Πολλά παιδιά που δεν θέλουν να κοιμηθούν γιατί τα «κακά όνειρα» οι εφιάλτες τα ταράζουν.

Τι πρέπει να κάνουν οι γονείς σε τέτοιες περιπτώσεις; Πώς μπορούν να βάλουν τέλος στους εφιάλτες των παιδιών τους και να τους προσφέρουν έναν γλυκό και ασφαλή ύπνο. Το αμερικάνικο ίδρυμα Nemours που ασχολείται με τα παιδιά δίνει τις συμβουλές:

– Πρόγραμμα. Το παιδί πρέπει σε όλα να έχει ένα πρόγραμμα, έτσι και στον ύπνο του. Όταν το παιδί δεν λειτουργεί με πρόγραμμα, αγχώνεται. Τόσο λοιπόν κατά τη διάρκεια της ημέρας, έτσι και στον ύπνο οι γονείς δεν πρέπει συναισθηματικά να κάνουν πίσω.

– Πριν κοιμηθεί το παιδί οι γονείς θα πρέπει να φροντίσουν για την ομαλή διαδικασία. Ένα μπανάκι, λίγο απολαυστικό παιχνίδι, μια αγκαλιά, ένα παραμυθάκι θα βοηθήσουν απίστευτα τον μικρό του ψυχικό κόσμο να χαλαρώσει.

– Το δωμάτιο του θα πρέπει να είναι στην ιδανική θερμοκρασία, με μια απαλή μουσικούλα, και ένα πολύ χαμηλό φωτισμό που θα επιτρέπει στο παιδί να βλέπει τι είναι μέσα στον οικείο χώρο του, αλλά και δεν θα το ενοχλεί στον ύπνο. Επίσης το κρεββατάκι του θα πρέπει να είναι άνετο και ζεστό και να το έχει αναγνωρίσει σαν τον σημείο του ύπνου.

– Ποτέ μα ποτέ το παιδί δεν πρέπει να βλέπει στην τηλεόραση κάτι που θα το ταράξει. Έτσι κατά τη διάρκεια της ημέρας ελέγχουμε τι παρακολουθεί το παιδί μας και διακριτικά, εάν είναι κάτι που μπορεί οι εικόνες του να το τρομάξουν, το αλλάζουμε.

-Το παιδί πρέπει να νιώθει ασφάλεια και οι γονείς είναι εκείνοι που την παρέχουν. Έτσι όταν ξυπνήσει από ένα εφιάλτη πάμε στο κρεββάτι του, το αγκαλιάζουμε να μας νιώσει και του εξηγούμε ότι τα όνειρα είναι απλά όνειρα και τίποτε περισσότερο. Να καταλάβει ότι δεν μπορούν τα όνειρα να το βλάψουν ή να του κάνουν κακό.

Πηγή:iatropedia