Από τις πιο διαχρονικές επιλογές άσκησης, η γιόγκα χρονολογείται χιλιάδες χρόνια πίσω και υπολογίζεται ότι περίπου 30 εκατομμύρια Αμερικανοί την επιλέγουν σήμερα ως μορφή άσκησης. Δεδομένης της ευέλικτης και τροποποιήσιμης φύσης της, φαίνεται να υπάρχει μια πρακτική γιόγκα για όλους, κάτι που την βοηθά ιδιαιτέρως στο να αποτελεί δημοφιλή επιλογή. Αν σκέφτεστε, λοιπόν, να αρχίσετε μια μορφή άσκησης -είτε από το σπίτι, είτε σε ένα στούντιο ή γυμναστήριο- δείτε γιατί πρέπει να συμπεριλάβετε τη γιόγκα στην κορυφή των επιλογών σας.

Γιόγκα

Αυξημένη ευελιξία

Τις περισσότερες φορές το πρώτο και πιο προφανές αποτέλεσμα μιας φυσικής πρακτικής γιόγκα είναι η ευελιξία που αποκτά όποιος ασκείται με γιόγκα. Με την πάροδο του χρόνου, οι μύες και οι συνδετικοί ιστοί που περιβάλλουν τις αρθρώσεις και τα οστά χαλαρώνουν και μπορούν να κινούνται πιο ελεύθερα, με λιγότερους πόνους.

Χτίζει μυϊκή δύναμη

Υπάρχουν πολλές διαφορετικές μορφές γιόγκα, μερικές πιο ενδυναμωτικές από άλλες. Οι αρχάριοι στη vinyasa yoga μπορεί να εντυπωσιαστούν από το πόση δύναμη χρειάζονται για να εκτελέσουν επανειλημμένες ασκήσεις γιόγκα chaturanga, που συνήθως αναφέρονται ως push-up γιόγκα. Έτσι, η γιόγκα βοηθά στη δημιουργία μυϊκής μάζας και αυξάνει τη μυϊκή δύναμη, ενώ οι υγιέστεροι μύες είναι κάτι περισσότερο από αισθητικά ευχάριστοι –στην πραγματικότητα σας βοηθούν να γίνετε πιο δυνατοί και μπορεί να αποτρέψει καταστάσεις όπως η αρθρίτιδα, η οστεοπόρωση και ο χρόνιος πόνος.

Ομάδα ατόμων κάνει γιόγκα

Βελτιώνει την υγεία των οστών

Η άσκηση με βάρη συνιστάται σε όλα τα άτομα που διατρέχουν κίνδυνο να αναπτύξουν οστεοπενία και οστεοπόρωση. Πολλές στάσεις γιόγκα απαιτούν την άρση του σωματικού βάρους και έχει αποδειχθεί ότι αυξάνουν την οστική πυκνότητα, η οποία είναι κρίσιμη για τη μείωση του κινδύνου καταγμάτων των οστών.

Βελτιώνει την καρδιαγγειακή υγεία

Η γιόγκα έχει αποδειχθεί, επίσης, από καιρό ότι μειώνει την αρτηριακή πίεση καθώς και τον καρδιακό ρυθμό. Έχει, επίσης, αποδειχθεί ότι μειώνει τα επίπεδα τριγλυκεριδίων και βελτιώνει τα συνολικά επίπεδα χοληστερόλης. Αυτοί οι παράγοντες προάγουν την καλύτερη συνολική καρδιαγγειακή υγεία και μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών παθήσεων, εγκεφαλικού και πολλών άλλων σοβαρών παθήσεων, σύμφωνα με όσα αναφέρει το healthdigest.com.

Ομάδα ατόμων ηρεμεί με γιόγκα

Βελτιώνει την ψυχική υγεία

Αρκετές μελέτες, τέλος, έχουν αποδείξει την αποτελεσματικότητα της συνεπούς πρακτικής γιόγκα στην ανακούφιση του στρες, στη μείωση του άγχους και της κατάθλιψης και στην προώθηση της επίγνωσης. Η γιόγκα τείνει να μειώνει τα επίπεδα της κορτιζόλης, της ορμόνης του «στρες», στο σώμα, κάνοντας κάποιον να αισθάνεται πιο χαλαρός και λιγότερο καταβεβλημένος.

Έτσι, λοιπόν, είτε βρίσκεστε σε στούντιο γιόγκα είτε στο σαλόνι σας, ανοίξτε το χαλάκι σας, χαλαρώστε και ξεκινήστε την εξάσκηση. Θα αποκομίσετε όλα τα οφέλη της γιόγκα για την υγεία σε ελάχιστο χρόνο!