Για τους λάτρεις της άσκησης και της γυμναστικής είτε αυτό λέγεται τρέξιμο, γιόγκα, πιλάτες κ.α., η εύρεση του σωστού ρουχισμού αποτελεί το Α και το Ω, καθώς η άνεση κατά την διάρκεια της προπόνησης είναι από τα βασικά ζητούμενα. Γνωρίζετε, όμως, ποια είναι εκείνα τα τέσσερα πράγματα που δεν πρέπει να φοράτε ποτέ κατά την προπόνησή σας;

Γυναίκα κάνει διάλειμμα από την γυμναστική

Βαμβακερά ρούχα

Τα ρούχα από 100% βαμβάκι, παρά το πόσο μαλακά μπορούν να νιώθουν πάνω σας, είναι σχεδόν ό,τι χειρότερο μπορείτε να επιλέξετε να φορέσετε όταν γυμνάζεστε, κυρίως λόγω του πόσο αναποτελεσματικά είναι στη διάχυση του ιδρώτα, όπως αναφέρει η International Sports Science Association. Ενώ το βαμβάκι είναι αποτελεσματικό στην απορρόφηση του ιδρώτα από το σώμα σας, δεν ξέρει πώς να τον απομακρύνει από το δέρμα, όπως κάνει ένα ύφασμα που απομακρύνει την υγρασία. Ως αποτέλεσμα, ο ιδρώτας παραμένει στο υλικό, τρίβεται στο δέρμα σας και σας κρατά βρεγμένους. Κάτι που έχει αντίκτυπο στο πόσο αποτελεσματικά διατηρείται το σώμα σας δροσερό.

Πλάτη γυναίκας που ασκείται

Παλιά αθλητικά παπούτσια

Ένα από τα χειρότερα λάθη που κάνετε όσον αφορά τα ρούχα γυμναστικής, είναι ότι φοράτε τα παλιά σας αθλητικά παπούτσια κατά την διάρκεια της προπόνησης. Το healthdigest.com, εξηγεί ότι όταν το κάτω μέρος των παπουτσιών γυμναστικής αρχίζει να φθείρεται, η ικανότητά τους να αντέχουν τους κραδασμούς και τις διάφορες προσκρούσεις φθείρεται κι αυτή, με αποτέλεσμα να αποσπάται η ευθυγράμμιση του ποδιού, του γονάτου και του ισχίου. Κάποια από τα πιο ενδεικτικά σημάδια ότι ήρθε η ώρα για να αντικαταστήσετε τα αθλητικά σας παπούτσια είναι όταν τα πέλματα ή τα σχέδια στο κάτω μέρος αρχίζουν να φθείρονται.

Γυναίκα μετά από γυμναστική

Κοσμήματα

Οι περισσότεροι άνθρωποι γνωρίζουν ότι το να φορούν κοσμήματα δεν είναι καθόλου πρακτικό στο γυμναστήριο ή στο στούντιο πιλάτες. Ένας λόγος είναι το ότι με το να φοράτε κοσμήματα κατά τη διάρκεια τηςπροπόνησης θα μπορούσε να σας οδηγήσει στο να τα αντικαταστήσετε νωρίτερα, καθώς και το γεγονός ότι τα κοσμήματα μπορούν εύκολα να πιαστούν στον εξοπλισμό, κάτι που αποτελεί τεράστιο κίνδυνο που μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε σοβαρό τραυματισμό.

Γυναίκα κάνει αποθεραπεία γυμναστικής

Ρούχα που είναι πολύ στενά ή πολύ φαρδιά

Εκτός από το γεγονός ότι το να φοράτε ρούχα που είναι πολύ φαρδιά ή πολύ στενά κατά τη διάρκεια μιας προπόνησης είναι πολύ ενοχλητικό, αυτό μπορεί, επίσης, να έχει αντίκτυπο στη λειτουργία και την ασφάλεια του σώματός σας. Όταν πρόκειται για στενά ρούχα -αν και μπορεί να αισθάνεστε καλά- μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα ενώ γυμνάζεστε ή μετά την προπόνηση, δήλωσε ο ειδικός εκπαίδευσης Freeletics David Wiener στο My Imperfect Life. Ρούχα που σφίγγουν πολύ γύρω από τη μέση ή τους γοφούς σας, για παράδειγμα, «μπορεί να οδηγήσουν σε πόνο στις αρθρώσεις του ισχίου και επίσης να προκαλέσουν προβλήματα στη σπονδυλική στήλη ή στην κυκλοφορία», εξήγησε ο Wiener.

Και ενώ τα φαρδιά ρούχα δεν έχουν την ίδια δυνατότητα περιορισμού, είναι προβληματικά με διαφορετικούς τρόπους, εξήγησε ο personal trainer του Zac Yeo στο healthdigest.com. Πιο συγκεκριμένα ανέφερε ότι «Αν φοράτε ρούχα προπόνησης που είναι πολύ φαρδιά, μπορεί να σκοντάψετε ή να πέσετε και να τραυματίσετε τον εαυτό σας ή τους άλλους γύρω σας». Τα φαρδιά ρούχα έχουν, επίσης, τη δυνατότητα να πιαστούν τον εξοπλισμό του γυμναστηρίου.