Πολλές είναι οι γυναίκες που αγωνιούν να είναι διαρκώς στην «τρίχα» για να είναι αρεστές στον σύντροφό τους και τους άντρες γενικότερα. Κι όμως, τελικά, όπως προκύπτει από έρευνα που έκανε το πανεπιστήμιο του Γιορκ, οι άντρες δεν επιλέγουν την αγαπημένη τους με βάση την ομορφιά.

Σύμφωνα με αυτήν, στις σύγχρονες δυτικές κοινωνίες το ενδιαφέρον των ανδρών για την εμφάνιση της γυναίκας αρχίζει να φθίνει, δίνοντας τη θέση του στη νοημοσύνη και τον χαρακτήρα της.

Αντιθέτως, οι γυναίκες τείνουν να ενδιαφέρονται περισσότερο για την εμφάνιση του άντρα και λιγότερο για τα λεφτά του, αφού οι ίδιες είναι πλέον καθ’ όλα ικανές να συντηρήσουν τον εαυτό τους.

Ο επικεφαλής ερευνητής δρ Μαρσέλ Ζέντνερ και οι συνεργάτες του βασίζουν τα συμπεράσματά τους σε έρευνα με 12.000 ανθρώπους σε περισσότερες από 30 χώρες, τους οποίους ρώτησαν ποια χαρακτηριστικά θεωρούν ως τα πιο σημαντικά σε έναν δυνητικό σύντροφο.

Στις αναπτυσσόμενες χώρες όπου υπάρχουν οι μεγαλύτερες ανισότητες μεταξύ των δύο φύλων, τα παραδοσιακά χαρακτηριστικά εξακολουθούν να επικρατούν.

Σε αυτές τις χώρες, οι άντρες θέλουν τις γυναίκες στρουμπουλές, καθώς το καλοταϊσμένο σώμα υποδηλώνει καλή γονιμότητα και καλές νοικοκυρές, κι εκείνες τους θέλουν πλούσιους για να ζήσουν αυτές και τα παιδιά που θα αποκτήσουν.

Αντιθέτως, στις ανεπτυγμένες χώρες της Δύσης όπου η ισότητα των δύο φύλων είναι νομοθετικά κατοχυρωμένη, τα κριτήρια έχουν αρχίσει να αλλάζουν.