Κάθε μέρα πεθαίνουν κατά τη διάρκεια του τοκετού ή εξαιτίας επιπλοκών που συνδέονται με την εγκυμοσύνη περίπου 1.000 γυναίκες, την ώρα που αυτοί οι θάνατοι θα μπορούσαν να αποφευχθούν, όπως και εκείνοι των νεογνών, αναφέρει η οργάνωση Γιατροί χωρίς Σύνορα (MSF) σε ανακοίνωσή της που δόθηκε στη δημοσιότητα στη Γενεύη με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας.

«Σε όλο τον κόσμο το 15% των εγκύων κινδυνεύουν ανά πάσα στιγμή από επιπλοκές που μπορούν να τις οδηγήσουν στο θάνατο» είπε η Κάρα Μπλάκμπερν, υπεύθυνη για την υγεία των γυναικών των MSF.

«Οι γυναίκες θα πρέπει να έχουν πρόσβαση σε ποιοτικές μαιευτικές υπηρεσίες είτε ζουν στο Σίδνεϊ, το Πορτ-ο-Πρενς ή το Μογκαντίσου» υπογράμμισε η Μπλάκμπερν.

Σε έκθεσή της με τον τίτλο «Μητρική θνησιμότητα: μία κρίση που μπορεί να αποφευχθεί» η οργάνωση αναφέρει πώς η παροχή έκτακτων μαιευτικών υπηρεσιών σε περιπτώσεις ανθρωπιστικών κρίσεων μπορεί να σώσει ζωές.

Σύμφωνα με τους MSF η λύση περνά από την εφαρμογή επαρκών προγραμμάτων κυρίως για τις περιπτώσεις επιπλοκών στη γέννα, την εκπαίδευση εξειδικευμένου προσωπικού, την πρόσβαση σε ιατρικό εξοπλισμό και το κατάλληλο ιατρικό υλικό.