Ο γκουρού της Google που παίρνει 150 χάπια τη μέρα για να ξεγελάσει το θάνατο

Το... σχέδιο του Ρέι Κούρτσβαϊλ για να προλάβει την αθανασία


WEEKEND
0:23
21/03/2015
Ο γκουρού της Google που παίρνει 150 χάπια τη μέρα για να ξεγελάσει το θάνατο
13
loading

Θα μπορούσε κανείς να τον αποκαλέσει έναν τρελό επιστήμονα, νάρκισσο με εμμονή στην αθανασία. Πρόκειται για τον διάσημο εφευρέτη της Google, Ρέι Κούρτσβαϊλ, γνωστό και ως προφήτη, αφού πολλές προβλέψεις του, οι οποίες κατά τη διατύπωσή τους φάνταζαν τουλάχιστον αστείες, έχουν πλέον επιβεβαιωθεί.

Ο 67χρονος διευθυντής μηχανικής της Google με τα 19 διδακτορικά είναι χωρίς αμφιβολία μια ιδιοφυία. Είναι, μεταξύ άλλων, ο εφευρέτης του CCD σκάνερ και της πρώτης συσκευής μετατροπής κειμένου σε ομιλία.

Από νεαρή ακόμη ηλικία έχει αφιερώσει τη ζωή του στην τεχνολογία και πρόσφατα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το 2029 οι υπολογιστές θα μπορούν να κάνουν ό,τι και οι άνθρωποι, απλώς καλύτερα! Θα μπορούν να καταλαβαίνουν τι λέμε, να μαθαίνουν από τις εμπειρίες τους, να κάνουν αστεία, να διηγούνται ιστορίες, να... φλερτάρουν.

Ο μελλοντολόγος

Ο Μπιλ Γκέιτς τον έχει χαρακτηρίσει ως «το καλύτερο πρόσωπο για την πρόβλεψη του μέλλοντος της τεχνητής νοημοσύνης». Το 1990, ο Κούρτσβαϊλ προέβλεψε πως ένας υπολογιστής θα μπορεί να νικήσει τον πρωταθλητή του σκακιού μέχρι το 1998. Το 1997 ο κορυφαίος σκακιστής Γκάρι Γκασπάροφ δεν κατάφερε να αντιμετωπίσει τον υπολογιστή Deep Blue της IBM.

Έχει, επίσης, προβλέψει ότι το διαδίκτυο θα αλλάξει τον κόσμο όταν ελάχιστοι ακαδημαϊκοί είχαν πρόσβαση σε αυτό, ενώ ήταν εκείνος που μίλησε για τους «κυβερνο-σοφέρ» που θα οδηγούν τα αμάξια μας. Όταν διατυπώνονταν αυτές οι φράσεις, το φαξ δεν είχε καν ανακαλυφθεί.

Ο ίδιος δέχτηκε πληθώρα επικρίσεων και χλευάστηκε για τις ιδέες του, ακόμη και από μέλη της τεχνολογικής κοινότητας. «Οι ιδέες μου δεν είναι ριζοσπαστικές πλέον. Έχω παραμείνει συνεπής. Είναι οι απόψεις του υπόλοιπου κόσμου που αλλάζουν πλέον», σημείωνε σε πρόσφατη συνέντευξή του στον Observer.

Στόχος η αθανασία

Έχοντας πίστη στη ραγδαία εξέλιξη της επιστήμης, ο Κούρτσβαϊλ καταναλώνει σε ημερήσια βάση περίπου 150 χάπια, συμπληρώματα, διατροφής και ενέσεις βιταμινών. Στόχος του είναι να συντηρήσει το σώμα του και να ζήσει αρκετά ώστε να προλάβει τις τεχνολογικές εκείνες εξελίξεις που θα μπορέσουν να του εξασφαλίσουν την αιώνια ζωή.

Μάλιστα, επειδή η διαχείριση και οργάνωση της πρόσληψής τους αποδείχθηκε μια επίπονη διαδικασία, προσέλαβε έναν «διαχειριστή χαπιών», ο οποίος έχει αναλάβει να τα βγάζει από τα μπουκαλάκια τους και να τα μοιράζει σε καθημερινές δόσεις, τις οποίες ο διευθυντής μηχανικής της Google κουβαλά σε πλαστικές σακούλες. Παράλληλα, ο Κούρτσβαϊλ περνά μία ημέρα της εβδομάδας σε ιατρική κλινική, όπου λαμβάνει ενδοφλέβιες θεραπείες μακροζωίας.

Και όλα αυτά, χωρίς να έχει ως σύμμαχό του το οικογενειακό του ιστορικό: Ο πατέρας του πέθανε στην ηλικία των 58 ετών από καρδιά, ενώ ο παππούς του έφυγε από τη ζωή σε ηλικία περίπου 40 ετών. Ο ίδιος διαγνώστηκε με αυξημένη χοληστερόλη και τύπου ΙΙ διαβήτη σε αρχικό στάδιο όταν ήταν μόλις 35 χρόνων.

Σε συνέντευξή του στα τέλη του 2013 στο καναδικό περιοδικό Maclean’s, αναφερόμενος στο γεγονός ότι λαμβάνει 150 χάπια την ημέρα, δήλωνε: «Τσεκάρω τον εαυτό μου σε τακτική βάση και λειτουργεί. Όλες μου οι μετρήσεις κυμαίνονται σε φυσιολογικά επίπεδα [...]. Οι αρτηριακές εξετάσεις έχουν δείξει ότι δεν υπάρχει ίχνος αρτηριοσκλήρωσης, η οποία δημιουργείται από τη σταδιακή συσσώρευση λιπιδίων στα τοιχώματα των αρτηριών. Στα τεστ βιολογικής γήρανσης φαίνεται πως είμαι νεότερος από την ηλικία μου. Μέχρι στιγμής, όλα καλά. Αλλά το πρόγραμμα αυτό δεν έχει σχεδιαστεί να διαρκέσει για πάντα. Αυτό το πρόγραμμα αποκαλείται γέφυρα ένα. Ο στόχος είναι να φτάσω στη γέφυρα δύο: τη βιοτεχνολογική επανάσταση, όπου θα μπορούμε να επαναπρογραμματίσουμε τον οργανισμό μας ώστε να μην ασθενεί».

Η γέφυρα τρία, συνεχίζει, είναι να πάμε πέρα από τη βιολογία, στην επανάσταση της νανοτεχνολογίας. «Στο σημείο αυτό, μπορούμε να έχουμε μικρά ρομπότ, αποκαλούμε νανο-ρομπότ, που ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα. Μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα ανοσοποιητικό σύστημα που αναγνωρίζει όλες τις ασθένειες και σε περίπτωση που μια νέα ασθένεια κάνει την εμφάνισή της, να μπορεί να επαναπρογραμματιστεί ώστε να αντιμετωπίσει τις νέες παθογένειες».

Ο Κούρτσβαϊλ άρχισε να θέτει ο ίδιος σε εφαρμογή την πρώτη γέφυρα το 1998. Τη χρονιά αυτή αποφάσισε να αντιμετωπίσει τους φόβους του και να αντιμετωπίσει το σώμα του σαν... μηχανή. Ξεκίνησε να μελετά τις πιο πρόσφατες μελέτες επάνω στη διατροφή, υιοθέτησε τη δίαιτα Πριτίκιν, περιόρισε την πρόσληψη λίπους στο 10% των θερμίδων, έχασε αρκετά κιλά και κατάφερε να θεραπεύσει τη χοληστερόλη και τον διαβήτη. Έγραψε μάλιστα και ένα βιβλίο για την εμπειρία του με τίτλο «Η λύση του 10% για μια υγιή ζωή». Αυτό ήταν, όμως, μόνο η αρχή.

Οι άνθρωποι λένε: «Δε θέλω να ζήσω όπως ένας τυπικός 95χρονος για εκατό χρόνια». Αλλά ο στόχος δεν είναι απλώς να παρατείνεις τη ζωή. Η ιδέα είναι να παραμείνεις υγιής και ζωτικός, και να μην υπάρχει μόνο παράταση, αλλά και επέκταση ζωής, σημειώνει.

Στην επισήμανση πως οι εξελίξεις αυτές θα είναι προσβάσιμες μόνο σε όσους θα μπορούν να διαθέσουν τα χρήματα που απαιτούν, ο Κούρτσβαϊλ απαντά: «Κοιτάξτε τα κινητά τηλέφωνα. Έπρεπε να ήσουν πλούσιος για να έχεις κινητό πριν από 20 χρόνια. Και είχαν το μέγεθος και το βάρος ενός τούβλου και δεν δούλευαν πολύ καλά. Σήμερα υπάρχουν επτά δισεκατομμύρια κινητά, πάνω από ένα δισεκατομμύριο smartphones, τα οποία θα είναι έξι ή επτά δισεκατομμύρια σε μερικά χρόνια. Σήμερα μπορείς να αγοράσεις ένα τηλέφωνο Android ή ένα iPhone που είναι πολύ καλύτερο σε σχέση με εκείνο που κυκλοφορούσε πριν από δύο χρόνια και στη μισή τιμή. Μόνο οι πλούσιοι μπορούν να διαθέσουν τα χρήματα σε ένα αρχικό στάδιο, όταν μάλιστα δεν λειτουργούν. Όταν όμως λειτουργούν λίγο, είναι προσιτά. Όταν λειτουργούν πολύ καλά, είναι σχεδόν δωρεάν. Αυτό θα ισχύει και για αυτές τις τεχνολογίες. Μπορούμε ήδη να το δούμε... κοιτάξτε τα φάρμακα για το AIDS - πριν από 20 χρόνια κόστιζαν 30.000 δολάρια ετησίως ανά ασθενή. Σήμερα είναι περισσότερο αποτελεσματικά και κοστίζουν 80 δολάρια ετησίως ανά ασθενή».

Επικριτές του γκουρού της τεχνητής νοημοσύνης της Google επισημαίνουν πως το πρόβλημα με τις θεωρίες του είναι πως αποτελούν «ένα περίεργο μείγμα ιδεών που είναι συμπαγείς και καλές με ιδέες που είναι... τρελές. Είναι σαν να παίρνεις πολύ καλή τροφή και περιττώματα σκύλου και να τα αναμιγνύεις όλα μαζί, με αποτέλεσμα να μην μπορείς να ξεχωρίσεις τι είναι καλό και τι όχι». Άλλοι τον αποκαλούν ιδιοφυία, αλλά εκτιμούν πως οι θεωρίες του είναι «αποτέλεσμα ναρκισσισμού που σχετίζεται με τη γήρανση».

Ο ίδιος δεν φαίνεται πάντως να επηρεάζεται από την κριτική, επιμένοντας στον στόχο του, την αθανασία. Κάθε ημέρα ζωής τον φέρνει και πιο κοντά σε αυτόν τον στόχο. Ως ο πιο ένθερμος υποστηρικτής της τεχνολογικής εξέλιξης, πιστεύει πως ένα καλύτερο μέλλον για την ανθρωπότητα είναι κοντά...

Διαβάστε όλα τα θέματα της ενότητας Weekend του newsbeast.gr

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

13
σχόλια
 1. avatar Bcool4ever

  Και μετα τα χαπια τον πατησε ενα αυτοκινητο......

 2. avatar tony

  άμα αυτός περνάει καλά μπράβο του

 3. avatar Stanislav Staniskyj

  Ένας είναι ο προφήτης ο Λεβέντης. Ουκ έσονται άλλοι.

 4. avatar KnightT

  Ας πάρει και ένα για την ευθανασία να του φύγει το άγχος.

 5. avatar Dr. Sheldon Cooper

  Μια διόρθωση. Έχει 0 διδακτορικά. Για την ακρίβεια δεν έχει καν μάστερ. Έχει το απλό πτυχίο (Β.S). Τα 19 διδακτορικά (20 για την ακρίβεια ως σήμερα), είναι τιμητικά που του απονέμονται από διάφορα πανεπιστήμια και τα οποία δεν έχουν ουσιαστική αξία. Δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει τον τίτλο Dr στο όνομα του. Πέρα από αυτό, επειδή τον έχω γνωρίσει προσωπικά σε ένα συνέδριο, ο τύπος απλά είναι από άλλο πλανήτη, απίθανος.

  1. avatar Σάκης Ρουβάς της Ριζούπολης

   Όταν τον γνώρισες, σου είπε τίποτα για μένα? μπου χα χα

  2. avatar Dr. Sheldon Cooper

   Τι πίνετε ρε πατριώτες??

   1. avatar Yiannis A.

    καλά μιλάμε γκάου πίου

   2. avatar Thanatos

    Κοντοχωριανε γιατι θυμωσες ;στον καπτεν απευθυνομαι αφου με προσκαλει για κριση και διαλογο, πως το εξελαβες;
    Για το στοιχακι μου παλι τι γνωμη εχεις, εχεις απαντηση στα 3 ερωτηματα που θετει;;; ο γκουρου δε φανταζομαι...
    Οσο για το τι πινω, αλατονερο τι αλλο;;;; για το ξεματιασμα.....
    Χαιρετω

    1. avatar Καπτεν Β.

     Οταν ημουν μικρος κοπανησα με το κεφαλι, λες να φταιει αυτο;;; Οσο για τον Λακη λιγο να διαβάσεις αυτα που λεει μονο σεβασμο μπορεις να εχεις προς το πρόσωπο του...

  3. avatar Καπτεν Β.

   Dr χαχα...Κοιτα να δεις που το πασιφανές κρύβεται τοσο καλα...Βραβεία, πτυχια, διακρίσεις, παράσημα...ακομη;;;; Να το αναλυσω λιγο ακομη λες;; Παιδια που λαχταρουσαν ενα μπραβο, λιγο ακομη;; Το απειρο δεν περιορίζεται( The whole is simpler than the sum of its parts )...Κατι συγκεκριμένα για εσενα τωρα, η εξειδίκευση και η περιορισμενη γνωση των πανεπιστημίων απευθύνεται στους μετριους απο ανθρωπους που καποτε ενοιωσαν οικτο για την μαζα. Ομοίως ολη η κοινωνια...Η συνάρτηση που περιγράφει την επιστημονική πρόοδο θα καταλήγει για παντα σε ασυμπτωτη. Δισεκατομμυρια χρονια εξέλιξης, χιλιαδες επιστημονικα και ακομη δεν μπορουμε να πουμε τιποτα με σιγουριά...Και μου λες για διακρίσεις ντόκτορα να πουμε...Το απολυτήριο δημοτικού δεν σας αρέσει; Ειμαστε επιστημονες της δεκαρας που θεωρητικά δώσαμε ορκο πτυχιου ολοι να πράττουμε κατα γενικό καλο...Αλλα αν ειχανε ολοι διδακτορικό θα μας χαλουσε, δεν βρισκεις;; γιατι μετα ΠΟΥ θα επρεπε να πατησει εκαστος για να τον παρει αγκαλιτσα η κοινωνια, ψαξε τον περελμαν...
   ΥΓ Λακη αν με διαβάζεις δειξε επιείκεια

   1. avatar Thanatos

    Ρέι πες αλεύρι......... ο Λακης σε γυρεύει......
    Ποσο να ειναι το πολυ;
    Το λιγο παλι πόσο;
    Μπας και το ενα ,τιποτα
    Αν το παρατεντωσω......
    Υγ: για γραμμενο εντος 10\'\' στις 03:40 δε το λες και ασχημο.... κρυβει νοηματα.... καλη κυριακη απ τον κλειδοκρατορα του μεταμεσονυχτιου......

 6. avatar Κosta

  Μαλιστα

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει