Η ρετινόλη γίνεται όλο και πιο δημοφιλές προϊόν για την περιποίηση της επιδερμίδας, αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί παντού; Η ρετινόλη είναι ένας τύπος ρετινοειδούς, το οποίο παράγεται από τη βιταμίνη Α και είναι διαθέσιμη τόσο σε μη συνταγογραφούμενες όσο και σε συνταγογραφούμενες μορφές, ενώ χρησιμοποιείται, κυρίως, για να επιβραδύνει τη διαδικασία γήρανσης.

Τι μπορεί να κάνει η ρετινόλη στο δέρμα

Η ρετινόλη μπορεί να διεισδύσει στα στρώματα του δέρματος, βαθιά μέσα στο χόριο, όπου αυξάνει τον κύκλο εργασιών των κυττάρων και εμποδίζει τη διάσπαση του κολλαγόνου. Αυτό μπορεί να βοηθήσει στην ελαχιστοποίηση των σημαδιών γήρανσης, στη θεραπεία της ακμής και γενικά στη βελτίωση της εμφάνισης του δέρματος.

Γυναίκα περιποίηση προσώπου

Όταν πρόκειται για ρετινόλη έναντι ρετινοειδούς, μπορεί να είναι δύσκολο να γνωρίζουμε τι να διαλέξουμε. Η ρετινόλη είναι η πιο αδύναμη μορφή, διαθέσιμη σε προϊόντα του εμπορίου, ενώ τα ρετινοειδή είναι πιο ισχυρά και διατίθενται με ιατρική συνταγή. Συνιστάται η εφαρμογή μιας ποσότητας σε μέγεθος μπιζελιού σε καθαρό, στεγνό δέρμα τη νύχτα, σύμφωνα με το WebMD. Δεδομένου ότι η ρετινόλη αντιμετωπίζει τις βλάβες του δέρματος από τον ήλιο, είναι επίσης σημαντικό να φοράτε αντηλιακό κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Ρετινόλη: Το σημείο του προσώπου που δεν πρέπει ποτέ να την χρησιμοποιείτε

Σε κάποια σημεία του προσώπου, λοιπόν, το δέρμα είναι πιο λεπτό και πιο ξηρό από ό,τι σε άλλες περιοχές, καθιστώντας το πιο επιρρεπές σε σημάδια γήρανσης. Ένα τέτοιο σημείο είναι και η περιοχή κάτω από τα μάτια. Ενώ παλαιότερα οι ειδικοί συνιστούσαν να αποφεύγεται εντελώς η ρετινόλη γύρω από τα μάτια, νέα προϊόντα ρετινόλης διαμορφώνονται με επιπλέον ενυδάτωση, επιτρέποντας στο δέρμα να την ανέχεται χωρίς τόσο ερεθισμούς.

Γυναίκα περιποίηση προσώπου

Οι περιοχές κάτω από τα μάτια, σύμφωνα με το Healthline, δεν έχουν αδένες λιπαρότητας, με αποτέλεσμα να είναι πιο ξηρές από το υπόλοιπο δέρμα μας. Όταν το δέρμα είναι πολύ ξηρό, μπορεί να δημιουργήσει ρωγμές (ρυτίδες) που χρειάζονται ενυδάτωση για να γεμίσει ξανά. Η εφαρμογή μιας ενυδατικής κρέμας ματιών μπορεί να βοηθήσει στη μείωση αυτών των σημαδιών γήρανσης και η χρήση μιας με ρετινόλη μπορεί να βοηθήσει ακόμα περισσότερο. Δεδομένου ότι η ρετινόλη διεγείρει την παραγωγή κολλαγόνου, αυτό βοηθά να δώσει στην περιοχή των ματιών ένα «γεμάτο» αποτέλεσμα.

Τα προϊόντα ρετινόλης που έχουν σχεδιαστεί ειδικά για το δέρμα γύρω από τα μάτια μπορεί να είναι πιο ήπια από την άμεση εφαρμογή ενός ρετινοειδούς με συνταγή γιατρού. «Αυτά συνήθως περιέχουν χαμηλότερες συγκεντρώσεις και είναι πιο ενυδατικά από αυτά που χρησιμοποιείτε στο πρόσωπό σας», εξήγησε στο Well+Good η δερματολόγος Δρ. Γκρέτσεν Φρίλινγκ.