Υπάρχουν πολλοί μύθοι γύρω από την άσκηση που, δυστυχώς, οι περισσότεροι πιστεύουμε. Ωστόσο, στην πραγματικότητα και σύμφωνα με τους ειδικούς δεν ισχύει ότι αν ιδρώνετε και κάνετε έντονη άσκηση θα αποβάλλετε τις τοξίνες από τον οργανισμό σας. Δείτε τους δύο πιο διαδεδομένους μύθους για την αποτοξίνωση.

Μύθος 1ος: Η ζέστη και η έντονη άσκηση βοηθούν να αποβάλλετε τις τοξίνες μέσω του ιδρώτα

Δεν πρόκειται να αποτοξινώσετε το σώμα σας με τον ιδρώτα, είτε κάνετε hot yoga είτε μπαίνετε στη σάουνα, επειδή το μόνο που περιέχει ο ιδρώτας είναι νερό, αλάτι και μικρή ποσότητα ηλεκτρολυτών. Οι ιδρωτοποιοί αδένες βρίσκονται στο δέρμα και δεν συνδέονται με άλλα συστήματα του οργανισμού, οπότε δεν έχει λογική ότι μπορεί να αποβάλλουν τοξίνες.

Ο μόνος ρόλος της εφίδρωσης είναι να μας διατηρεί δροσερούς. Το σώμα καταφέρνει μια χαρά να αποβάλλει ό,τι δεν χρειάζεται, κυρίως μέσω του ήπατος, των νεφρών και της πεπτικής οδού. Δεν υπάρχει κάτι άλλο που να μπορείτε να κάνετε, εκτός από το να τρώτε καλά, να μένετε ενυδατωμένοι και να φροντίζετε τη φυσική σας κατάσταση, ώστε τα όργανα αυτά να λειτουργούν σωστά.

Μύθος 2ος: Η γιόγκα αποτοξινώνει τα εσωτερικά όργανα

Οι περιστροφές της σπονδυλικής στήλης βελτιώνουν την ευλυγισία και, σύμφωνα με μελέτη του 2010 που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση European Spine Journal, μπορούν ακόμα και να αποτρέψουν τη δισκοπάθεια. Αλλά μπορούν πραγματικά να «κάνουν μασάζ στα εσωτερικά όργανα», αποβάλλοντας τις ακαθαρσίες από αυτά, όπως λένε οι δάσκαλοι γιόγκα; Υπάρχουν ελάχιστα, ίσως και μηδαμινά, επιστημονικά στοιχεία που να το υποστηρίζουν αυτό.

Οι περισσότεροι γιατροί βρίσκουν την άποψη αυτή παρατραβηγμένη. Δεν υπάρχουν στοιχεία ότι μπορείτε να αποβάλλετε τοξίνες πιέζοντας τα εσωτερικά όργανα, παρά μόνο μέσω της αφόδευσης και της ούρησης. Η γιόγκα προσφέρει πολλά οφέλη για την υγεία, αλλά τίποτα δεν δείχνει ότι η συμπίεση των οργάνων συνεισφέρει σε κάτι.

Ποια όργανα κάνουν αποτοξίνωση;

Το συκώτι είναι το πιο αποτελεσματικό καθαριστικό όργανό μας, ένα πραγματικό χημικό εργαστήριο: δέχεται 2.268 λίτρα αίματος το λεπτό.

Το δέρμα, το μεγαλύτερο όργανο του σώματος, παίζει σημαντικό ρόλο στην αποτοξίνωση, μέσω της εφίδρωσης, και των αποκρίσεων (όπως τα ούρα). Είναι βαρόμετρο της υγείας, καθώς και η πρώτη περιοχή που παρουσιάζει σημάδια βελτίωσης.

Οι πνεύμονες δέχονται τις τοξίνες που αναπνέουμε.

Τα νεφρά είναι οι «αφανείς ήρωες» του σώματος παίρνουν όλα τα απορρίμματα που βρίσκονται στο αίμα, τα φιλτράρουν, διώχνουν τα περιττά, τις τοξίνες και κατόπιν στέλνουν τα υγρά και πάλι στο σώμα, ώστε το αίμα να είναι καθαρό.

Το έντερο είναι το πρώτο όργανο που έρχεται σε επαφή με το αλάτι, την καφεΐνη και το αλκοόλ, άρα, και το πιο καταπονημένο.

Η σωστή διατροφή και τα βότανα μπορούν να σε βοηθήσουν να αποτοξινώσεις τον οργανισμό σου.

Πηγή: omorfamystika.gr