Υλικά για 4-6 άτομα

80 γραμμάρια κουκουνάρι
25 γραμμάρια πεκορίνο τριμμένο
25 γραμμάρια παρμεζάνα τριμμένη
25 φύλλα βασιλικό πλατύφυλλο
2 σκελίδες σκόρδο χοντροκομμένο
1 κουταλιά του γλυκού αλάτι
1 κουταλιά του γλυκού πιπέρι
1 πακέτο μακαρόνια σπαγγέτι
1 κιλό μπρόκολο
3 κουταλιές της σούπας ξερή τριμμένη ζυμήθρα Ήπειρος με μόνο 1% λιπαρά

Εκτέλεση

Αρχικά βράζουμε το μπρόκολο σε μια κατσαρόλα με αλατισμένο νερό, μέχρι να μαλακώσει για 2-3 λεπτά. Στη συνέχεια το βγάζουμε από την κατσαρόλα, σουρώνουμε και αφήνουμε να κρυώσει.

Σε αντικολλητικό τηγάνι καβουρδίζουμε σε μέτρια ως δυνατή φωτιά το κουκουνάρι για 2-3 λεπτά. Προσέχουμε να μην καεί, διότι μπορεί να αρπάξει αμέσως.

Βάζουμε στο μπλέντερ το σκόρδο, το βασιλικό, το κουκουνάρι, αλάτι και πιπέρι και γυρνάμε το διακόπτη μια-δυο φορές για να πολτοποιηθούν ελαφρώς τα υλικά.

Προσθέτουμε το λάδι και χτυπάμε σε μέτρια ταχύτητα για 2 λεπτά. Προσθέτουμε τα τυριά και δουλεύουμε το μείγμα ώσπου να ομογενοποιηθεί.

Βράζουμε τα σπαγγέτι σε άφθονο νερό με αλάτι σύμφωνα με τις οδηγίες του πακέτου, τόσο που να κρατάνε (al dente). Δηλαδή βράζουμε για περίπου 7 λεπτά και σουρώνουμε.

Ρίχνουμε τα σπαγγέτι μέσα στη σάλτσα, προσθέτουμε και το μπρόκολο και ανακατεύουμε καλά. Πασπαλίζουμε με ξερή τριμμένη ζυμήθρα Ήπειρος με μόνο 1% λιπαρά και σερβίρουμε αμέσως.