Για αιώνες, το ελαιόλαδο ήταν αναπόσπαστο μέρος της μεσογειακής διατροφής, που συχνά διαφημίζεται ως ένας από τους πιο υγιεινούς και βιώσιμους τρόπους διατροφής. Το ελαιόλαδο χρησιμεύει ως η κύρια πηγή λίπους σε αυτή τη δίαιτα και αποτελεί μέρος των περισσότερων γευμάτων. Ακόμα κι αν οι περισσότεροι από εσάς δεν ακολουθείτε τη μεσογειακή διατροφή, σίγουρα συμφωνείτε με τη χρήση ελαιολάδου. Γνωρίζατε, όμως, ότι το ελαιόλαδο έχει σπουδαία οφέλη και στο κομμάτι της ομορφιάς και της περιποίησής σας, τόσο του δέρματος όσο και των μαλλιών σας;

Ελαιόλαδο για τα μαλλιά

Λεία μαλλιά

Ως φυσικό μαλακτικό, το ελαιόλαδο αποτελεί τη θεραπεία της φύσης για τα ξηρά μαλλιά. Δοκιμάστε να το κάνετε μασάζ απευθείας σε ξεραμένες άκρες. «Ένας άλλος τρόπος με τον οποίο μπορείτε να επωφεληθείτε από την ενυδατική φύση του ελαιολάδου είναι προσθέτοντας μερικές κουταλιές της σούπας από αυτό στο σαμπουάν σας», λέει η Larissa Iracheta, διευθύντρια ποιότητας στην Deoleo, τη μητρική εταιρεία των ελαιόλαδων Bertolli και Carapelli, στο Reader’ s Digest. «Αυτή η τεχνική θα σας βοηθήσει να μαλακώσετε και να δυναμώσετε τα μαλλιά σας». Το ελαιόλαδο λειτουργεί ιδιαίτερα καλά για πυκνά, ταλαιπωρημένα με βαφές ή σπασμένα μαλλιά.

Ελαιόλαδο για την ακμή

Βελτίωση της ακμής

Μία από τις καθημερινές συνήθειες των ανθρώπων που δεν παρουσιάζουν ποτέ ακμή είναι να ακολουθούν μια μεσογειακή διατροφή που περιλαμβάνει ελαιόλαδο. Η ηθοποιός Chloe Grace Moretz πιστώνει στο ελαιόλαδο την απαλλαγή από την ακμή της. «Πλένω το πρόσωπό μου με ελαιόλαδο», είπε στο Allure. «Ορκίζομαι ότι το δέρμα μου είναι πολύ πιο καθαρό εξαιτίας αυτού». Με τον ίδιο τρόπο που το ελαιόλαδο μπορεί να αφαιρέσει το μακιγιάζ με βάση το λάδι μπορεί να σας βοηθήσει να αφαιρέσετε το λάδι από το δέρμα σας. Επιπλέον, ορισμένες μελέτες έχουν δείξει ότι το ελαιόλαδο έχει αντιβακτηριακές ιδιότητες, οι οποίες μπορούν να βοηθήσουν στην απομάκρυνση των δερματικών λοιμώξεων που μπορεί να οδηγήσουν σε εξάρσεις.

Ελαιόλαδο για το πρόσωπο

Ενυδάτωση δέρματος

Ένα από τα εξαιρετικά ηρεμιστικά συστατικά της μάσκας προσώπου που καταπραΰνουν το ξηρό δέρμα του χειμώνα είναι το ελαιόλαδο. Η Jessa Bades, ειδικός στη φυσική ομορφιά και καλλιτέχνης μακιγιάζ, εξηγεί στο Reader’s Digest πως «Το λάδι βοηθά στην προστασία από το δέρμα που έχει υποστεί βλάβη από τον ήλιο και αυξάνει την ικανότητα συγκράτησης υγρασίας του δέρματος. Για να το χρησιμοποιήσω ως ενυδατική κρέμα για το πρόσωπο, μου αρέσει να ψεκάζω πρώτα ένα τόνερ ή υδρόλυμα στο δέρμα και μετά να κάνω μασάζ με το λάδι σε αυτό». Το ελαιόλαδο μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως ενυδατική κρέμα για όλο το σώμα.

Ελαιόλαδο για τις ρυτίδες

Αντιγηραντική θεραπεία δέρματος

Μια από τις καθημερινές συνήθειες που μπορεί να σας κάνει να φαίνεστε πολύ νεότερες είναι μια θεραπεία δέρματος με ελαιόλαδο. Τα αντιοξειδωτικά στο ελαιόλαδο λειτουργούν ως αντιγηραντική θεραπεία για την αναζωογόνηση του ηλικιωμένου δέρματος όταν εφαρμόζεται τοπικά. «Αυτά τα αντιοξειδωτικά περιλαμβάνουν βιταμίνη Ε και πολυφαινόλες, οι οποίες βοηθούν στη συγκέντρωση και εξουδετέρωση των ελεύθερων ριζών που διαφορετικά μπορούν να βλάψουν το δέρμα και να προάγουν την εμφάνιση της γήρανσης», δήλωσε η Δρ. Ελίζαμπεθ Τάνζι στο Women’s Health.

Ελαιόλαδο για ντεμακιγιάζ

Φυσικό ντεμακιγιάζ

Μπορεί να πιστεύετε ότι το ελαιόλαδο θα έκανε ένα βρώμικο, λιπαρό πρόσωπο ακόμα πιο λιπαρό, αλλά αποδεικνύεται ότι ισχύει το αντίθετο. Το ελαιόλαδο πιάνει άλλα λάδια, παίρνοντάς τα μαζί του καθώς το σκουπίζετε. «Το ελαιόλαδο λειτουργεί παρόμοια με τα προϊόντα ντεμακιγιάζ και είναι μη φαγεσωρογόνο, που σημαίνει ότι δεν φράζει τους πόρους», εξηγεί η Iracheta. Το Reader’s Digest σημειώνει, επίσης, ότι είναι εξαιρετικό για την αφαίρεση της αδιάβροχης μάσκαρα χωρίς να ερεθίζει τα μάτια.