Τα καρύδια αναγνωρίζονται ευρέως ως ένας από τους πιο υγιεινούς ξηρούς καρπούς και ορισμένες μελέτες υποδεικνύουν ότι ακόμη και η κατανάλωση καρυδέλαιου μπορεί να προάγει την καλύτερη υγεία του δέρματος. Όταν εφαρμόζεται τοπικά, μάλιστα, τα οφέλη του λαδιού καρυδιάς είναι ακόμη μεγαλύτερα. Δείτε παρακάτω, λοιπόν, τους λόγους που θα σας κάνουν κι εσάς να αρχίσετε να χρησιμοποιείτε το καρυδέλαιο για την περιποίηση του δέρματός σας.

Καρυδέλαιο: Ποια τα οφέλη του για το δέρμα

Το καρυδέλαιο είναι ένας μαλακτικός παράγοντας, που σημαίνει ότι έχει μαλακτικό και καταπραϋντικό αποτέλεσμα στο δέρμα. Μελέτες δείχνουν ότι προάγει την καλύτερη υγεία του δέρματος, βοηθώντας στην ταχύτερη επούλωση των πληγών και στη θεραπεία ορισμένων παθήσεων του δέρματος, όπως το έκζεμα.

Καρύδια

Σύμφωνα με τον byrdie.com, το καρυδέλαιο είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά (χάρη σε μια μεγάλη δόση βιταμίνης Ε) και ωμέγα-3 λιπαρά οξέα (δηλαδή το λινολεϊκό οξύ, το οποίο, σύμφωνα με έρευνες, αποκαθιστά αποτελεσματικά και μαλακώνει το δέρμα). Τα καρύδια έχουν, επίσης, σημαντική ποσότητα βιταμίνης Β5 (πιο γνωστή στην κοινότητα περιποίησης δέρματος ως πανθενόλη), η οποία προσφέρει αντιφλεγμονώδη, ενυδατικά και επανορθωτικά οφέλη. Περιέχει, επίσης, υψηλά επίπεδα λινολενικού (το οποίο είναι διαφορετικό από το λινολεϊκό) και ελαϊκού οξέος, και ως εκ τούτου παρέχει εξαιρετικά οφέλη ενυδάτωσης και αποκατάστασης του δερματικού φραγμού.

Επίσης, το καρυδέλαιο είναι ένας εύπλαστος, λιπαντικός παράγοντας που βοηθά στην πρόληψη της απώλειας νερού, χάρη στις μαλακτικές του ιδιότητες, ενώ προστατεύει από περιβαλλοντικούς στρεσογόνους παράγοντες καθώς είναι πλούσιο σε βιταμίνη Ε.

Όπως συμβαίνει με όλα τα αντιοξειδωτικά, μειώνει τα σημάδια γήρανσης, καθώς η προστασία από περιβαλλοντικούς στρεσογόνους παράγοντες τείνει να συσχετίζεται με μειωμένα σημάδια γήρανσης. Η αυξημένη ενυδάτωση και η υγρασία προσφέρονται, επίσης, για μια πιο νεανική λάμψη. Τέλος, χάρη σε μια μεγάλη δόση μαλακτικών και ωμέγα λιπαρών οξέων, το καρυδέλαιο είναι απίστευτα αποτελεσματικό στην αποκατάσταση του δερματικού φραγμού, βελτιώνοντας έτσι την υγρασία και την ελαστικότητα, ενώ βελτιώνει την ξηρότητα και τον κνησμό.

Καρυδέλαιο

Παρενέργειες του Καρυδέλαιου

Σύμφωνα με το byrdie.com, το λάδι καρυδιάς είναι ένα ασφαλές και αποτελεσματικό συστατικό που πρέπει να λειτουργεί για τους περισσότερους τύπους δέρματος. Στην πραγματικότητα, η EWG ή η Environmental Working Group, αξιολογεί το συστατικό ως πολύ χαμηλού κινδύνου. Έτσι, όσοι έχουν λιπαρό και/ή δέρμα με τάση ακμής μπορούν να το εφαρμόσουν με προσοχή, καθώς το ελαϊκό οξύ που βρίσκεται στο λάδι καρυδιάς μπορεί να φράξει τους πόρους και να προκαλέσει σπασίματα. Ωστόσο, όσοι έχουν αλλεργίες σε ξηρούς καρπούς θα πρέπει να είναι προσεκτικοί όταν χρησιμοποιούν το καρυδέλαιο, καθώς τα μη επεξεργασμένα κλάσματα ελαίου μπορεί να προκαλέσουν αλλεργική αντίδραση.

Καρυδέλαιο

Μια άλλη ανησυχία όσον αφορά το λάδι καρυδιάς είναι η τάση του να οξειδώνεται. Ευτυχώς, η σωστή συσκευασία μπορεί να το αντιμετωπίσει. Αναζητήστε θήκες χωρίς αέρα καθώς και αδιαφανείς συσκευασίες.

Πώς να το χρησιμοποιήσετε

Ενώ το πότε και πώς να εφαρμόσετε ένα προϊόν εξαρτάται από τη σύνθεσή του, θα πρέπει γενικά να εφαρμόζετε τα λάδια μετά την ενυδατική κρέμα, ως το τελευταίο βήμα τη νύχτα (ή πριν το αντιηλιακό σας το πρωί).