Το υαλουρονικό οξύ είναι ένα all-star συστατικό περιποίησης του δέρματος που φημίζεται για την ικανότητά του να κλειδώνει την υγρασία στο δέρμα και να δημιουργεί μια δροσερή, υγιή επιδερμίδα. Προηγούμενη έρευνα, σύμφωνα με το everydayhealth.com, υποδηλώνει ακόμη και ότι το υαλουρονικό οξύ μπορεί, από μέσα προς τα έξω, να βοηθήσει στη διόρθωση της πρόωρης γήρανσης του δέρματος που προκύπτει από την έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία.

Το τελευταίο διάστημα, ωστόσο, ορισμένοι χρήστες στο TikTok άρχισαν να ασχολούνται με το υαλουρονικό οξύ για έναν άλλο λόγο: την υποτιθέμενη ικανότητά του να μετατρέπει τα μαλλιά από ξηρά και εύθραυστα σε υγιή και λαμπερά. Πρέπει, λοιπόν, να χρησιμοποιείτε υαλουρονικό οξύ και στα μαλλιά σας ή όχι;

Υαλουρονικό οξύ: Μπορεί να είναι το ίδιο αποτελεσματικό και στα μαλλιά σας;

Υαλουρονικό οξύ

Ο Muneeb Shah, DO, τεταρτοετής ιατρός στο Πανεπιστήμιο Campbell στο Buies Creek της Βόρειας Καρολίνας και γνωστός influencer ως «Derm Doctor» στο TikTok, σε ένα viral βίντεο που έχει περισσότερες από 10 εκατομμύρια προβολές εξήγησε πως «Το υαλουρονικό οξύ είναι ένα ισχυρό ενυδατικό, που σημαίνει ότι συγκρατεί περίπου 1.000 φορές το βάρος του σε νερό», αποκαλώντας το «ένα καταπληκτικό ενυδατικό για τα μαλλιά και το δέρμα».

Ο Daniel Belkin MD, με έδρα τη Νέα Υόρκη, πιστοποιημένος δερματολόγος στο New York Dermatology Group, επιβεβαιώνει τον Δρ. Shah, λέγοντας ότι ένα μόριο υαλουρονικού οξέος μπορεί να δεσμεύσει έως και 1.000 φορές το βάρος του σε νερό. Ενώ πρόκειται για «ένα μόριο που έλκει ή διατηρεί την ενυδάτωση».

Είναι η επίδραση του υαλουρονικού οξέος στα μαλλιά όπως και στο δέρμα;

Υαλουρονικό οξύ

Όταν εφαρμόζεται στα μαλλιά, το υαλουρονικό οξύ «προσελκύει την υγρασία από το περιβάλλον και την τραβάει στα μαλλιά, συγκρατώντας τα -όπως το νερό που απορροφάται από ένα σφουγγάρι», εξηγεί ο Shamban. Ενώ συμπληρώνει πως «Καταπολεμά το φριζάρισμα και βοηθά στη διατήρηση της σωστής ισορροπίας των πρωτεϊνών υγρασίας και των λιπιδίων που απαιτούνται για υγιή μαλλιά».

Ο Δρ. Zeichner συμφωνεί ότι υπάρχουν πολλαπλά οφέλη από την προσθήκη του ορού στη ρουτίνα περιποίηση των μαλλιών σας. «Μπορεί να μαλακώσει, να ενυδατώσει και να γεμίσει τον ίδιο τον άξονα της τρίχας», λέει. «Αυτό σημαίνει πιο απαλά, πιο γεμάτα μαλλιά». Και, επειδή έχει ήδη καθιερωθεί ως ένα εξαιρετικό συστατικό περιποίησης του δέρματος, το υαλουρονικό οξύ είναι, επίσης, εξαιρετικό για το τριχωτό της κεφαλής, επισημαίνει ο Shamban.

Πώς να χρησιμοποιήσετε το υαλουρονικό οξύ στη ρουτίνα περιποίησης των μαλλιών σας

Υαλουρονικό οξύ

Το everydayhealth.com συνιστά την εφαρμογή υαλουρονικού οξέος σε βρεγμένα και λουσμένα μαλλιά, κάτι που επιτρέπει στο συστατικό να δένει σωστά. Αυτό θα δράσει παρόμοια με ένα λάδι μαλλιών ή ένα μαλακτικό. Ενώ ένα προϊόν υαλουρονικού μαλλιών πιθανότατα θα σας κοστίσει λιγότερο, ένα προϊόν περιποίησης δέρματος με το συγκεκριμένο συστατικό θα λειτουργήσει και στα μαλλιά σας.

«Δεν υπάρχει απαραιτήτως αυστηρή διάκριση στη σύνθεση της περιποίησης μαλλιών έναντι της περιποίησης του δέρματος, επομένως ανάλογα με το συγκεκριμένο προϊόν, δεν νομίζω ότι θα ήταν πρόβλημα να χρησιμοποιήσετε ένα προϊόν περιποίησης δέρματος στα μαλλιά, ειδικά αν ήταν μια σχετικά καθαρή σύνθεση υαλουρονικού οξέος», εξηγεί στο everydayhealth.com ο Daniel Belkin MD,  δερματολόγος με έδρα τη Νέα Υόρκη και χειρουργός στο New York Dermatology Group Belkin.