Πολλοί άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων διασημοτήτων, συχνά ισχυρίζονται ότι το μυστικό για το τέλεια ενυδατωμένο δέρμα είναι η κατανάλωση άφθονου νερού. Είναι γεγονός ότι υπάρχουν τόσοι πολλοί λόγοι για να πίνετε άφθονο νερό σε καθημερινή βάση.

Είναι αναζωογονητικό, βοηθά τη λειτουργία του εγκεφάλου σας, διατηρεί τα επίπεδα ενέργειας, ρυθμίζει τη θερμοκρασία του σώματος, βοηθά στην πέψη και τελικά διατηρεί το σώμα σας υγιές. Είναι όμως η διατήρηση του ενυδατωμένου δέρματος ένας από αυτούς τους λόγους;

Γυναίκα πίνει νερό

Πόσο το νερό βοηθάει στην ενυδάτωση του δέρματος

Σύμφωνα με το realsimple.com, όταν πρόκειται για την ενυδάτωση του δέρματος, το πόσιμο νερό υπολείπεται. Ενώ η ενυδάτωση είναι απολύτως απαραίτητη για τη σωστή λειτουργία του σώματός μας, η ενυδάτωση από το στόμα δεν έχει άμεση σχέση με την ενυδάτωση του δέρματός σας.

«Αποτελεί μύθο το γεγονός ότι πρέπει να πίνουμε πολύ νερό για να διατηρήσουμε το δέρμα μας ενυδατωμένο», λέει στο realsimple.com ο Joshua Zeichner, πιστοποιημένος δερματολόγος στη Νέα Υόρκη. «Το νερό, πρώτα απ’ όλα, εισέρχεται στην κυκλοφορία του αίματος και στη συνέχεια φιλτράρεται από τα νεφρά. Δεν υπάρχουν δεδομένα που να δείχνουν ότι η κατανάλωση περισσότερου ή λιγότερου νερού επηρεάζει την ποιότητα του δέρματος».

Γυναίκα ενυδατώνει το πρόσωπό της

Ωστόσο, είναι αλήθεια ότι το δέρμα σας «διψάει». Όπως και το υπόλοιπο σώμα μας, το δέρμα αποτελείται από κύτταρα, τα οποία αποτελούνται σε μεγάλο βαθμό από νερό. Τα κύτταρα χάνουν νερό όλη την ημέρα μέσω πραγμάτων όπως η φυσική δραστηριότητα, η ρύπανση του περιβάλλοντος και γενικά η ζωή. Αυτό θα οδηγήσει σε ξεφλουδισμένη και ξηρή υφή, κάνοντας το δέρμα σας πιο επιρρεπές σε λεπτές γραμμές, γήρανση και άλλες δερματικές παθήσεις.

Η λύση της ενυδατικής κρέμας

«Η κατακράτηση νερού του δέρματός σας είναι συνάρτηση της διαδερμικής απώλειας νερού», εξηγεί η δερματολόγος Charlotte Palermino. «Εάν έχετε ξηρό δέρμα, το φράγμα σας είναι πιθανώς αδύναμο ή εξασθενημένο. Αυτό σημαίνει ότι δεν έχετε αρκετά φυσικά έλαια ή λιπίδια στο δέρμα σας για να συγκρατήσετε το νερό που έχετε. Σε εκείνο το σημείο, καμία ποσότητα νερού δεν είναι αρκετή για να ενυδατώσετε το δέρμα σας -θα χρειαστείτε μια κρέμα για αυτό».

Ενυδατική κρέμα

«Η λύση είναι περισσότερο τοπική, παρά εσωτερική», εξηγεί ο Zeichner, συμπληρώνοντας ότι «η εφαρμογή ενυδατικής κρέμας είναι πολύ πιο αποτελεσματικός τρόπος αντιμετώπισης του ξηρού δέρματος».

Πρακτικές υγιεινής ενυδάτωσης

Όταν πρόκειται για την επιλογή ενυδατικής κρέμας, τα τρία βασικά συστατικά που πρέπει να αναζητήσετε είναι το στεατικό οξύ (λιπαρό οξύ), μαλακτικά κεραμίδια και χοληστερόλη, αναφέρει το realsimple.com. «Εφαρμόζεται τοπικά και έτσι δεν θα επηρεάσει τα επίπεδα χοληστερόλης στο σώμα σας», λέει ο Leslie Baumann, MD, καθηγητής δερματολογίας στο Πανεπιστήμιο του Μαϊάμι στη Φλόριντα.

Για να κλειδώσετε πραγματικά την υγρασία, συνιστάται να εφαρμόζετε ενυδατική κρέμα όταν το δέρμα είναι ελαφρώς υγρό, ειδικά μετά το ντους. Εάν το δέρμα σας χρειάζεται κάποια επιπλέον βοήθεια ενυδάτωσης, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε πέρα από την ενυδατική κρέμα και συγκεκριμένους ορούς.