18
loading
Γράφει
ο Νίκος Δεμισιώτης
Φωτογραφίες
Γιαννης Κέμμος
Βίντεο
Γιαννης Κέμμος

Για τους Αθηναίους η νυχτερινή ζωή της πρωτεύουσας έχει κάτι το μαγικό. Είτε πας σε κάποιο μικρό μπαρ, είτε σε κάποιο μεγάλο κλαμπ, είτε προτιμήσεις ένα μικρό κουτούκι, είτε κάποια μεγάλη πίστα, η κατάληξη θα είναι σχεδόν πάντα η ίδια. Διασκέδαση, χαμόγελα, αλκοόλ, καλό φαγητό και μπόλικο κέφι.

Ή τουλάχιστον τα πράγματα ήταν έτσι μέχρι και τις αρχές του περασμένου Μάρτη. Τότε όλα άλλαξαν. Τα τραπέζια και οι πίστες άδειασαν. Τα μικρόφωνα και τα μουσικά όργανα σίγησαν. Η πανδημία του κορονοϊού επέφερε ένα σημαντικό πλήγμα στη νυχτερινή ζωή της Αθήνας (και όχι μόνο, βέβαια).

Κανείς δεν μπορεί να ξέρει πότε η πολυαναμενόμενη κανονικότητα θα επανέλθει στις ζωές μας και πότε θα μπορέσουμε να επιστρέψουμε στον πριν.

Η τραγουδίστρια Χριστίνα Καραλή και ο μουσικοσυνθέτης Δημήτρης Μπισδέκης, εργαζόμενοι και οι δυο σε ένα από τα πιο γνωστά μαγαζιά με ζωντανή μουσική και φαγητό στο κέντρο της Αθήνας, μιλούν στο newsbeast.gr για τις επιπτώσεις της πανδημίας στη δουλειά τους, για τους φόβους τους για το σήμερα αλλά και τις ελπίδες τους για το αύριο.

- Μιλήστε μου λίγο για αυτή τη νέα πραγματικότητα που βιώνουμε όλοι, αλλά να εστιάσουμε και σε όλο αυτό που ζείτε εσείς μέσα στα μαγαζιά που δουλεύετε.

Δημήτρης Μπισδέκης: Πέτρα στο κεφάλι ήταν όλο αυτό. Ήταν ένα σοκ. Από τη μια στιγμή στην άλλη όλα αλλάξαν.

Χριστίνα Καραλή: Κοκαλωμένοι μείναμε. Όπως μας βλέπεις ακόμα και αυτή την ώρα. Μας το είχαν πει. Μας είχαν πει πως τα πράγματα δεν πάνε καλά αλλά άλλο είναι να σου το λένε και άλλο να γίνεται πραγματικότητα. Μια σκληρή πραγματικότητα με την οποία θα έπρεπε να έρθεις αντιμέτωπος. Λέγαμε πως εντάξει θα είναι κάτι που θα κρατήσει για δυο εβδομάδες και μετά θα είμαστε πάλι όπως πριν.

- Για τα μέτρα που ανακοινώνονται από την κυβέρνηση και αφορούν ένα πιθανό άνοιγμα της οικονομικής δραστηριότητας στο δικό σας κομμάτι;

Χ.Κ.: Αν δεν αλλάξει κάτι μέχρι τον Σεπτέμβριο και παραμείνουμε με τόσο αυστηρά μέτρα και κανόνες… δεν ξέρω. Δύσκολα. Σκέψου το εξής: Αν, για παράδειγμα, ανοίξει ένα μαγαζί με το 40% του κόσμου από κάτω, θα πρέπει και πάνω στη σκηνή να έχει μια ανάλογη μείωση. Μείωση στους μισθούς; Μείωση στους εργαζόμενους μουσικούς; Σε κάθε περίπτωση αυτά δεν είναι εύκολα πράγματα. Και έπειτα είναι και το άλλο: Τι θα πεις στους πελάτες: ελάτε αλλά μην σηκωθείτε να χορέψετε; ελάτε αλλά μην πετάξετε λουλούδια; Τα λουλούδια είναι μια μεγάλη πηγή εσόδων για τα μαγαζιά. Το φαγητό; είναι και αυτό ένα σημαντικό κομμάτι.

Δ.Μ.: Η σεζόν η δική μας ουσιαστικά χάθηκε. Δουλέψαμε το μισό απ ότι θα δουλεύαμε κανονικά. Μαγαζιά σαν το δικό μας, υπό φυσιολογικές συνθήκες, τώρα θα ετοιμάζονταν να κλείσουν. Θα κλείναμε τέλος Μαΐου. Και ήδη έχουμε σταματήσει τη δουλειά από τον Μάρτη. Έμεινα κλεισμένος μέσα στο στούντιο δυο εβδομάδες για να βγάλω το πρόγραμμα που θα παιζόταν από τον Οκτώβριο μέχρι και τέλη του μήνα. Ουσιαστικά μας έκοψε στη μέση. Δεν είναι ένα θέμα που μπορεί να λυθεί εύκολα. Και μην ξεχνάμε πως μιλάμε για έναν χώρο που ήδη είχε δεχθεί ένα σημαντικό πλήγμα από τη νομοθεσία για την απαγόρευση του καπνίσματος.

Χ.Κ.: Ούτε βέβαια μπορούμε να πάμε σε λύσεις τύπου… πλέξι γκλας σε μαγαζιά όπως αυτά που δουλεύουμε εμείς! Το φαντάζεσαι; Να έρθει ο άλλος στο τσακίρ κέφι και να έχει το τζάμι μπροστά του;

Δ.Μ.: Έχω τρομερό άγχος. Έχω να κοιμηθώ φυσιολογικά σαν άνθρωπος σχεδόν δυο μήνες τώρα. Δεν βλέπω πως μπορεί να λειτουργήσει όλο αυτό και να μπούμε ξανά σε μια κανονικότητα. Δε νομίζω πως μπορούν αυτά που λέει τώρα η κυβέρνηση να λειτουργήσουν σε εμάς.

- Πόσοι άνθρωποι δούλευαν στο μαγαζί που είστε εσείς; Όχι μόνο οι μουσικοί. Γενικά.

Δ.Μ.: Μιλάμε για έξι μουσικούς και περίπου 25 άτομα προσωπικό. Πολύς ο κόσμος που έμεινε ξαφνικά χωρίς δουλειά.

Χ.Κ.: Για να καταλάβει κάποιος το μέγεθος της οικονομικής ζημιάς στον χώρο, μιλάμε για ένα μαγαζί που για live για φαγητό και ποτό θεωρείται μικρό.

Δ.Μ.: Και αφού αναφερόμαστε σε αυτό πρέπει να πούμε πως γενικά στον χώρο υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που έχουν αυτή ως μια και μοναδική δουλειά. Για αυτές τις περιπτώσεις των συναδέλφων η κατάσταση είναι πραγματικά τραγική. Σταμάτησαν να δουλεύουν από τον Μάρτιο και ποιος ξέρει πότε θα κάνουν και πάλι κάποιο νυχτοκάματο.

Χ.Κ.: Θα ξαναζήσουμε και πάλι στιγμές που είχαμε ζήσει την εποχή της οικονομικής κρίσης. Και αν θέλετε να το πάμε και ένα βήμα παρακάτω, θα υπάρξει και μείωση στους μισθούς και θεωρώ πως πολλοί είναι πολύ πιθανό να αλλάξουν και επάγγελμα, όπως είχε γίνει και τότε.

- Μιας που μιλάμε για λεφτά και μισθούς, ο κόσμος θα πει «μαέστρος ο ένας, τραγουδίστρια η άλλη, έλα μωρέ τώρα αυτοί έχουν λεφτά τι τις θέλουν τις ενισχύσεις και τις βοήθειες από το κράτος»;

Χ.Κ.: Δε νομίζω πως ο κόσμος θα πει κάτι τέτοιο

Δ.Μ.: Κι όμως θα το πει. Εγώ είμαι σίγουρος. Έχω πιάσει πολλές φορές τον εαυτό μου να το λέει για διάφορες περιπτώσεις, όχι μόνο για τη δική μας δουλειά. Δεν είναι όλοι το ίδιο. Υπάρχουν μεγάλα ονόματα που παίρνουν πολλές χιλιάδες ευρώ κάθε νύχτα και βγαίνουν τώρα και μιλάνε για στήριξη κλπ κλπ

Χ.Κ.: Δικαίωμα στη δουλειά έχει και αυτός που έχει βγάλει λεφτά. Και αυτός θέλει να ξαναδουλέψει. Ο καθένας έχει τις ανάγκες του. Είναι υποχρέωση του κράτους. Δεν είναι βοήθεια. Εγώ αυτά τα λεφτά θα τα έπαιρνα και θα έπαιρνα και περισσότερα. Αυτά που μου δίνει το κράτος είναι το ελάχιστο που μπορεί να μου δώσει από τη στιγμή που με αναγκάζει να κλείσω. Σε όλους. Και αυτό αφορά τους πάντες, όχι μόνο σε αυτό που τις τελευταίες ημέρες συνηθίζουμε να λέμε art workers. Σε όλους.

- Πάμε και σε αυτό, λοιπόν. Η γνώμη σας για αυτή τη δράση που ξεκίνησε μέσω social media υπό τον τίτλο «Support Art Workers»;

Δ.Μ.: Προσωπικά εγώ στηρίζω τέτοιες πρωτοβουλίες. Χρειάζονται για να κινητοποιηθούν και αυτοί που δεν είχαν σκοπό να κινητοποιηθούν και κυρίως για να ακουστούν τα αιτήματα μας και ίσως να προκύψουν και διάφορα θετικά πράγματα μέσα από αυτό.

Χ.Κ.: Εγώ, πάλι, δεν υπέγραψα. Δεν έχω κάτι με την πρωτοβουλία ή με τους ανθρώπους που το ξεκίνησαν και το τρέχουν. Ίσα ίσα. Απλά δεν είμαι αυτής της λογικής. Υπάρχουν κινήσεις που έγιναν και είναι σωστές, όπως το να συναντηθούν κάποιοι παράγοντες με το αρμόδιο υπουργείο. Καλό το ότι συσπειρώθηκαν αλλά φοβάμαι ότι στο τέλος μπορεί ν’ αρχίσουν να τσακώνονται και να βγει προς τα έξω μια διχόνοια η οποία σε τελική ανάλυση μπορεί και να κάνει κακό στην υπόθεσή μας. Το καμπανάκι ακούστηκε. Δεν χρειαζόταν υπογραφή, χρειαζόταν συμμετοχή!

- Να δώσουμε και ένα αισιόδοξο μήνυμα; Πώς φαντάζεστε την επόμενη ημέρα; Όταν όλα αυτά τελειώσουν και βρεθούμε σε μια κατάσταση που είναι ανάλογη με την προ κορονοϊού...

Δ.Μ.: Θα γίνει χαμός. Το πιστεύω. Θα είναι σαν να απελευθερωνόμαστε. Σα να μας είχαν κλεισμένους κάπου μέσα και ξαφνικά να μας ανοίξουν τις πόρτες και να μας πούνε τώρα βγείτε έξω. Η διασκέδαση και το κέφι θα χτυπήσουν κόκκινα.

Χ.Κ.: Ναι το πιστεύω και εγώ αυτό. Όχι μόνο από τους πελάτες. Και από εμάς. Από εκεί που είχαμε μπει σε μια καθημερινότητα και μια ρουτίνα του στυλ «άντε να βγεις να τραγουδήσεις πάλι», θα βγούμε πάνω και θα γίνει χαμός! Θα ξεδώσουμε κι εμείς. Θα λέμε «πω πω τι κομματάρα ήταν αυτή! Πόσο τέλεια το παίξαμε»! Ένας ενθουσιασμός και πάνω και κάτω από την πίστα. Όλα καλά θα πάνε!

ΚΑΝΤΕ LIKE ΤΟ NEWSBEAST.GR

18
σχόλια
 1. avatar Νομιμοφρων

  Το ότι έχουμε έφεση στον εμφύλιο οι Έλληνες ισχύει.. Αλλά ότι τόσο πολύ δηλητήριο μερικοί είναι εντυπωσιακό. Φίλοι μου ζούνε σε μια χώρα που πλήττεται ποικιλοτροπως.. Όλοι οι κλάδοι πονάνε πριν κ μετά τον κορονοιο. Φυσικά ο καθένας γνωρίζει καλύτερα τις παθογένειες του επαγγέλματος του. Το να κατηγορείς έναν ολόκληρο κλάδο, όπως κάνετε όλοι εδώ μέσα, βγάζοντας τα κόμπλεξ κατωτεροτητας που έχετε εσωτερικευσει, είναι το λιγότερο ανούσιο. Οι περισσότεροι μουσικοί τραγουδιστές είναι ΗΜΕΡΟΜΙΣΘΙΟΙ...ΧΩΡΙΣ ΔΩΡΑ Κ ΕΠΙΔΌΜΑΤΑ κ παθητικοί δέκτες αποφάσεων των επιχειρήσεων ως προς τα μαύρα τους. Μην το παίζετε δικαστές, γιατί σε κάποιο μάθημα θρησκευτικών όταν ήσασταν μικρά, ακούσατε τυχαία κ τη φράση περί του αναμάρτητου που κλήθηκε να ρίξει ΠΡΩΤΟΣ τη πέτρα. Όλοι λοιπόν ξέρουμε τις κομμωτριες που έρχονται σπίτι κ μας κουρεύουν με μαύρη αμοιβή, τον personal στα γυμναστήρια που σας γυμνάζει, τη δασκάλα του παιδιού σας που της κάνετε σκόντο για να μην κόψει απόδειξη, τους γιατρούς που δεν κόβουν απόδειξη, τον επιχειρηματία που τώρα σε βγάζει αναστολή για να παρεις τα 800 € κ να στα συμψηφισει με το μισθό σου ΕΝΏ δουλεύεις.... Και άλλα πολλά από την καθημερινότητα ΌΛΩΝ των κλάδων... Οπότε μη κρινει κανένας. Κοιτάξτε να κάνει ο καθένας καλύτερο τον εαυτό του κ στο τέλος θα έχουμε μια καλύτερη κοινωνία. Απλο είναι.

 2. avatar johngr

  Δεν ξέρω γιατί διακρίνω ένα φθονο και μία ζήλια για ένα κλάδο που έχει πληγωθεί τόσο πολύ...... Έχετε μπερδέψει μου φαίνεται τα 5 και 10 χιλιάρικα που παίρνουν τη βραδιά ο Πλούταρχος και όλοι αυτοί οι μεγάλοι οι οποίοι είναι πολύ λίγοι....οι πιο πολλοί από τους μουσικούς και τους τραγουδιστές φυτοζωούν...παίρνοντας μεροκάματο μόνο αν έχει δουλειά το μαγαζί και λοιπά και λοιπά τα γνωστά και δουλεύοντας το χρόνο με το ζόρι 6 μήνες...... Διήμερα και μονοήμερα.... Όσον αφορά την φοροδιαφυγή επιτρέψτε μου να σας πω ότι οποιοσδήποτε Έλληνας μπορούσε να φοροδιαφύγει θα το κανε... Όποιος δεν το κάνει δεν το κάνει γιατί δεν του το επιτρέπουν οι συνθήκες και οι συγκυρίες.....και όταν ένας μουσικός παίρνει ένα μεροκάματο 70 ευρώ και τον δηλώνουν για 20 δεν φταίει αυτός.... Φταίνε τα μαγαζιά.... Αυτός θέλει να δηλώσει εισόδημα αλλά δεν μπορεί να το βρει..... Πέραν του ότι τα ένσημα μπορεί να είναι 12 του μήνα για να του βάζουν 6.Συνταξη λοιπον ποτε δεν θα παρει..... Και άμα θες μίλα....στην καλύτερη περίπτωση μένεις από δουλειά και στη χειρότερη μπορεί να σας σπάσουν και στο ξύλο......... Για αυτό επειδή είστε έξω από το χορό και δεν ξέρετε πως είναι τα πράγματα μην σχολιάζετε με ανακρίβειες και αοριστίες

  1. avatar @johngr

   Καταρχάς ξέχνάτς κάτι πολύ σημαντικό: ο πολιτισμός στη χώρα μας είναι κρατικοδίαιτος. Κάποιοι καλλιτέχνες κοιτάνε το κρατος έχοντας το χέρι απλωμένο ΚΑΙ ΟΣΟΙ δεν το κάνουν αυτό, απλά δε δίνουν ΤΙΠΟΤΑ στο κράτος.
   Με έχασες οριστικά στο οτι όποιος μπορεί να φοροδιαφύγει, το κάνει.
   Αν δε δίνεις στο κράτος, να μη ζητάς. Κανένας φθόνος, απλή λογική. Δίνεις, παίρνεις. Δε δίνεις, δεν παίρνεις και δεν πρέπει να ζητάς.

   1. avatar Συμφωνω,

    και να πω στον σχολιαστη απο πανω οτι δεν ανηκω στην κατηγορια που περιγραφει, δε θελω να κανω φοροδιαφυγη και δεν κανω για παρα πολλους λογους και δε χρειαζεται να γραψω τα αυτονοητα. Οταν καποτε δουλεψα για 3 σεζον στο χωρο αυτον εφυγα και πηγα να κανω κατι αλλο καθως τα υπολοιπα που λετε ειναι σωστα και δεν μ αρεσαν. Τον βρηκα τον δρομο μου αλλου και εχουν περασει πανω απο 20 χρονια απο τοτε, προσωπικη αποφαση και ρισκο δεν αφορα το συνολο. Κουραγιο σε ολους και θα δουμε πως θα παει αυτη η ιστορια.

 3. avatar Κι εγώ καλλιτέχνης είμαι

  Έχω παίξει κομπάρσος για 3 λεπτά σε ένα σήριαλ
  Λογικά πρέπει να παραπονιέμαι

 4. avatar πιπιστρελα

  δεν πειραζει καλυτερα. οποιος την νυχτα περπατει αγκαθια και κακα πατει.

 5. avatar Makiaveli

  Είναι πολιτισμός η κυρία!αα...οκ κατάλαβα 😎✌️

  1. avatar Ξέρω που σου λέω

   Βεβαίως και ειναι.μην σπηλώνεις ανθρώπους αν δεν τους ξέρεις. Τουλάχιστον η συγκεκριμένη κυρία είχε τα @@ και να βγει μπροστά και σε άλλες περιπτώσεις όπου εργαζόμενοι σερβιτόροι κλπ... Ήταν απλήρωτοι και έκανε χαμό για να τα πάρουν.και στο φινάλε έχει τα @@ όσον δέκα άντρες μαζί. Πίστεψε με.......και για το αν είναι γνωστή τραγουδίστρια ή άγνωστη μπορεί να φάει και αυτό. Αλλά εμείς που την ξέρουμε την προτιμάμε έτσι \"αγνωστη\"
   Εναςς απλός σερβιτόρος που δούλεψε παλιότερα σε μαγαζί που τραγουδουσε είμαι. Για να σε προλάβω το λεω

 6. avatar …τους κακοφαινεται…

  ..επειδη μονο εδω ..οι μισοί Έλληνες τραγουδούν και οι άλλοι παίζουν κάποιο όργανο (όποιο)... έμαθαν επίσης να δουλεύουν λίγο και να πληρώνονται αδήλωτα... συνήθισαν να το παίζουν σελεμπριτις και να αυτοπροσκαλουνται και να μην πληρώνουν κ.ά πολλά. Ο καιρός...ήρθε..αλλάξτε επάγγελμα! Και οι επιχειρηματιες που τους μαθατε ετσι... γυριστε στα ορεινα χωριά σας για κτηνοτροφια !! Θπ

  1. avatar …τους κακοφαινεται…

   γιατί εγώ είμαι ένας αποτυχημένος που χαίρεται με τις δυσκολίες των άλλων, και έτσι εκτονώνω τα κόμπλεξ μου

  2. avatar Τζο

   Εσύ που ανοίγεις το στόμα σου και εκτοξευεις βληματα δίχως αύριο για πες μας πως ξέρεις τόσες λεπτομερείες για τους μουσικούς και τη φύση εργασίας τους. Προφανώς δεν έχεις ιδέα από πολιτισμό γιατί και ο τρόπος που σκέφτεσαι ένα είδος πολιτισμού είναι..

  3. avatar ΟΤΑΝ ΕΣΥ ΠΗΓΑΙΝΕΣ ΕΜΕΙΣ ΠΗΓΑΙΝΟΕΡΧΟΜΑΣΤΑΝ ΓΙΑΤΙ ΒΑΡΙΟΜΑΣΤΑΝ

   Τους συγκεκριμένους μουσικούς τους γνωρίζω προσωπικά. Είναι διαμάντια στο χώρο. Τράβα εσύ στο χωριό σου και μην πιάνεις στο πληκτρολόγιο σου τον τομέα μας.Αδήλωτα έχουν οι περισσότεροι Έλληνες.Να σου κλείσουμε εξυπνάκια κάθε μέσω αναπαραγωγής μουσικής που σου αρέσει να ζήσεις στη μούγκα. Έχουμε και εμείς οικογένεια καθώς και δικαιώματα.

   1. avatar Τσσσσσσσσσ

    Η κλασικη ατακα των περπατημενων και φαντασμενων μπουζουκοβιων και καθε ειδος πανηγυρτζιδων...τι να μας πεις εσυ και εσυ, εσυ απο την ζωη σου ε;

    Ελα ρε! Τσσσσσσσσ

    Φατε μαντολες τωρα, οταν κανατε γουστα εμεις δουλευαμε σα μυρμηγκια. Μου βγαινετε ολοι και λετε πειναμε.

   2. avatar @ΟΤΑΝ ΕΣΥ ΠΗΓΑΙΝΕΣ ΕΜΕΙΣ ΠΗΓΑΙΝΟΕΡΧΟΜΑΣΤΑΝ ΓΙΑΤΙ ΒΑΡΙΟΜΑΣΤΑΝ

    Ε, όχι ρε φίλε!
    Καταρχάς και η κουτσή Μαρία τραγουδίστρια θέλει να γίνει.
    .
    Όμως, τι θα πει εσύ πηγαινοερχόσουν;
    Αυτός ο χώρος δίνει μια αλαζονεία ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΘΑΜΩΝΕΣ, λες κ εσείς είστε και άλλοι δεν είναι.
    Κι εμείς ξέρεις πηγαίναμε και ερχόμασταν, όχι ΜΌΝΟ εσείς στα κλαμπ και τα ξενυχτάδικα.
    .
    Τι θα πει παντού υπάρχει φοροδιαφυγή; Τι είδους επιχείρημα είναι αυτό, όταν για παράδειγμα μιλάς με έναν μισθωτό που είναι ΑΔΎΝΑΤΟ να φοροδιαφύγει;
    .
    Πέρα από αυτό, η φοροδιαφυγή στον ευρύτερο κλάδο της διασκέδασης είναι τραγικών/ΕΠΙΚΏΝ διαστάσεων.
    Από τον κλαρινιτζή στο πανηγύρι που θα βγάλει 10-15.000€ και ΒΆΛΕ σε ένα ΠΣΚ, μέχρι τη μπουζουκερί της Εθνικής οδού, μέχρι τη μεγαλύτερη φίρμα ΟΠΟΙΟΥΔΉΠΟΤΕ είδους και ποιότητας μουσικής,
    ΌΛΟΙ ΦΟΡΟΔΙΑΦΕΎΓΟΥΝ.
    Οι μεγαλύτεροι καλλιτέχνες δηλώνουν μερικές μόλις χιλιάδες ευρώ εισόδημα, ενώ οι άγνωστοι ο ΜΌΝΟΣ ΛΌΓΟΣ που δεν παίρνουν επίδομα βαριάς φτώχιας (αν υπήρχε κάτι τέτοιο), ΔΕΝ είναι η ΜΗΔΕΝΙΚΉ φορολογική τους δήλωση, αλλά επειδή ΒΑΡΙΟΎΝΤΑΙ ΝΑ σηκωθούν πρωί για να πάνε να κάνουν αίτηση.
    .
    Τώρα ζητάς και τα ρέστα;
    Να βοηθήσει το κρατος να ξεπεραστεί η κρίση,
    ΑΛΛΆ ΜΕΤΆ θα πρέπει να πέφτουν ΚΕΦΆΛΙΑ σε όποιον πιαστεί πάλι να μην έχει κόψει ΜΙΑ κ ΜΌΝΗ απόδειξη.
    .
    Δε μπορεί να μας δουλεύετε ψιλό γαζί και να κοιτάτε το κράτος (δλδ ΕΜΈΝΑ τον ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟ)
    ΜΌΝΟ ΌΤΑΝ χρειάζεστε κάτι και να μας το παίζετε και στην κορυφή της τροφικής αλυσίδας με ΈΠΑΡΣΗ ΚΑΙ ΑΛΑΖΟΝΕΊΑ.
    .
    Βοήθεια τώρα, μετά όμως ΣΥΜΜΌΡΦΩΣΉ ή ΣΚΊΣΙΜΟ

 7. avatar AAAAAAΑΑΑΑΑΑ

  Nice b.............s η μουσικος

 8. avatar Μήπως

  Να σας εξηγήσουμε ΠΌΣΟ ΜΕΓΆΛΟ ΠΛΉΓΜΑ δέχτηκε ο κλάδος π.χ. των κατασκευών, με κατάρρευση που ΑΓΓΊΖΕΙ ΤΟ 98%, τα τελευταία 12 χρόνια;
  ΞΈΡΕΤΕ αγαπητοί μουσικοί πόσα επαγγέλματα σχετίζονται με τον κλάδο των κατασκευών;
  Σχεδόν 300!!
  Ξέρετε ΠΌΣΕΣ ΟΙΚΟΓΈΝΕΙΕΣ ζούσαν από την οικοδομη;; Θέλει απάντηση αυτό;
  Ενισχύθηκε ΠΟΤΈ την τελευταία ΔΕΚΑΕΤΊΑ η οικοδομή για να ανακουφίστουν αυτοί που σήκωσαν ΤΡΟΜΑΚΤΙΚΌ βάρος σε όλη αυτή τη δεκαετή οικονομική κρίση που περάσαμε;; ΌΧΙ!!
  ΑΝΤΙΘΈΤΩΣ,
  Αντί να δίνουν κίνητρα (φορολογικά κλπ, αυτά που δίνει σιγά σιγά τώρα η παρούσα κυβέρνηση) να δουλέψουν οι κατασκευές, τον τομέα τον κυνήγησαν όλοι, αφήνοντας εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους ΑΝΈΡΓΟΥΣ για πέντε, εφτά, 10 και 12 χρόνια.
  ΠΟΥ να δουλέψει εν μέσω τέτοιας κρίσης, ο ΧΤΙΣΤΗΣ σε ηλικία 50 και 60 χρόνων;
  Μιλάμε για ανθρώπους που εργάζονταν σε εργοστάσια παραγωγής χρωμάτων, δομικών υλικών, κλπ, μέχρι υδραυλικούς, οικοδόμους, κλπ.
  Να σας βοηθήσουμε όμως...
  Πρέπει!!

 9. avatar Οι αριστεροί απαιτούν να πάρουν τα λεφτά μας

  Αυτοί να μιλήσουν αλλά μην μου βγαίνει ο κάθε πλούσιο αριστεριλας τζιτζιφιογκος και ζητά πάλι τα λεφτά μας για το παντεσπάνι του.

 10. avatar probato lobotomimeno

  φιλε ετσι ειναι...και μενα μου λειπει το αλκοολ το τσιγαρο και τα ξενυχτια....και οι μουσικες σας φυσικα που μας διασκεδαζουν....μακαρι να γινει νορμαλ παλι η κατασταση

Παρακαλούμε περιμένετε ...