Εάν δυσκολεύεστε να παρακινήσετε τον εαυτό σας να ασκηθεί, υπάρχει μελέτη που αποδεικνύει ότι μπορείτε να κάψετε το λίπος στην κοιλιά σε πέντε περίπου λεπτά, αν απλά ανεβείτε με συνέπεια τις σκάλες του σπιτιού.

Σύμφωνα με το healthdigest.com, λοιπόν, μια μελέτη από το The Korean Journal of Sports Medicine παρακολούθησε τέσσερις καθιστικούς υπέρβαρους ανθρώπους για τρεις εβδομάδες, που ανέβαιναν σκάλες δύο φορές την ημέρα για περισσότερα από πέντε λεπτά. Οι συμμετέχοντες -δύο γυναίκες στα 30 τους, ένας άνδρας στα 30 και μια γυναίκα στα 50- δεν είχαν άλλες υποκείμενες παθήσεις. Οι ερευνητές τους είπαν ότι επρόκειτο να ανέβουν τις σκάλες στις πολυκατοικίες ή στους χώρους εργασίας τους χωρίς ξεκούραση.

Γυναίκα αθλείται σε σκάλες

Μετά από τρεις εβδομάδες, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η ομάδα έχασε κατά μέσο όρο 3,35 κιλά σωματικού βάρους και 2,53 κιλά σωματικού λίπους. Οι ασκούμενοι βελτίωσαν, επίσης, ελαφρώς τη δύναμη στα κάτω άκρα τους (περίπου 5%) και έχασαν μια μικρή ποσότητα λίπους στους μηρούς. «Αν και μόνο τέσσερα άτομα μπορεί να μην είναι αντιπροσωπευτικά ως στόχοι… προτείνεται ότι το ανέβασμα της σκάλας έχει επαρκή χρησιμότητα ως μια εύκολα προσβάσιμη άσκηση», έγραψαν οι ερευνητές.

Ωστόσο, άλλες έρευνες έχουν δείξει ότι τα «σνακ άσκησης» ή οι σύντομες αλλά συνεπείς περίοδοι άσκησης μπορούν να βελτιώσουν την καρδιοαναπνευστική ικανότητα, αναφέρει το healthdigest.com. Καναδοί ερευνητές το 2019 παρατήρησαν ότι οι καθιστικοί νεαροί ενήλικες -άντρες και γυναίκες περίπου 19 και 20 ετών- που ανέβαιναν τρεις σκάλες (60 σκαλοπάτια), τρεις φορές την ημέρα και τρεις ημέρες την εβδομάδα βελτίωσαν την καρδιοαναπνευστική τους ικανότητα, περίπου 5% μετά από έξι εβδομάδες. Αν και μια μέτρια αύξηση, αυτή ήταν «σημαντικά υψηλότερη» σε σύγκριση με μια ομάδα ελέγχου που δεν είχε προβεί στη συγκεκριμένη άσκηση, είπαν οι ερευνητές.

Γυναίκα ανεβαίνει σκάλες


«Η συνήθης σωματική δραστηριότητα αυξάνει το CRF, αλλά πολλά άτομα δεν εκτελούν επαρκείς ποσότητες όπως συνιστάται από τις υπηρεσίες δημόσιας υγείας, αναφέροντας συχνά την “έλλειψη χρόνου” ως αντιληπτό εμπόδιο», έγραψαν οι ερευνητές. Η προπόνηση σε σύντομα χρονικά διαστήματα με λίγα λεπτά αποκατάστασης «… αυξάνει το CRF παρόμοια με την παραδοσιακή μέτριας έντασης συνεχή προπόνηση παρά τη μειωμένη δέσμευση χρόνου», συμπλήρωσαν λίγο μετά.

Γυναίκα κάνει αποθεραπεία γυμναστικής

Οι σκάλες έχουν βαθμό ή κλίση περίπου 65%, επομένως κάνουν το περπάτημα πιο δύσκολο στα πόδια και στους πνεύμονές σας από ό,τι όταν περπατάτε σε επίπεδο έδαφος, λέει το Eat This, Not That! Δοκιμάστε να ανεβείτε τις σκάλες στο σπίτι ή στο χώρο εργασίας σας με γρήγορο ρυθμό και κατεβείτε τες με μέτριο ρυθμό για πέντε λεπτά.

Ξεκουραστείτε για λίγα λεπτά και μετά επαναλάβετε για άλλα πέντε λεπτά αν είναι δυνατόν. Φροντίστε, ωστόσο, να ζεσταθείτε εκ των προτέρων και να κάνετε αποθεραπεία στο τέλος.

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook, Twitter και Viber
Μοιράσου το άρθρο