεί μέρες για να προσαρμοστεί στις νέες κλιματικές συνθήκες». Ως εκ τούτου, ίσως είναι καλύτερο να κάνετε ένα διάλειμμα από τη ρετινόλη κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, καθώς είναι προτιμητέο να μην την χρησιμοποιείτε λίγο πριν την έκθεσή σας στον ήλιο.