Σε αντίθεση με τα μαύρα στίγματα, την ακμή και τις λεπτές γραμμές, μια θαμπή επιδερμίδα μπορεί να είναι δύσκολο να εντοπιστεί. Αν, λοιπόν, κοιτάξατε ποτέ στον καθρέφτη και σκεφτήκατε ότι το δέρμα σας θα μπορούσε να είναι λίγο πιο φωτεινό, πιο λαμπερό και απλά με υγιή όψη, να ξέρετε ότι είναι δυνατή η επίτευξη μιας λαμπερής επιδερμίδας.

«Το θαμπό δέρμα είναι ένας όρος που περιλαμβάνει τα πάντα για το δέρμα που δεν φαίνεται υγιές», λέει ο Δρ Dhaval Bhanusali στο goodhousekeeping.com. «Ορισμένοι λόγοι περιλαμβάνουν τη συσσώρευση νεκρών κυττάρων του δέρματος, τα υπολείμματα της ημέρας (όπως η ρύπανση) ή ακόμα και την αφυδάτωση».

Λαμπερό δέρμα

Τα πρώτα πράγματα για να απαλλαγείτε από το θαμπό, άψυχο δέρμα και να κάνετε το δέρμα σας πιο λαμπερό; Εκτίμηση της αιτίας. Διαφορετικοί παράγοντες όπως η διατροφή, ο τρόπος ζωής και οι καθημερινές συνήθειες περιποίησης της επιδερμίδας μπορεί να παίζουν ρόλο και οι μικρές αλλαγές μπορούν να σας βοηθήσουν να το διορθώσετε.

Μειώστε την πρόσληψη αλκοόλ

cocktails

Το αλκοόλ μπορεί να αφυδατώσει σοβαρά και να θαμπώσει το δέρμα. Μπορεί επίσης να αυξήσει τη ροή του αίματος στην επιφάνεια του δέρματος, με αποτέλεσμα μια κοκκινισμένη εμφάνιση που μπορεί να γίνει μόνιμη με την πάροδο του χρόνου για μερικούς ανθρώπους. Εάν νιώθετε την ανάγκη για ένα ποτό και δεν θέλετε να δείτε τις επιπτώσεις του στο δέρμα σας, δοκιμάστε να πιείτε νερό μαζί με το ποτό σας.

Υιοθετήστε μια ισορροπημένη διατροφή

Μεσογειακή διατροφή

Είστε αυτό που τρώτε. Η ποιότητα των τροφίμων που τρώτε και τα είδη των τροφίμων που καταναλώνετε επηρεάζουν την υγεία και την όψη του δέρματός σας. Ενσωματώστε περισσότερες τροφές στη διατροφή σας που είναι πλούσιες σε λιπαρά οξέα όπως τα ψάρια (ειδικά ο σολομός), τα καρύδια και ο λιναρόσπορος. Τα λιπαρά οξέα είναι ζωτικής σημασίας για το υγιές δέρμα επειδή ενισχύουν την παραγωγή κυττάρων κάτω από την επιφάνεια του δέρματος, ενισχύοντας τον φραγμό του δέρματος και μειώνοντας τη φλεγμονή.

Επίσης, η κατανάλωση τροφών που είναι πλούσιες σε αντιοξειδωτικά μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση της φλεγμονής του δέρματος και της βλάβης από τις ελεύθερες ρίζες. Ξηροί καρποί και σπόροι όπως τα καρύδια και οι σπόροι κολοκύθας καθώς και οι ντομάτες μπορεί να προστατεύουν το δέρμα σας ενώ η μαύρη σοκολάτα είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά που διατηρούν το δέρμα υγιές. Επίσης, βεβαιωθείτε ότι η διατροφή σας είναι πλούσια σε προβιοτικά -όσο πιο υγιές είναι το έντερο σας, τόσο πιο υγιές το δέρμα σας είναι επίσης.

Προστατέψτε το δέρμα σας από την ηλιακή ακτινοβολία

Νεαρή γυναίκα με αντηλιακό

Σύμφωνα με τον αισθητικό Mahtab Moaven, ο ήλιος εξαντλεί το δέρμα από τα επίπεδα απαραίτητων λιπαρών οξέων και υαλουρονικού οξέος, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε θαμπάδα καθώς και σε μελάγχρωση που ονομάζεται λιποφουσκίνη. «Η χρήση του SPF είναι πολύ σημαντική κάθε μέρα και το επίπεδο του SPF εξαρτάται από τον χρόνο έκθεσης», λέει ο Moaven. «Χρησιμοποιήστε SPF 30 για κάθε μέρα και SPF 50 για δραστηριότητες όπως πεζοπορία, κολύμπι, περπάτημα ή τζόκινγκ».

Κάντε τακτικά απολέπιση

Απολέπιση προσώπου

Όσο ξηρό και θαμπό κι αν είναι το δέρμα σας, δεν μπορείτε να ενυδατώσετε το νεκρό δέρμα. Η απολέπιση μπορεί να είναι το κλειδί για μια πιο φωτεινή επιδερμίδα και όταν πρόκειται να την εντάξετε στη ρουτίνα σας, έχετε επιλογές. Μπορείτε να κάνετε απαλή απολέπιση με ένα πανί, να χρησιμοποιήσετε ένα απολεπιστικό καθαριστικό (απλώς βεβαιωθείτε ότι χρησιμοποιείτε ένα απαλό προϊόν που δεν θα προκαλέσει μικροτραύμα στο δέρμα σας) ή να προχωρήσετε ακόμη πιο βαθιά με θεραπείες μικροδερμοαπόξεσης ή ένα πινέλο καθαρισμού δέρματος.

Μπορείτε, επίσης, να χρησιμοποιήσετε ένα χημικό απολεπιστικό, όπως το γλυκολικό οξύ ή το σαλικυλικό οξύ, ανάλογα με τον τύπο του δέρματός σας. Κάντε απολέπιση δύο με τρεις φορές την εβδομάδα ή, εάν έχετε ευαίσθητο δέρμα, ξεκινήστε με μία φορά την εβδομάδα και δείτε πώς το ανέχεται το δέρμα σας. Εάν κάνετε τακτικά απολέπιση, αφαιρείτε συνεχώς το νεκρό δέρμα και αφήνετε νέα, πυκνά κύτταρα του δέρματος να έρθουν στην επιφάνεια του δέρματός σας, κάτι που είναι ένα κρίσιμο βήμα για την επίτευξη πιο λαμπερής επιδερμίδας.

Ξεκινήστε τη μέρα σας με βιταμίνη C

Χυμός πορτοκάλι πλούσιος σε Βιταμίνη C

Μια ημερήσια δόση χυμού πορτοκαλιού γεμάτου με βιταμίνη C μπορεί να είναι καλή για την προστασία από τα κρυολογήματα, αλλά η βιταμίνη C είναι, επίσης, ένα πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά αντιοξειδωτικό που καταπολεμά τα σημάδια γήρανσης και είναι επίσης ένας γνωστός παράγοντας λεύκανσης του δέρματος. Η βιταμίνη C επίσης προστατεύει το δέρμα από τις ελεύθερες ρίζες που σχετίζονται με την υπεριώδη ακτινοβολία, φωτίζει τα σκοτεινά σημεία και βελτιώνει τη συνολική εμφάνιση του δέρματός σας.

Απολαμβάνετε επαρκή ύπνο

Τροφές που βοηθούν στον ύπνο

Όχι μόνο είναι σημαντικό για το σώμα σας ο ποιοτικός ύπνος, αλλά μπορεί να είναι και το κλειδί για το δέρμα σας. Ο Moaven λέει ότι η αναγέννηση των κυττάρων συμβαίνει κατά τη διάρκεια του ύπνου μας και ότι η έλλειψη ύπνου θα παίξει άμεσα ρόλο στην κακή αναγέννηση του δέρματος, με αποτέλεσμα το κουρασμένο και θαμπό δέρμα.