Όλοι χρειαζόμαστε έναν καλό και υγιεινό ύπνο σε καθημερινή βάση, με την αποτυχία της επίτευξής τους δυνητικά να έχει ακόμη και σοβαρές συνέπειες για την υγεία. Σύμφωνα με το Harvard Health Publishing, ο ύπνος λιγότερο από έξι ώρες τη νύχτα μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης προβλημάτων υγείας όπως η παχυσαρκία, ο διαβήτης και οι καρδιακές παθήσεις.

Ένα από τα χειρότερα πράγματα που θα μπορούσε να επηρεάσει τον καλό ύπνο, λοιπόν, σύμφωνα με το healthdigest.com, είναι να φάμε ένα μεγάλο γεύμα ακριβώς πριν κοιμηθούμε. Είναι όμως αλήθεια αυτό; Το να τρώμε πολύ αργά το βράδυ καταστρέφει πραγματικά τον ξεκούραστο ύπνο που τόσο πολύ χρειάζεται το σώμα μας;

Ύπνος: Πώς ένα γεύμα πριν κοιμηθείτε μπορεί να επηρεάσει τον ύπνο σας

Ανθυγιεινό φαγητό

Η Mayo Clinic συμβουλεύει να μην πάτε για ύπνο πεινασμένοι ή μετά από ένα μεγάλο γεύμα, προτείνοντας ότι υπάρχει μια μέση λύση, όπως ένα ελαφρύ σνακ αργά το βράδυ. Στην πραγματικότητα, οι διατροφολόγοι λένε ότι ένα σνακ πριν τον ύπνο είναι εντάξει -υπό τον όρο, φυσικά, να τρώτε το σωστό είδος τροφών.

Όπως σημειώνει ο σεφ Summer Sanders, τα μεγάλα γεύματα μπορεί να είναι κακά, αλλά τα μικρά σνακ πλούσια σε θρεπτικά συστατικά μπορούν πραγματικά να μας βοηθήσουν να ρυθμίσουμε το σάκχαρό μας καθώς κοιμόμαστε. «Πάντα προτείνω να δοκιμάζετε μια άπαχη πρωτεΐνη, φρέσκα φρούτα, λαχανικά, μια χούφτα ξηρούς καρπούς ή μια μερίδα δημητριακών ολικής αλέσεως», εξηγεί στο The Thirty.

Οι πραγματικοί λόγοι που ένα μεγάλο γεύμα είναι κακό πριν τον ύπνο

Τηγανιτές πατάτες

Αν και ένα μήλο μπορεί να είναι ένα καλό σνακ αργά το βράδυ, ένα πορτοκάλι σίγουρα δεν είναι. Το Eat This, Not That αναφέρει ότι τα όξινα φρούτα είναι καλύτερα να τρώγονται νωρίτερα μέσα στην ημέρα, ειδικά για όσους υποφέρουν από καούρα ή παλινδρόμηση οξέος. Η καφεΐνη πρέπει, επίσης, να αποφεύγεται, καθώς δυσκολεύει τη διαδικασία του ύπνου, ενώ και το αλκοόλ, επίσης, μπορεί να έχει επιβλαβείς συνέπειες, συμπεριλαμβανομένου του κατακερματισμένου και μη αναζωογονητικού ύπνου, εάν καταναλωθεί ακριβώς πριν τον ύπνο.

Ανθυγιεινό φαγητό

Ενώ το υγιεινό και μέτριο σνακ μπορεί να είναι καλό πριν τον ύπνο, σχεδόν όλοι φαίνεται να συμφωνούν ότι τα μεγάλα γεύματα είναι μια πολύ κακή ιδέα, αντίθετη με την ιδέα του καλού ύπνου. Όπως αναφέρει το Business Insider, μια μελέτη του 2005 συνέδεσε το φαγητό αργά το βράδυ με παλινδρόμηση οξέος και μια μελέτη του 2013 σε παχύσαρκα και υπέρβαρα άτομα που προσπαθούσαν να χάσουν βάρος, διαπίστωσε ότι τα γεύματα αργά το βράδυ καθιστούσαν σημαντικά πιο δύσκολη την επίτευξη ενός καλού ύπνου. Αυτό υποστηρίχθηκε από μια κλινική δοκιμή του 2020 που δημοσιεύτηκε στο Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism.

Τέλος, σύμφωνα με το Sleep.org, το φαγητό πολύ κοντά στην ώρα του ύπνου μπορεί, επίσης, να αυξήσει τον κίνδυνο εφιαλτών.