Η συστηματική γυμναστική είναι πηγή νεότητας και ανανέωσης, θωρακίζει τον οργανισμό έναντι πλήθους ασθενειών, διατηρεί το σώμα και το μυαλό πιο νεανικά, λειτουργικά και αποδοτικά, γυρίζει τη βιολογική ηλικία τουλάχιστον μία 10ετία πίσω, βοηθάει να νιώθεις μέχρι και 20 χρόνια νεότερη.

Οι καλύτερες anti-aging επιλογές

Βάρη: Έχουν θετικότερη επίδραση στο μυϊκό σύστημα συγκριτικά με άλλα είδη άσκησης, ενισχύουν τα οστά, τονώνουν το μεταβολισμό, μειώνουν την υπερβολική γλυκόζη στο αίμα, βελτιώνουν την εξωτερική εικόνα. Φρόντισε να γυμνάζεσαι με βάρη τουλάχιστον 2 φορές εβδομαδιαίως, κάνοντας τουλάχιστον μία άσκηση ανά βασική μυϊκή ομάδα και συνολικά 8-10 ασκήσεις στο πρόγραμμά σου. Σε κάθε άσκηση πρέπει να εκτελείς 1-2 σετ των 8-12 επαναλήψεων, με διάλειμμα 30-60 δευτερολέπτων ανάμεσα στα σετ. Η κατάλληλη αντίσταση είναι αυτή με την οποία αισθάνεσαι μυϊκή κούραση ύστερα από 10-12 επαναλήψεις.

Γιόγκα: Τα παραδοσιακά συστήματα γιόγκα βασίζονται στις ήπιες αναπνευστικές ασκήσεις και επικεντρώνονται σε χαλαρές κινήσεις, αναπνοές και διαλογισμό, επομένως είναι καταλληλότερα για χαλάρωση, πνευματική συγκέντρωση και έλεγχο του άγχους. Τα πιο μοντέρνα συστήματα αποσκοπούν πρωτίστως στην απόκτηση καλής φυσικής κατάστασης και είναι καταλληλότερα για άτομα που επιζητούν την εντατική εκγύμναση. Ο συνδυασμός ασκήσεων γιόγκα και πιλάτες βελτιώνει ταχύτερα τις σωματικές ικανότητες και ανακουφίζει περισσότερο από ενοχλήσεις σε μέση, άνω πλάτη, ώμους και αυχένα.

Κολύμβηση:
Η άνωση, η υδροστατική πίεση και η αντίσταση προς όλες τις κατευθύνσεις που παρέχει το νερό καθιστούν την κολύμβηση ιδανική για υπέρβαρα άτομα και άτομα με μυοσκελετικά προβλήματα. Γυμνάζει ήπια, ισορροπημένα, συμμετρικά και χωρίς κραδασμούς όλο το μυϊκό σύστημα, προστατεύει τις αρθρώσεις, αυξάνει την ευκινησία, βελτιώνει τη δύναμη και την αντοχή, προσφέρει χαλάρωση και ευεξία. Συνδυάστε την οπωσδήποτε με ασκήσεις μέσα στο νερό – η υδρογυμναστική προσφέρει ολοκληρωμένη εκγύμναση, χωρίς να προκαλεί υπερβολική κόπωση και χωρίς να έχει κίνδυνο αρθρικού τραυματισμού.

Περπάτημα: Η ευκολότερη και ασφαλέστερη μορφή άσκησης για όλες τις ηλικίες και όλα τα επίπεδα φυσικής κατάστασης. Το καθημερινό περπάτημα με σχετικά γρήγορο ρυθμό, τουλάχιστον όμως 100 βήματα ανά λεπτό, βελτιώνει την καρδιαγγειακή αντοχή και τη λειτουργική απόδοση του κυκλοφορικού, ελαττώνει την αυξημένη αρτηριακή πίεση, την υψηλή χοληστερίνη, το υψηλό σάκχαρο και τους δείκτες φλεγμονής στο αίμα, δυναμώνει τα οστά και συμβάλλει στην πρόληψη ή στην αντιμετώπιση της παχυσαρκίας.

Τρέξιμο: Ενδείκνυται κυρίως σε νεαρότερα και ελαφρύτερα άτομα χωρίς προβλήματα τραυματισμών ή ενοχλήσεις στις αρθρώσεις των ποδιών. Αυξάνει την αντοχή, βοηθάει την καρδιά να λειτουργεί αποδοτικότερα, βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος, προάγει την αναπνευστική λειτουργία, συμβάλλει στη μείωση του λίπους, προκαλεί μεγαλύτερη αύξηση του μεταβολισμού και καύση περισσότερων θερμίδων συγκριτικά με το περπάτημα. Για τα ήδη γυμνασμένα άτομα το τρέξιμο με τη διαλειμματική μέθοδο, που περιλαμβάνει έντονες και μικρής διάρκειας ενδιάμεσα σπριντ, είναι πιο ευεργετικό για το καρδιαγγειακό σύστημα συγκριτικά με το τρέξιμο που διαρκεί πολύ, αλλά γίνεται με μικρή ένταση.

Χορός:
Τόσο ο χορός όσο και η χορευτική γυμναστική δρουν αντικαταθλιπτικά και αγχολυτικά, μειώνουν το άγχος, φτιάχνουν τη διάθεση, αυξάνουν την ενεργητικότητα. Οι αργοί χοροί είναι εξίσου αποδοτικοί ως γυμναστική με το περπάτημα, ενώ οι πιο γρήγοροι και έντονοι επιφέρουν παρόμοιες σωματικές βελτιώσεις με το αερόμπικ ή το τζόκινγκ. Επιπλέον, όλα τα είδη χορού προσφέρουν ιδιαίτερα καρδιαγγειακά και αναπνευστικά οφέλη, επιταχύνουν το μεταβολισμό, προάγουν το συντονισμό των κινήσεων και την ευκινησία, βελτιώνουν την ισορροπία και βοηθούν στην αποφυγή των πτώσεων.

Πηγή: womenonly.gr