Είτε πρόκειται για ελέφαντα είτε για σκύλο είτε για έναν άνθρωπο, η διαδικασία της ανακούφισης χρειάζεται περίπου τον ίδιο χρόνο ώστε τα κόπρανα να βρεθούν είτε στο έδαφος είτε στον πάτο της τουαλέτας. Αυτό είναι το συμπέρασμα της δημοσίευσης στην επιθεώρηση Soft Matter («Μαλακή Ύλη»).

Δώδεκα δευτερόλεπτα. Τόσο χρειάζονται κατά μέσο όρο οι άνθρωποι και τα υπόλοιπα θηλαστικά για να αφοδεύσουν, αποκαλύπτει νέα μελέτη. Η ίδια ερευνητική ομάδα είχε μάλιστα βραβευτεί για προηγούμενη μελέτη που έδειχνε ότι σχεδόν όλα τα θηλαστικά, ανεξαρτήτως μεγέθους, χρειάζονται περίπου τον ίδιο χρόνο για να ουρήσουν.

Οι ερευνητές βιντεοσκόπησαν διάφορα ζώα σε ζωολογικούς κήπους και στους δρόμους την ώρα που έκαναν την ανάγκη τους. Επικεφαλής της έρευνας ήταν η μηχανολόγος μηχανικό Πατρίτσια Γιανγκ του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Ατλάντα (Georgia Τech).

Ποιος είναι ο λόγος όμως που τα θηλαστικά αφοδεύουν τόσο γρήγορα; «Η μυρωδιά των κοπράνων προσελκύει θηρευτές, πράγμα επικίνδυνο για τα ζώα. Αν μείνουν παραπάνω για την ανάγκη τους, θα εκθέσουν τον εαυτό τους και θα ριψοκινδυνεύσουν να γίνουν αντιληπτά» εξήγησε η Γιάνγκ.

Το 2015 η ίδια ομάδα είχε κερδίσει το βραβείο-παρωδία Ig Nobel για τη διατύπωση του «νόμου της παγκόσμιας ούρησης», σύμφωνα με τον οποίο τα περισσότερα θηλαστικά χρειάζονται κατά μέσο όρο 21 δευτερόλεπτα για να αδειάσουν την ουροδόχο κύστη τους.