Σίγουρα έχετε ακούσει ότι είστε ό,τι τρώτε, αλλά δεν είναι μόνο αυτό που τρώτε που μπορεί να επηρεάσει τη συνολική υγεία και τη ζωή σας. Οι ερευνητές γνωρίζουν εδώ και αρκετό καιρό ότι η μείωση του αριθμού των θερμίδων που τρώτε μπορεί να οδηγήσει σε μεγαλύτερη διάρκεια ζωής.

Το Healthline αναφέρει ότι μελέτες σε ζώα δείχνουν ότι όταν οι θερμίδες περιορίζονται, η διάρκεια ζωής μπορεί να αυξηθεί κατά 30- 50%. Ενώ οι ειδικοί σημειώνουν ότι δεν είναι ακριβώς ξεκάθαρο γιατί η κατανάλωση λιγότερων θερμίδων οδηγεί σε μεγαλύτερη διάρκεια ζωής, ορισμένοι πιστεύουν ότι η κατανάλωση λιγότερων θερμίδων αναζωογονεί το βιολογικό ρολόι του σώματος. Άλλοι πιστεύουν ότι οι λιγότερες θερμίδες σημαίνουν ότι υπάρχουν λιγότερες ελεύθερες ρίζες στο σώμα που προκαλούν βλάβες.

Τραπέζι με διάφορα φαγητά

Ωστόσο, ο συγχρονισμός των γευμάτων σας μπορεί, επίσης, να αποφέρει οφέλη. Για παράδειγμα, το να τρώτε αργά το βράδυ μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση βάρους και να διαταράξει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, ειδικά αν τρώτε επεξεργασμένα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες, τονίζει το Livestrong. Τώρα, οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι η κατανάλωση δείπνου νωρίτερα το βράδυ μπορεί να έχει αντιγηραντική δράση.

Αντιγήρανση: Η ώρα που καταναλώνετε το δείπνο και τα οφέλη κατά της γήρανσης

Η ώρα του δείπνου

Για τη μελέτη, η οποία δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Science, οι επιστήμονες χώρισαν τα ποντίκια σε έξι ομάδες: η μία ομάδα έτρωγε όσο ήθελε όποτε ήθελε, ενώ οι άλλες πέντε έτρωγαν 30-40% λιγότερες θερμίδες σε διαφορετικά προγράμματα φαγητού. Τα ποντίκια ελέγχου έζησαν κατά μέσο όρο 880 ημέρες.

Τα ποντίκια που έτρωγαν κατά τη διάρκεια της ημέρας, που είναι η ανενεργή φάση του κιρκάδιου κύκλου τους (είναι νυκτόβια), έζησαν 20% περισσότερο από τα ποντίκια ελέγχου. Η έρευνα έδειξε ότι τα ποντίκια που ακολουθούσαν περιορισμένη διατροφή είχαν λιγότερες φλεγμονές και ο οργανισμός τους ήταν σε θέση να ρυθμίζει καλύτερα τη γλυκόζη και την ινσουλίνη.

Αντιγήρανση

Εκτός από αυτά τα οφέλη, τα ποντίκια που έτρωγαν κατά τη διάρκεια του ενεργού μέρους της ημέρας τους (δηλαδή τη νύχτα) και έμειναν νηστικά για 12 επόμενες ώρες παρουσίασαν ακόμη μεγαλύτερη βελτίωση στη διάρκεια ζωής. Έζησαν κατά μέσο όρο 1.068 ημέρες, δηλαδή 35% περισσότερο από τα ποντίκια της ομάδας ελέγχου.

Οι ερευνητές αναγνώρισαν ότι οι μελέτες σε ανθρώπους μπορεί να μην φέρουν τα ίδια αποτελέσματα, αλλά αν τα φέρουν, οι άνθρωποι ίσως θα πρέπει να επανεξετάσουν πότε τρώνε το τελευταίο γεύμα της ημέρας.